Grillsäsongen är här – grönsaker och svenskt ursprung är årets trender

Grill 2016

En färsk kartläggning av svenskarnas grillvanor visar att hälso- och ursprungstrenden fortsätter att växa. Mer än hälften av oss vill i år lägga mer grönsaker på grillen och av de som vill grilla kött vill majoriteten grilla mer svenskt.

Nu är det hög tid för Grill 2016! Hälften av alla svenskar tar fram grillen i maj. Juli är den största grillmånaden då hela 85% av Sveriges befolkningen grillar. Inte undra på att det osar gott över häcken och att rosévinsförsäljningen toppas.

Grillbok_Grill 2016

ICAs årliga grillrapport är en kartläggning av svenskarnas grillvanor och vad som spås bli årets grilltrender. Vi ser att grönsaker och svenskt ursprung är viktiga faktorer när svenskarna handlar för grillen i år. Samtidigt hämtar många inspiration från andra länder. Vi vill veta vart ifrån maten kommer, där det svenska ursprunget blir viktigare när det gäller val av många råvaror.

ICA grillspett_med praktis avputtare_Grill 2016     Smarta grillspett med praktisk avputtare. Från ICA Cook & Eat.

Ett ökat intresse för naturliga, traditionella och ursprungliga metoder för att smaksätta och tillaga maten finns också. Att efterfrågan på ekologiskt ökar behöver vi knappt nämna.

Grönsaker på grillen är en del av de ihållande trender vi ser. Köttet blir allt oftare ett “add-on”, och då blir fokus på smak viktigt. Klassika metoder som att rimma, pickla och röka ligger därför nära tillhands för att skapa förhöjda smakupplevelser – Johan Swahn, ICA Sverige

Var tredje svensk (30%) menar att de grillar mer grönsaker idag, jämfört med tidigare. Men generellt sätt är vi svenskar dåliga på att fylla på med frukt och, framför allt, grönsaker. Endast 2 av 10 svenskar äter den rekommenderade mängden om dagen (500 gram).

Sommarens stora grilltrender enligt ICA

Inspiration från När och Fjärran

Svenskarna har alltid inspirerats av smaker, maträtter och råvaror från alla världens hörn. I år fortsätter vi inspireras av andra länders sätt att grilla. Varför inte ta hamburgaren ett steg vidare och testa att grilla en fiskburgare med smaker av Asien? Smaksätt dressingen med sesamolja och ringla över en tillhörande sallad.

Den sociala grillen

Den sociala matlagningstrenden är stark och på de hetaste krogarna äter man vid så kallade community tables eller långbord. Grillen blir i år den perfekta samlingsplatsen för olika människor och smaker att mötas kring. Korv är fortsatt populärt att grilla så lägg på en blandning av grönsakskorvar, kycklingkorvar och fläskkorvar med smak av jalapeno och oregano för att möta alla smaker och preferenser.

Rimma, pickla, rök

Traditionella och naturliga metoder för att smaksätta och tillaga råvaror är något som många kockar och matlagningsintresserade vurmar för just nu. I sommar provar vi att rimma köttet innan vi lägger det på grillen, vi picklar gärna våra grönsaker och använder olika sorters trä och spån för att ge en härlig röksmak till det vi grillar. Ett tips är att rimma dina egna kycklingspett samt att göra en egen picklad gurka och rökta bacon till sommarens hamburgerfest.

 Grill 2016Praktiska grillformar från ICA. Foto: Clive Tompsett.

Sommarrecept

ICA bjuder på härliga recept på olika grillrätter och smaskiga tillbehör för den som behöver inspiration. Samtliga recept är för 4 portioner.

Sötpotatisbiffar med ingefära & nötter

ICA Grill_Sötpotatisbiffar_Grill 2016

1 dl cashewnötter
200 g sötpotatis
1 1/2 msk finriven färsk ingefära
1 lime
2 förp (à 380 g) kokta vita bönor
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 msk bakpulver
1/2 dl majsstärkelse
1 dl sesamfrön

Gör så här:

Lägg cashewnötterna i kallt vatten ca 10 minuter. 
Skala och riv sötpotatisen grovt. Pressa ur överflödig vätska. Skala och riv ingefäran. 
Riv det yttersta skalet av limen. Skölj bönorna och låt dem rinna av.

Mosa bönorna grovt med en gaffel. Blanda dem med ingefära och limeskal. Krydda med salt och peppar. 
Blanda bakpulvret med majsstärkelsen. Låt nötterna rinna av och mixa dem. Rör ner nötter, sötpotatis och 
bakpulverblandningen med bönorna. Blanda snabbt ihop till en smet. Låt vila minst 15 minuter. Häll ut sesamfröna i en djup tallrik. Forma bönsmeten till 8 burgare med oljade händer. Vänd dem i sesamfröna. 
Grilla burgarna på indirekt värme ca 12 minuter, vänd då och då. Servera gärna med grön couscous.

Grön couscous

ICA Grill_Grön couscous_Grill 2016

1 kruka färsk persilja
65 g babyspenat
4 portioner couscous
250 g plommontomater
salt och svartpeppar
1/2 citron

Mixa persilja och spenat fint i en matberedare. Tillsätt couscousen och pulsa ett par gånger. 
Koka upp vatten och salt enligt anvisningen på couscousförpackningen och häll över couscousen och låt stå ca 5 
minuter. 
Dela tomaterna i halvor, blanda dem med couscousen. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. 
Servera couscousen med yoghurt smaksatt med vitlök.

Picklad lök med jalapeño

ICA Grill_Picklad rödlök_Grill 2016

1 msk rödvinsvinäger
1 stor rödlök
1 msk strösocker
1 färsk eller 2 msk inlagd jalapeño
3 msk vatten

Koka upp vinäger, socker och vatten. 
Skala och skiva löken tunt. Skiva jalapeñon. 
Lägg löken och jalapeñon i lagen och koka upp. Låt det svalna och stå minst 2 timmar.

Krämig fänkålssallad med dill och kummin

ICA Grill_Krämig fälkålssallad_Grill 2016

1 stor fänkål
1 dl grekisk yoghurt
1/2 tsk kummin
1/2 kruka dill
1 tsk dillfrö
1/2 tsk salt

Ansa fänkålen och skiva den tunt. Mortla kummin, dillfrö och salt och blanda med yoghurten. Vänd ner fänkålen. Hacka dillen och vänd ner. 
Gott som tillbehör till exempelvis rimmad fläskkarré eller kycklingspett.

Citrussallad med kokos och mandelsfras

En superfräsch rätt att servera till grillat. Använd med fördel Italienarnas favoritapelsin Tarocco, en halvblodapelsin som växer på vulkanen Etnas sluttningar.

ICA_Citrussallad_Grill 2016

2 apelsiner
3 clementiner
2 blodgrapes
1/2 vaniljstång
1 nejlika
1 dl riven kokos
1 dl mandel
1/2 dl vatten

Skala och filéa citrusfrukterna. 
Pressa saften ur resterna av frukterna. 
Häll saften i en kastrull tillsammans med delad, urskrapad 
vaniljstång, nejlika och låt sjuda ca 5 min. 
Sila och låt svalna. 
Blanda ned citrusfrukten. 
Rosta kokos och mandel i en panna. Hacka mandeln grovt. Servera citrussalladen med mandel- och kokosströsslet.

ICA grillsäsong_Kniv o gaffel_Grill 2016     Fint och enkelt att ställa fram besticken i terrakottakrukor på det dukade sommarbordet. 

Foto, introduktionsbild längst upp: Clive Tompsett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *