Lyxen att leva

Tidigt i morse satt jag i bilen med mina två döttrar och talade om dagen som kommer. Ebba 7 år var riktigt uppspelt över att idag är det FN dagen. Det betydde samling i stora salen med sång och tal. En av hennes bästa kompisar skulle läsa några rader ur FN konventionen som rörde barns rätt i världen.

Nu några timmar senare sitter jag på Internetdagarna i Stockholm och lyssnar på ett företag om digitalisering och hur vi måste arbeta aktivt för att säkerställa att tillgången till teknologi och användande av densamma inte blir en fråga om var man bor och vilken privatekonomi man har.

Jag och troligen du som läser det här kan skatta oss riktigt lyckliga att vi lever i ett land som har haft fred sedan 1814 då vi tågade mot Norrmännen i syfte att bevara den Svenska kontrollen över Norge. Därför kan det vara värt att stanna upp en kort stund och tänka på att vi i Sverige är lyckligt lottade. Vi kan styra över våra egna liv, tänka egna tankar och röra oss fritt och vi kan fördjupa oss i våra intressen på fritiden på ett sätt som få andra runt om i världen kan. Kort och gott har vi lyxen att leva!

Det här har bildandet av FN en stor del i. Så låt oss, precis som min dotter, bli uppspelta över att det är FN dagen idag och kanske besöka Kiva eller annan vald välgörenhetsorganisation och skänka en tanke (slant) till de som fortfarande har det tufft här i världen.