Jaguar F-type är allt Toyota Prius inte är

För en tid sedan skrev vi om nya Jaguar F-type. Precis som modellerna XJ och XK med flera är F-type formgiven under ledning av designchefen Ian Callum, som är berömd inte bara för att ha fått Auto Express utmärkelse Person of the Year 2009 utan även för att ha sagt “Jaguar kommer aldrig att göra en Prius. Och på Paris Motor Show visade Ian & Co vad dom gjort istället med  F-type. Budskapet är tydligt, här är tronarvingen i rakt nedstigande led till E-type. En bakhjulsdriven sportbil för två som kostar mer än Porsche Boxster men mindre än 911. Det är förstås ingen slump. F-type ska bli modellen som gör att britterna kör ikapp konkurrenterna på kontinenten igen. Inte konstigt att Jaguars ingenjörer och designers spänt musklerna och tagit i ända från tårna den här gången.

Karossen är i aluminium och den 8-stegade växellådan är sekventiell med diff. (Mekanisk eller elektronisk beroende på motoralternativ.) Bromsarna är rejäla 354 mm stora. Hela bilen är proppfylld med system och datorer som hjälper föraren att växla, bromsa, parkera – och lyssna på musik. 14 högtalare som ger 770 watt finns som tillval. Varför man nu skulle vilja lyssna på något annat än motorljudet i den här bilen, för både V6an och V8an låter helt makalöst gött. Det är rejält morr i maskin och det låter onekligen som Porsche får se upp i backspegeln, för här kommer en katt med klös.