Priceless Cities

Priceless Cities – Mattrender för urbana européer

Mat och matlagning är en stor passion för många människor och är dessutom ofta en stor del av både vardag, fest och resor. Att få uppleva den lokala maten dit man reser är ett av de viktigaste inslagen i helhetsupplevelsen. Priceless Cities är ett globalt upplevelseprogram som handlar om att uppleva städer runt om i världen på nya sätt. Ett bra tips inför nästa resa. Och nöj dig inte med något annat, livet är för kort för att inte ta tillfället i akt och maximera upplevelserna.

En väl genomförd middag är som en symfoni som berör alla sinnen. Många av mina bästa minnen kommer från restauranger – kända som okända, enkla som stjärnbeströdda – artikelns skribent

Ovärderliga upplevelser

Priceless Cities upplevelseprogram är kopplat till folks olika intressen och passioner, att erbjuda annorlunda, spännande och överraskande upplevelser i olika områden. Totalt har man identifierat nio områden som ringar in folks passioner i livet. Matupplevelser är en viktig del. Programmet lanserades i och med öppningen av Priceless New York 2011 och därefter har ett flertal städer runt i världen som till exempel Miami, London, Madrid, Peking, Paris, Stockholm och Rom lanserats. Totalt 50 städer deltar.

Priceless Cities_PricelessMilan_Pommery & terrine

Bakom konceptet Priceless Cities står MasterCard som designar upplevelser för matälskare, baserat på trenderna och insikterna bland de som är mest passionerade kring mat.  Upplevelserna erbjuds endast till Mastercards kortinnehavare som ett program att botanisera i för att skapa unika reseupplevelser världen runt, vare sig det rör sig om sport, shopping, mat, underhållning eller kultur. Det handlar om möjligheten att uppleva det du brinner mest för och sätta guldkant på tillvaron.

Livet handlar om upplevelser och vad som driver människor till att finna lycka och passion. Materiella ting gör de flesta lyckliga for en kort stund, men Priceless-programmet handlar om att kunna erbjuda upplevelser som inte går att köpa för pengar – Raja Rajamannar, Chief Marketing Officer Mastercard

Vanor bland urbana européer förändras ständigt och det är de som startar nya trender. Enligt undersökningar som genomförts av GfK Consumer Life anser många europeer som bor i storstäder att de är mycket intresserade av mat och matlagning. Tre fjärdedelar anser att det är viktigt att lugna ner tempot och att njuta av maten, speciellt när det gäller att prova nya maträtter och smaker. Vi ser också att människors matintresse är starkt relaterat till att maximera upplevelsen och göra det bästa av sin fritid.

Priceless Cities    Vi njuter gärna av maten och provar gärna nya maträtter.

Hos oss svenskar ligger matupplevelser bland de fem största intressena i livet. ”Att njuta av livet” hamnar på toppen av vad svenskar sätter på listan av vad man vill utav livet. 2013 anslöt Stockholm till Priceless Cities-programmet.

Upplevelserna speglar vad ”the locals” gillar.

För oss som älskar mat handlar det ofta om att hitta de där speciella ställena att äta på, att få uppleva det bästa som finns lokalt och att få erfara den lokala kulturen genom matupplevelser, unika smaker och oförglömliga erfarenheter för alla sinnen.

Milano från ett obetalbart perspektiv

I år har man till denna upplevelsefyllda plattform och kollektion av fantastiska städer adderat den italienska modestaden Milano för VIP-access och attraktiva erbjudanden. Som första restaurang under konceptet Priceless Cities i Italien har italienska och internationella stjärnkockar samt 35 medlemmar ut det prestigefulla sällskapet Jeunes Restaurateur d’Europe under sex månader lagat mat i pop-up restaurangen.

