Lofsdalen Skybar

Lofsdalen skybar med whiskylager av Mackmyra

Härjedalen har fått ett nytt storslaget landmärke på toppen av fjället Hovärken. Lofsdalen Skybar är helt unik i sitt slag med en panoramavy på 360 grader och ett eget whiskylager.

Bygget är ett samarbete mellan Lofsdalens fjällanläggningar och whiskytillverkaren Mackmyra. Skybaren är en plats för umgänge, upplevelser och whisky där man får ta del av naturen med en svårslagen vy över fjället och Härjedalen. Det är många gånger jag stått på skidorna uppe på toppen med blåsten i ryggen, solen i ansiktet och funderat på hur det skulle vara att sitta ner med något gott i glaset och blicka ut över sjön Lofsen från Hovärken. Innan det kan jag rekommendera Skicrosslandslagets träningsbana i skicross…

Lofsdalen Skybar 1125m exteriör

Lofsdalen Skybar interiör

Den vackra byggnaden är planerad av arkitekt Per Davidson på Rits Arkitekter och ligger 1 125 meter över havsytan på toppen av fjället Hovärken. Den runda byggnaden ser på håll ut som ett ufo och ger intrycket av att den svävar på molnen. Uppförandet av byggnaden har tagit dryg ett år på grund av de bitvis svåra väderförhållandena med enormt starka vindar.

Lofsdalen Skybar Mackmyra whiskey

Byggnaden består av två våningar, där design och interiör är utformad av inredningsarkitekterna på Code Conceptdevelopment. Den översta våningen har panoramafönster runt om, en bar och plats för 60 sittande gäster. Ett runt golv av glas i mitten av lokalen visar whiskylagret en våning ner, som ska komma att rymma 700 stycken 30-litersfat. Whiskyfaten och besökarna transporteras till lagret med bandvagn eller 6-stolslift när vädret tillåter.

Lofsdalen Skybar 1125m lager 3

Lofsdalen Skybar 1125m Mackmyra Reserva

Intresset bland Mackmyras fatägare och Lofsdalens stugägare har varit stort och 300 fat är redan reserverade, men det är först nu som erbjudandet öppnar upp för allmänheten. Fatägarna blir medlemmar i Club 1125 och får ta del av olika erbjudanden och evenemang. Läs även Björnstiernes blogginlägg om Mack by Mackmyra.

Skybaren kommer användas för olika tillställningar och evenemang, som dryckesprovningar och möten. Skybaren kan även hyras för privata fester. Öppettiderna varierar beroende på säsong, väder och privata bokningar.

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.