22@ poblenou barcelona

22@ i Poblenou, Barcelona – en av Europas startup-städer

Vi fick den otroligt fina möjligheten att ta oss till Barcelona för att uppleva den enorma startup-kulturen i området Poblenou.

Barcelona klassas som den femte största startup-staden i Europa, strax följt av Stockholm på sjunde plats.

Vi tar oss in med Taxi från Barcelona International Airport – palmer, stränder, skyskrapor och värme. Människorna verkar oberörda när de rör sig i grupper längsmed stränderna. Vilket paradis, vi ska snart äntra 22@.

22@ initierades redan år 2000 som en satsning för ett innovativare Spanien och är beläget direkt i de centrala distrikten i Poblenou.

Spanien och Barcelona hamnade i djup kris för cirka tre till fyra år sedan, i och med finanskrisen. Det fanns en enorm bostadsbubbla som brast väldigt hastigt, många blev arbetslösa och landet var tvunget att ta in otroliga mängder externt kapital från närliggande allierade EU länder som till exempel Tyskland. Idag har landet återhämtat mycket sedan krisen. Poblenou är ett IT-Mecka och den spanska regeringen har verkligen lyckats med sina nya lagstiftningar och policys. Tidigare har området 22@ i Poblenou präglats av en otroligt industriell verksamhet men har sedan krisen förvandlats till en startup-hub, en effekt sedan stadsrådet lättat på förordningarna och regulationerna i området. Plötsligt hade privata investerare möjlighet att bygga både högre samt investera både mer och lättare än tidigare. Projektet visar att städer kan växa när regeringar släpper på regulationer. Närmare 10 000 företag har flyttat till området sedan år 2000. Det är cirka 545 företag som etablerar sig i Poblenou varje år, varav cirka 50% är renodlade startups. Det är dessutom många svenska företag som etablerar ett andra eller tredje kontor i Poblenou.

@22 Poblenou

Spanjorerna är väldigt familjära och välkomnande till turister, och svenskar är vanligt att man stöter på i och runt hela Barcelona.

Som företagare började det vattnas i munnen efter att hyra både kontor och skaffa sig ett semesterboende. Det är lite dyrare i Barcelona än vad det är i Sverige, mellan 20 och 50% dyrare. Det förvånade oss faktiskt att det var så pass dyrt.

Boendet, det 4-stjärniga hotellet Vincci Maritimo levererade en trevlig upplevelse. Rummen höll en standard liknande ett fyrstjärnigt hotell i Sverige, med bra internetuppkoppling, trevlig personal och väldigt lugnt.

22@ Poblenou barcelona vincci maritimo

Rakt utanför hotellet kändes det dock som att man var i ett slumområde. Men bara 100 meters promenad därifrån kom vi till Diagonal Mar, shoppingcentret. Och Hilton har dessutom ett otroligt fint hotell bara ett stenkast därifrån.

diagonal mar 22@ Poblenou Barcelona

Havet och sandstränderna är dessutom en stor höjdpunkt. Staden har verkligen allt, puls, startupkultur, företagande, fantastisk arkitektur, överlag bra standard på maten och mycket mer. Vi rekommenderar därför alla som har planer på etablering i Barcelona att resa hit och uppleva möjligheterna.

Entreprenör, investerare & talare. Driver två bolag inom webb och marknadsföring samt investerat i flertalet techbolag, även delägare, samarbetsansvarig och skribent på Lyx.se Älskar bilar, resor, mat, innovation, teknik och musik.