Orient Bambino

Recension – Orient Bambino Classic Automatic

Det är ofta man får höra uttrycket “Man får vad man betalar för” och i många fall stämmer detta. Men ibland kommer de där överraskningarna som lämnar en både överraskad och lite fundersam, så väl som med ett stort leende på läpparna. Orient är klocktillverkaren som är mästare på att förmedla detta.

Orient har sedan 1950-talet tillverkat högkvalitativa klockor för ett pris som alltid har varit förvånansvärt lågt. Det har lite blivit deras signum att kvalitén och känslan alltid överstigit priset man betalat. Deras serie av klockor med namnet Orient Bambino Classic Automatic har på senare år blivit omåttligt populär bland så väl entusiaster som vanliga användare. Anledningen är att ända sedan lanseringen har den satt en helt ny standard för kvalité och känsla i denna prisgrupp. Det känns fel att kalla den för en budgetklocka, för det finns ingenting med den som varken känns eller ser billigt ut. Det enda billiga med detta urverk är priset, Beroende på utförande kan man hitta dessa klockor för mellan 1800 och 3000 SEK.

Klockan som vi kollar närmre på just idag är deras Orient Bambino Classic Automatic ER20043W. Detta är en väldigt stilren och klassisk klocka med låg profil som passar alldeles utmärkt att bära med skjorta och kostym. Den funkar minst lika bra till vardags när du vill köra en stilren men lite lyxigare look. Klockan är i guldfärgat rostfritt stål och levereras tillsammans med ett mörkbrunt aligatormönstrat läderarmband som faktiskt både ser och känns riktigt bra.

Något som verkligen är unikt med en klocka i denna prisklass är att det automatiska urverket som sitter i klockan är tillverkat av inga mindre än Orient själva i deras fabrik i Japan. För er som inte vet exakt vad ett automatiskt urverk är så är den enkla förklaringen att det inte sitter något batteri i klockan som man annars är van vid med exempelvis ett Quartz-ur. Denna klockan vrids upp och lagrar istället energin från dina rörelser när du har klockan på handleden. Ett kännetecken för just automatiska urverk är en mycket jämnare och mer flytande gång av sekundvisaren, till skillnad från den mera distinkta hackande rörelsen från ett Quartz-ur.

orient bambino klocka

I övrigt så är det en relativt enkel klocka och den enda extra funktionen som finns är datumindikering. Den är vattentålig ner till 30 meters djup men jag skulle nog ändå avråda någon från att bada med denna i saltvatten med det fina läderarmbandet som sitter på. Glaset som skyddar klockan är av en hårdare typ av kristallglas, dock ej safirglas som många premiumklockor använder sig av. Detta är egentligen det enda området som man märker att de har försökt spara in på tillverkningskostnaden.

Jag har ägt denna klocka i lite mer än ett halvår och för priset man betalar så blir man som sagt både fundersam och väldigt positivt överraskad. Hur är det ens möjligt att tillverka en klocka av denna kvalité såhär billigt? Det finns i mina ögon ingenting att direkt klaga på. Armbandet sitter skönt runt handleden och känns gediget, klockan är lätt men känns ändå robust och den mjuka flytande sekundvisaren ger en väldigt tillfredställande känsla.

orient bambino klocka

Oavsett om man är en entusiast eller om man bara är nyfiken på att ta steget och prova en automatisk klocka så kan jag varmt rekommendera denna produkt. För priset du betalar så kan jag garantera att du ej kommer bli missnöjd. Då det dessutom finns en mängd olika varianter av den finns det garanterat en stil och färg som passar alla.

Jag funderar redan på vilken som blir min nästa Orient klocka.

Foto : Jonathan Lindfors

Jonathan har en bakgrund som både chefredaktör och skribent och har främst haft fokusen på musik och events. Lyx för Jonathan är att kunna unna sig det där lilla extra, att kunna koppla av med en bra skiva och en god whisky, att ha tid att andas och slappna av och ha möjligheten att kunna resa och utforska världen. Musik, teknik, klockor och bilar är det som intresserar honom mest.

Sorry, the comment form is closed at this time.