Grillsäsongen 2015

Grillsäsongen 2015 är här – spana in årets trender & nyheter

Hälsosamt och svenskt på grillen i år enligt ICAs grillrapport 2015 som kartlägger svenskarnas grillvanor inför sommaren. Lyx.se har tittat på årets grilltrender samt allehanda nyheter och roliga accessoarer att trolla med vid grillen i sommar. Vi har dessutom ett nytt favorittillbehör…

ICAs grillrapport 2015 visar bland annat att fler än hälften av svenskarna vill lägga mer svenskt kött på grillen i år, 40 procent vill grilla mer hälsosamma rätter och 45 procent önskar grilla mer fisk och skaldjur. Vi bryr oss mycket om var maten kommer från och vi äter gärna mer ekologiskt och svenska råvaror i säsong. Svenskt ursprung har seglat upp som den allra viktigaste faktorn när vi väljer kött till grillen.

– I år ser vi att den rådande hälsotrenden även syns när vi väljer råvaror och rätter som vi vill grilla. Vi blir mer medvetna om ursprung och vill grilla svenskt kött med hög kvalitet. Vi fortsätter att intressera oss för olika grillmetoder och att använda grillen mer som ett utekök där vi tillagar hela måltiden – Lieselott Liljevik, omvärldsanalytiker, ICA Sverige AB.

En annan trend i år är att vi vill grilla smårätter och snacks som enkelt går att äta på stående fot. Intresset för street-food bara växer och kändiskockarna tar in gatumaten på lyxkrogarna. Det går också hand i hand med att vi fokuserar mer på att även lägga tillbehören på grillen mer och mer.

En stor del av svenskarna kör grillpremiär i maj, medan mer än vart femte svenskt hushåll börjar grilla redan i april. I år tror jag att en hel del har börjat till och med tidigare än det. Delar av Lyx.se’s redaktion premiärgrillade för flera vckor sedan – ett par riktigt goda högrevsburgare på egenmalt svenskt kött!

Grillar & prylar

Nära vart tredje svenskt hushåll äger fler än en grill. Det kan vara att man har olika typer av grillar till olika ändamål, men också att man har en grill på hemmaplan och en på till exempel landstället eller båten.

Gasgrill, kolgrill, elgrill, klotgrill, grillhink, grilltunna…många varianter finns det. Stor grillyta, smidig, bärbar, allsidig, snabb, miljövänlig – det handlar om vad du vill ha och vad du tycker om när du grillar. Även om det är de enkla och rena råvarorna som gäller, har vi aldrig levt i en mer omvälvande tid där ny teknik ständigt tar oss i nya riktningar. Detta visar sig även på grillen.

Grillsäsongen 2015 GrillarGrillar i olika stilar och storlekar. Svart klotgrill från ICA. Kolgrill i snygg design från Eva Solo och en stor lyxig gasgrill från Weber. Som är en pralin är den bärbara minigrillen Piccolino från Landmann som finns i turkos eller lila.

Piffa upp klotgrillen med designat grillgaller

Designbyrån Mabrigo har tagit fram ett grillgaller med svensk tillverkning. Grillgallret finns för närvarande i tre motiv – grillbestick, skalle och ankare – och är laserskuret i rostfritt stål alternativt svart stål. Grillgallret har ett mått på Ø45 och passar klotgrillar med yttermåttet Ø47, till exempel Weber, Landmann och Coline. Grillgallren säljs via  mabrigo.com eller i webshopen gardenhome.se. Snart kommer även grillgaller med samma design fast med yttermåttet Ø55 som passar lite större grillar i Ø57. Mabrigo berättar att de även fått förfrågningar på måttanpassade grillgaller, vilket blir aktuellt lite senare i sommar.

Grillsäsongen 2015 Mabrigo_Grillgaller_Ankare_GaffelGallret bidrar till att behålla lång och jämn värme på grilllen. Olja in grillgallret med en neutral matolja både före och efter grillning så släpper maten lättare. 

Ultralyx. Vill man helt och hållet flytta köket till utomhusmiljö kan man gå all-in med ett konceptet T-Bone som är ett utekök de luxe med integrerad eldstad för året-runt bruk, inbyggt LED-belysning och ljudanläggning som styrs från din smartphone.

Grillsäsongen 2015 T-BONE pool_700T-Bone

Grillköket T-Bone kan individanpassas med tillval av arbetsytor samt extra enheter som diskho, kylskåp, gashäll och multifunktionsgrill (med roterande spett samt wokpanna). T-bone tillverkas för hand i Tyskland av Kaufmann Green och kommer i tre fyndiga utföranden – rare, medium eller well-done. Börjar strax under 100 000 kronor och uppåt beroende på tillval.

Redskap

I år använder vi mer redskap på och vid grillen. Eftersom vi gärna flyttar ut köket till grillen under sommarhalvåret vill vi också ha tillgång till fler attiraljer att tillaga med. Önskelistan på nya grillprylar är lång och högst upp på listan står en grilltermometer för att få köttbiten med lite högre kvalitet perfekt tillagad. Vi fascineras av flera leverantörers sortiment för grillsäsongen 2015 som innehåller en hel reda olika roliga bestick, prylar och redskap för att grilla grönsaker, frukt och fisk på smidigast sätt. Kul koncept också att grilla med smaksatt rök eller trä.

Grillsäsongen 2015 Grillredskap1Hamburgerpress från Sagaform. Röklåda, grillplanka och fiskhalster från ICA. De dubbla grillspetten känns oumbärliga så att grönsaker och korvbitar sitter bättre på när man ska vända på det hela vid tillagning. Grillstartare, grillpanna och grillformar i 2-pack, från ICA.

Grillsäsongen 2015 Sagaform_BBQSagaform satsar på årets efterlängtade grillsäsong med smarta redskap i rostfritt stål. Här en grönsaksklämma, en grillvajer med lås samt ett multifunktionellt grillverktyg.

Grillbrickor och pannor är nyckeln till perfekt resultat när man vill använda grillen som en ugn och få såväl kött som grönsaker klart samtidigt.

Grillsäsongen 2015 Grillpanna

Grillpanna med avtagbart handtag rekommenderas när du vill grilla grönsaker och fisk under lock utan att riskera att bränna vid och när du vill
 grilla maten länge. Denna grillpanna är riktigt smart och är vår nya favorit.

Att använda grytor och pannor på grillen är perfekt när man vill grilla många saker samtidigt och även när man vill använda grillen som ugnCarina Brydling, kock med smak för det naturliga.

Alltför många missar att arbeta med bra redskap. Vi unnar oss sällan den där lite dyrare kvalitetskniven som gör köksarbetet så mycket smidigare och roligare. Det är dessutom alltför ofta man misshandlar sin kniv. Satsa på knivar av god kvalitet och se till att hålla dem skarpa. Ett tips är att prenumerera på knivslipning via Knivbrev.

Grillsäsongen 2015 Grillredskap2Grilltång och redskap från Eva Solo. Kockkniv i rostfritt stål ur kollektionen Twin Cuisine från tyska Zwilling J A Henckels. Multisaxen från Satake kan både klippa, skrapa fiskfjäll, agera skaldjurstång, flasköppnare, nötknäppare och vakuummejsel. 

Saxen är ett underskattat verktyg i matlagning. Saxarnas Sax från japanska Satake som finns i fyra olika modeller och gör mer än bara klippa.

Grillsäsongen 2015 Alessi_SS15Ett par av Alessis nyheter för säsongen. Rivjärn och kapsylöppnare i smart design.

Cheese Please är en av årets nyheter från italienska Alessi och är framtagen framförallt för att riva lagrad ost men passar även utmärkt till att riva pepparrot, ingefära eller citronskal över grönsakerna, biffen eller kycklingfilén på grillen. Kapsylöppnaren Bulla går att hänga runt halsen för snabb tillgång när man vill dricka något kallt vid grillningen.

