Sommartid är grilltid

I begynnelsen var elden. Visst blir köttet godare om det tillagas över glödande kol. För all del, en gasolgrill funkar fint det också. Eller kanske satsar du på Big Green Egg för en helhetslösning; grilla, koka, baka, steka, röka.

Inspirerad av kokkärls som användes i Kina för 3000 år sedan skapades Big Green Egg. Tillverkningen av den här grillen startade 1974. Sedan dess har leran som då användes bytts ut till rymdteknologisk keramik utvecklad av NASA. Har du ingen själv men vill smaka mat tillagad med hjälp av “egget” – och ska till Gotland i sommar – besök Restaurang 50 Kvadrat eller Furillen hotell.

Annars, efter en rundtur på diverse varuhus, tror jag inte det är allt för vågat att påstå att Weber är ledande på grillmarknaden. Och ska man ta i och gå hela vägen så är det värstingen, Webers Rolls Royce, Weber Summit, som gäller.

Jo, det är något mäktigt över den pjäsen, men kanske har man varken pengarna eller utrymmet. Och inte mindre viktigt, man kanske är ute efter kolgrillens känsla och smak.

Då tittar vi närmare på nyheten för säsongen 2013: Weber Performer – Deluxe. Lätt att tända, tack vare gasolen. Med den rätta röksmaken, tack vare kolet. Eller med Webers egna ord:

 

Gaslågan tänder briketterna på nolltid. Sedan kan du släcka den och grilla vidare över briketterna. Performer Deluxe har utrustats med den nya funktionen matlagningstimer, som du kan ställa in på ringning när maten har tillagats så länge som den ska. Grillen har dessutom ett sidobord som gör det möjligt att blanda salladen, röra ihop dressingen eller skära upp köttet vid grillen i stället för att springa mellan köket och trädgården. Det här är kolgrillning i lyxklass!

 

Men visst finns det fler tillverkare än Weber. Till exempel, det stora grill-landet Australien (“slip a shrimp on the barbie” och hela den biten) har Beefeater, som bland annat tagit fram världens dyraste grill, tillverkad i 24 karats guld. Och för dig som söker något svenskt, designat och fantastiskt smakfullt rekommenderas en titt på Röshults utbud.

Några andra “designgrillar”: Eva Solo, Grillworks, Viking.

Lycka till vid grillen i sommar!