Barcelona – storstad och semesterparadis

Det finns få ställen i världen där jag trivs så bra som i Barcelona. Maten, människorna, folklivet, atmosfären – det är en glädje att vistas där. Luften i staden vibrerar av livsglädje – och så fort du anländer rycks du med och tas upp i känslan av att vara närvarande. 

Så tänk dig att du vill till Barcelona en helg eller vecka under sensommaren- kanske med ungarna i släptåg – och aldrig har varit där förut. Tänk dig sedan att du frågar mig vad du absolut inte får missa. Detta är vad jag skulle svara dig.

Sightseeing

Vad man väljer att göra är ju i många fall beroende på hur länge man planerar stanna i staden. Lämna Ramblas bakom dig och lägg istället tid på att flanera i den gamla stadsdelen Barrí Gotic, titta på festliga byggnader i Eixample och spana in stadens spännande parker.

Att arkitekten och Barcelona-sonen Antoni Gaudi har haft ett otroligt inflytande på bilden av Barcelona går inte ignorera. Ta därför gärna vägarna förbi den spektakulära kyrkan Sagrada Familia, som började byggas 1882 och beräknas vara klar 2026 (Metro: Sagrada Familia).  Även Gaudis Park Güell är värd ett besök – trots att staden från och med i år har börjat ta inträde till parken. Här finns också ett museum som är väldigt populärt. (Metro: Lesseps).

lyx-parcguellMosaik och utsikt i Gaudis Park Güell. Foto: Matt Stabile /Madzik

Montjuic kastellet, högst upp på Montjuic-kullen är ett annat måste – speciellt om man är intresserad av stadens historia. För att komma hit tar man bergbanan upp och njuter av vyn över staden. Vid kastellet finns även ett par kaféer, en utställning och en liten turistshop. På nerväg från kullen kan man med fördel även ta en tur i linbanan över hamnen –  var beredd på både hisnande höjder och en milsvid utsikt.

Är man ute och rör på sig kvällstid ska man förstås inte missa den magiska fontänen vid Montjuics fot. På timmen varje kväll (sommartid maj-sep tors-sön 20-24 och vintertid oktober -april fre-lör 19-21) bjuds man på färg, ljus, musik och rörelse i ett magiskt arrangemang.(Metro: Espanya)

 

Maten

Som överallt  Spanien kan du äta gott – och håller du dig bara ifrån turiststråken är det nästan omöjligt att inte få in en fullträff. Är det tapas man är ute efter kan man gott ta sig till den kända Cal Pep, men är man inte fyra personer eller fler (reservationer tas endast för grupper) kan man söka sig till Paco Meralgo eller varför inte La Flauta i Eixample distriktet. Man kan givetvis inte besöka norra Spanien utan att äta Pintxos – ett slags små munsbitar av olika slag spetsade på tandpetare. Oftast står dessa på baren och man förser sig själv. Sedan lämnar man in tandpetarna och betalar per Pintxo. När vi är i staden äter vi ofta gott på Euskal Extea, i Barcelonas centrala La Ribera distrikt.

När det gäller glass bör Barcelonas egen Farggi rekommenderas – deras Mocka Frappé är to die for – men är du i behov av svalka, smit in på Santa Caterina marknaden (du känner igen den på det färgglada taket) och ta en nypressad juice – favoriten var hallon, äpple och färska fikon. (Metro: Jaume I)

lyx-juice
Prova en smak du inte vanligtvis väljer. Foto: Adam Wyles

Shopping

Barcelona under sommaren är som en mix av svala välklädda professionella typer och bikini/sarongklädda yogahippies – och det gör det helt underbart att handla där. Uppe vid toppen av Ramblas finns Placa Catalunya med varuhuset El Corte Ingles, stora Zara och Mango butiker, samt givetvis Desigual. System Action är en trevlig spansk kedja om man är ute efter highstreet mode som inte finns i Sverige – och Pull and Bear funkar också.

Ovanför Placa de Catalunya, upp mot Rambla de Catalunya och Passeig de Gracia, hittar man både exklusivare butiker och exklusivare priser. Men det går att göra fynd där också – man ska hålla utkik efter ‘Rebajas’ skyltarna som indikerar att det är rea på gång.

Shopping handlar ju mycket om att hitta godbitarna – och hela Barrí Gotic är fullt av små butiker. Bortser man från turistaffärerna finns det helt otroliga små skattkistor i gränderna. Sväng förbi Carrer dels Banys Nous, där  man kan spendera flera timmar,  botaniserande i små butiker och antikaffärer. Missa för all del inte L’Arca som specialiserar sig på vintage och textilier samt Oliver, där man kan fynda både mode och inredningsdetaljer. Det vore dessutom ett misstag att lämna Banys Nous utan att titta in på Empremptes de Catalunya, där man kan hitta lokalproducerad konst, smycken, design och annat smått och gott.

För ungarna

Barcelona Zoo är väl värt ett besök och man kan lätt spendera en hel dag där! Ta dock med egen matsäck, det är onödigt dyrt och inte speciellt gott att äta på plats – spendera hellre pengarna på glass! Ska man se Sjölejonshowen måste man vara där innan 12.30 och dessutom se till att vara på plats för att köa vid poolen åtminstone en halvtimme innan start under högsäsong. Samma gäller delfinshowen, även om denna upprepas ett antal gånger per dag.

Tibidabo äventyrspark
Högst uppe på Tibidaboberget ligger ungarnas absoluta favoritställe. Här finns allt från hisnande berg-och-dalbanor för tonåringarna till små snurrande koppar och ansiktsmålning för lillpyren. Utsikten går inte heller av för hackor. Planera en heldag för besöket om du har tid, parken öppnar mitt på dagen och stänger vid 21-tiden.

För att ta sig till parken – ta metron till Avinguda Tibidabo och sedan Tramvia Blau upp till bergbanan. Man KAN givetvis gå  – men jag rekommenderar att ta promenaden på nedvägen istället. De som har läst Barcelona-sonen Carlos Ruiz Zafons bästsäljare Vindens Skugga, ska givetvis passa på att spana in Avinguda del Tibidabo 32, spökhuset i romanen…

lyx-tibidabo
Barnen älskar Tibidabo äventyrspark. Foto: Andoni Beristain

Bar Kasparo
Att äta lunch i mitten av  en storstad men ändå kunna låta ungarna springa och leka är guld värt. Ett stenkast från Ramblas ligger ett litet torg där små kaféer och affärer omgärdar en lekpark. Slå dig ned – beställ en kaffe eller lite tapas och låt ungarna leka i parken. Win-win!

 

Tips

  • Hotell finns det en uppsjö av i Barcelona – men ska man stanna längre än en helg eller reser med barn är det nästan enklare att hyra en lägenhet med hjälp av Interhome eller airbnb.
  • Ta tunnelbanan. Barcelona har ett välfungerande och enkelt tunnelbanesystem – använd dig av det! Oftast har tågen AC – vilket är underbart om sommaren. Du kan köpa ett kort med tio resor (T10)- funkar utmärkt!
  • Lekparker finns faktiskt här och där runt om i hela staden – ofta nära turistattraktioner men även lite varstans i centrala Barcelona –  lokalisera de närmast dig och låt ungarna få rasa loss emellanåt. En bra sajt att ha koll på om man reser hit med barn är Kids in Barcelona.
  • Att ta sig en cocktail eller två på en hotellterass i Barcelona har blivit så populärt att de har lagt en hel vecka till bara just det – Barcelonas terassvecka. Traditionellt (sedan 2011) går denna av stapeln i början av juni – men terasserna är givetvis öppna under resten av sommaren (och en del av hösten) också – här finns tips på de bästa.

 

Feature foto: Stefan Tärnell