Till bord & dukning

När vi dukar ska vi tänka på vad som ska serveras och vilken stil du vill sätta för måltiden. Kanske är det en avslappnad hamburgerlunch på altanen och då passar fastfood-korg i plast bra för att hålla burgare och pommes i. Mycket praktiskt på landstället också där man kanske har mindre tillgång till diskmöjligheter.

Grillsäsongen 2015 Grilla hamburgareGrillananas, majskolvshållare, fast food-korg i plast, hamburgerficka i papp. Alla från ICA. 

Serveras en finare måltid är det trevligt att satsa på en linneduk, tygservetter samt porslin i vårens färger.

Grillsäsongen 2015 Grill_BordetPeppar, salt, marschaller och en vacker lykta. Peugeot pepparkvarn för både kvalitet och design. Falksalt med smaken Hickory som är gott till grillat. Ljuslyktan i glas med läderrem som detalj kommer från danska Holmegaard. Finaste marschallerna just nu är de i cement som kommer från ICA Garden. Droppkorken Fior d’olio från Alessi.

Ett gott salt sätter vi fram till de som vill ta ett par flingor på maten vid servering samt en bra pepparkvarn att dra en sväng färskmald peppar med. Olivolja är gott i all sin enkelhet till vårens och sommarens sallader och grillade grönsaker. En både smart och fin droppkork från Alessi tillhör säsongsnyheterna för 2015 och sätter lite finess på den köpta olivoljeflaska som används dagligen. “Fior d’olio” påminner om en nyplockad olivstam. Ett hål inuti lövet möjliggör att rätt mängd luft passerar när oljan hälls ut, medan pipen som sätts ner i flaskhalsen gör att du häller önskad mängd olja på dina rätter.

Råvarorna

I ICAs sortiment för året är grillnyheterna svenskt naturbeteskött och frilandsgris samt färdigpackad färsk fisk. I det specialframtagna grillsortimentet finns grillananas, grillvitlök, grillcitron, grillmajskolv, grillsparris och gröna pimento de padron. Egentligen inte annorlunda från dessa grönsaker sedan tidigare men mer en paketering för att påminna oss om att det går att lägga mycket annat på grillen än bara protein. Var kreativ vid grillen i år!

Grillsäsongen 2015 ICA_grillformar_Miljö

Eftersom årets trend vad gäller råvaror är att vi gärna vill ha fint svenskt, ekologiskt kött från djur som lever fritt och som äter gräs samt att vi vill ha mer grönt på grillen kommer här ett par recept som går hand i hand med det. Speciellt kul att smaka på grillad halv avokado samt grillad spetskål. Väldigt goda tillbehör att lägga på minnet till nästa grillbjudning.

Recept

Recepten har tagits fram av ICAs eget kök inför grillsäsongen 2015.

Förrätt – Grillad avokadohalva med räkor, vitlök och körvel.

Grillsäsongen 2015 Grillad avokadohalva med räkor, vitlök och körvelTill 4 portioner, 
tillagningstid: under 30 minuter.

 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 tomater
 • 1 kruka körvel
 • 1/2 citron
 • 150 g skalade räkor i lake (avrunnen vikt)
 • 3 msk olivolja
 • salt och svartpeppar
 • 2 avokado

Skala och riv vitlöken. Dela, krama ur kärnorna och tärna tomaterna fint. Skär körveln grovt. Riv det yttersta av skalet från citronen. Låt räkorna i laken rinna av väl. Blanda vitlök, tomater och körvel med olivolja och citronskal. Vänd ner räkorna och krydda med salt och peppar.
 Smaka av med citronsaft. Dela och kärna ur avokadon.
 Grilla dem med snittsidan ner ca 3 minuter. Fyll den grillade avokadon med räkmixen. Tips: Testa med rökta räkor.

