Färgtrender 2016 – skapa lyxkänsla med Alcros helmatta Pashmina

Det är en härlig värld man kliver in i när man får tillfälle att leta runt bland målarfärger som ska förgylla ens hem. Det finns massor att välja mellan och även om det ibland blir förvirrande med det stora utbudet är det roligt att upptäcka vilken utveckling som skett i målarfärgsvärlden på senare år. Numera är det trendriktigt och lanseras spännande kollektioner nästan som i modevärlden. Vi tar en titt hos en av Sveriges största leverantörer – Alcro.

Alcro har levererat färg till svenska folket sedan 1906. Alcro Färg grundades under namnet Alfort & Cronholm som öppnade den första butiken för ”färger och droger” på Norrlandsgatan i Stockholm. Alcro är idag ett färgvarumärke som tillverkas av Alcro-Beckers, sedan 2001 ägt av finska Tikkurila Oy, och säljer färg och färgnära produkter i hela Sverige. Och urvalet blir bara större och större. Blank eller matt, glansig eller pudrig? När det gäller inomhusfärg gör ytan stor skillnad och kan förändra intrycket i ett rum markant. Vilken känsla vill du skapa? Vilken nyans kommer att fullborda helheten och vilken yta sätter pricken över i. Många leker med kontrasten mellan helmatt och högblankt i hemmets inredning.

Färgtrender 2016

Inför 2016 presenterar Alcro fyra färgteman, med fem kulörer i varje, i årets kulörkollektion. Vi uppmanas att blanda matt med blankt, färgsätta olika väggar i samma rum med olika nyanser och strukturer – och den riktigt modiga målar även taket!

Det handlar inte om mod, utan om nyfikenhet. Det är ju bara färg, vad är det värsta som kan hända?” – Sasa Antic, inredare

Nordisk Pastell

Från Karin och Carl Larssons konstnärshem i Sundborn, via efterkrigstidens jukeboxdoftande inredningar till 1980-talets färgexplosioner och samtidens återkommande vårmode – sobra, sotiga pasteller!

Alcro_AD16_NordiskPastell Den nordiska pastell paletten á la 2016.

Nordisk Pastell är en perfekt start för den som bara vill ta ett litet steg från ljust och fräscht. De mättade pastellerna passar fint till naturliga material och trärena ytor.

Studio Blå

Blått har historiskt använts sparsamt i Sverige, kanske ville vi inte förstärka det redan kalla och mörka. Annat var det i länder som Italien och Frankrike där blått alltid har varit en naturlig del av inredningen. De senaste åren har blått slagit igenom i alla nyanser, och Studio Blå framhäver en sofistikerad trend som för tankarna söderut. Passar fint till slipat trä, tegel och marmor.

Alcro Studio blå undulat_Foto Jonas IngerstedtVägg målad med Alcro Pashmina i kulör Plat du Jour. Skåp målat med Servalac Aqua matt i kulör Plat du jour. Stylist: Sasa Antic. Foto: Jonas Ingerstedt.

Miami Déco

Miamo Déco är kulörer med puls, lekfullhet och intensitet. Kulörer som turkos, korall och gult symboliserar det sköna livet och trivs i sällskap av vitt, svart, guld och stora gröna växter.

Alcro Trend 2016

I ett hem färgsatt med Miamo Déco finns inga mörka moln, bara glamour och framtidstro.

Gröna Drömmar

En stark längtan till naturen och ett litet charmigt torp på landet står som inspirationskälla till kulörtrenden Gröna Drömmar. De fem kulörerna för tankarna till skogsväsen och dimmiga ängar. Sotiga och mjuka gröna toner ger tillsammans med accenter i aprikos en lite romantisk känsla.

Lyxig Pashmina

En favorit är den supermatta färgserien Alcro Pashmina som ger tålig lyxkänsla. Det är en exklusiv, vattenburen färg för målning av väggar inomhus där en helmatt och avtorkningsbar yta önskas. Färgen ger en mycket jämn yta med en fyllig kulöråtergivning. Resultatet blir en harmonisk färgupplevelse, utan störande ljusreflexer. Bland kulörerna hittar du både mjuka pasteller och lite intensivare färger.

Pashmina_Peacock_Blue_4Kulören Peacock Blue (t v) ur kollektionen ad.Pashmina är en dämpad blågrön kulör. Dynamisk tillsammans med rostrött eller med varma metallics som guld eller mässing. Härligt frisk tillsammans med vitt. Kulören Lunar Grey (i mitten) är neutralgrå med ganska mycket svärta. Pink Noveau (t h) är en modig starkt hallonrosa kulör som ger en energisk karaktär till ett rum. Mycket snygg i sällskap med aprikos och grått.

Pashmina blåPashmina blå

Gå gärna in på Alcro’s hemsida är att inspireras av färger och inredningstips till ditt eget hem, men kom ihåg att färgerna på skärmen inte alltid överensstämmer med verkligheten. Ett starkt tips är därför att besöka en butik för färgprov samt att provmåla i det rum som ska göras om. Ett annat praktiskt alternativ är att använda Alcros nya färgsättningsprogram Alcro Design där du kan färgsätta ditt hem direkt i datorn.

Alcro Design_Färgsattningsverktyg

Ladda ner en bild på ett av dina rum som du vill måla om och sätt igång och prova olika färger för att se vilket intryck de skapar i rummet innan du går till butiken. Lycka till!