Huvudrätt – Grillad spetskål med äpple, dill och fläskytterfilé

Grillsäsongen 2015 Grillad spetskål med äpple, dill och fläskytterfiléTill 4 portioner, tillagningstid: under 30 minuter.

 • 1 rödlök
 • 1 kruka dill
 • 1 msk söt senap, gärna grovkornig
 • 2 msk vitvinsvinäger
 • 4 msk rapsolja
salt och svartpeppar
 • 1 äpple, Granny Smith
 • 3 msk smör
 • 1 stort spetskålshuvud

Till servering: Kokt färskpotatis, kalvspett eller fläskytterfilé.

Skala löken, hacka den och dillen. Blanda senapen med vinägern och rör i oljan. Vänd ner löken och dillen. Smaksätt med salt och peppar. Hyvla äpplet med osthyvel. Ringla dressingen över äppleskivorna. Smält smöret. Skär kålen i 4 klyftor och pensla snittytorna med smöret. Grilla kålen på snittytorna. Servera spetskålen med dressing och äpple, grillade kalvspett eller grillad fläskytterfilé.

Huvudrätt – Fänkålsbakad gös med morotspaket

Grillsäsongen 2015 Fänkålsbakad gös med morotspaketTill 4 portioner, tillagningstid: under 30 minuter.

 • 2 påsar snackmorötter
 • 4 kvistar rosmarin
 • 2 msk honung
 • 4 msk solrosfrön svartpeppar
 • 150 g getost
 • Grillfolie

Ansa morötterna. Lägg ut 4 folieark och fördela morötterna och rosmarinen på dem. Ringla över honungen och strö på solrosfröna. Krydda med peppar. Vik ihop foliearken till paket. Grilla dem indirekt, under lock i ca 20 minuter. Smula osten och lägg på den vid servering.

Gösfiléer grillas i foliepaket med mortlade fänkålsfrön, salt, peppar och lite smör.

Huvudrätt – Grillad sparris och rödlök med krossad pepparrotspotatis

Grillsäsongen 2015 Grillad sparris och rödlök med krossad pepparrotspotatisTill 4 portioner, tillagningstid: under 45 min.

 • 4 rödlökar
 • 2 citroner
 • 500 g grön sparris
 • 1 kruka persilja
 • 3 msk olja
 • salt och svartpeppar
 • 800 g färskpotatis
 • 2 dl gräddfil
 • 25 g rumstempererat smör
 • ca 5 cm färsk pepparrot

Skala grönsakerna och dela löken i halvor genom roten. Dela citronerna i halvor. 
Bryt eller skär av den nedre delen av sparrisen. För att göra persiljeoljan: Mixa persiljan med oljan och krydda med salt och peppar. Borsta, skölj och koka potatisen. Grilla grönsakerna och citronerna runt om. Pensla dem med persiljeoljan och salta. Krossa potatisen med gräddfil och smör på en skärbräda. Krydda med salt och peppar. Skala och riv pepparroten och strö den över potatisen. Lägg grönsakerna och citronerna runt om.

Efterrätt – Sweet panzanella

Grillsäsongen 2015 Sweet panzanella_grillad mango Till 4 portioner.

 • 1⁄2 ananas
 • 1 mango
 • 2 lime
 • 1 sockerkaka
 • 2 dl vaniljkvarg
 • 2 passionsfrukter
 • 1 ask hallon
 • 1 kruka mynta

Skala och skär ananas och mango i grova bitar som går att grilla. Dela limen i halvor. Skär sockerkakan i grova kuber. Grilla frukt och sockerkaka runt om. Lägg frukt och sockerkaka på ett fat. Lägg limehalvorna runt om. Ringla över vaniljkvarg och pressa över passionsfrukten. Garnera med hallon och mynta. Servera med grillad limehalva som pressas över.

Glad Grillsäsong!

Sorry, the comment form is closed at this time.