Priceless Cities_PricelessMilan_Ana Ros & kockar Jeunes Restaurateur d'Europe

Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) är en organisation för unga restaurangägare i Europa. Deras gemensamma nämnare är att de alla vill dela sin talang och passion för kockyrket med varandra. Medlemmarna består av fler än 350 restauranger och 160 hotell spridda över 14 europeiska länder i dagsläget. Samtliga kombinerar kulinariskt hantverk med passionen för europeisk gastronomi samt lokala traditioner och råvaror. Sverige är inte med än så länge, men det hoppas vi ska förändras inom kort.

Längst upp på Palazzo Beltrami, som också huserar museet Gallerie d’Italia, ligger restaurangen med utsikt över Piazza della Scala, den stora katedralen och staden Milano. En vackert dekorerad och historisk byggnad mitt i Milano där man på taket har byggt en ultramodern glaskub som under en period fått agera restaurang och bas för några av Europas bästa kockar.

Priceless Cities_Priceless Milano_taket

Under Priceless-konceptet har man serverat exklusiva menyer till de som lyckats knipa en plats i den lilla lokalen. Liten lokal, men helt klart storslagen utsikt och oslagbara middagsupplevelser.

Priceless Cities_PricelessMilan_Duomo_utsikt   En oförglömlig upplevelse – utsikten, människorna, maten. 

När Lyx.se besöker Priceless Milano äter vi bland andra tillsammans med matrörelsens LeFooding-grundare Alexandre Cammas, internationellt erkända designern Rodolfo Dordoni, italienske stjärnkocken Marco Stabile, spanske kocken Ramón Dios samt andra duktiga kockar och sanna matentusiaster.

Priceless Cities_PricelessMilan_bord_utsikt

Vi serveras både mat och viner från JRE-kocken Ana Roš hemtrakter.

Priceless Cities_PricelessMilan_Ana Ros_food      3 av rätterna. Marmoröring med fermenterade kastanjer, kastanjechips och kanstanjesoppa. Rådjur med kvitten, sötpotatis och svart trumpetsvamp i rökt smör. Sharonfrukt, konfiterad mandarin, vanilj och honungsmarräng. 

Ana är en slovensk prisbelönt kock som har uppmärksammats för sin kreativa matlagning med råvaror från den lokala bygden i Soca-dalen hemma i Kobarid och hennes restaurang Hiša Franko. Soca-dalen ligger i Slovakiens Goriška region längs den Italienska gränsen.

Jag ville kunna uttrycka säsongen, omgivningen, min karaktär, mina resor och min femininitet… Jag tänker att en gäst som reser 500 eller 1000 kilometer för att äta min mat  betraktar min mat som en ambassadör för att bättre förstå den lokala omgivningen, människorna, kulturen – Ana Roš

Ana berättar att hennes matlagning är baserad på det som naturen ger henne och är ett uttryck för hennes samlade erfarenhet från hembygden, resorna och hennes egen mognad som person.

Priceless Cities_PricelessMilan_Ana Ros_mis en place Ana Roš mise en place.

Nu är det bara någon vecka kvar tills pop-up restaurangen flyttar på sig. Sista middagen serveras på nyårsafton och kommer att tillagas av ingen mindre än stjärnkocken Marco Stabile, som bland annat driver restaurang Ora d’Aria (1 stjärna i Guide Michelin) i Florence med fokus på Toscanska rätter och är till råga på allt president för Jeunes Restaurateurs d’Europe i Italien. Tyvärr är denna nyårskväll, samt hela december, fullbokad. PricelessMilan monteras därefter ner, drar vidare i Europa och byggs upp på nästa storslagna plats för att fortsätta vara bas för fler oförglömliga middagar. Vi är nyfikna på var.

Å andra sidan finns en hel drös med spännande restauranger, happenings och överraskningar inom Priceless-konceptet att ta del av runt om i världen, så ta tillfället i akt att söka fram vad som händer härnäst dit just du ska resa.

Priceless Cities

Priceless Cities evenemang under 2016

Stockholm – blanda cocktails med Sveriges bästa bartenders

Pharmarium är en cocktailbar som skapar annorlunda smaker med hjälp av spännande ingredienser inspirerade av antika apotekare. Vad sägs om bark från Kinaträdet, hjortronsylt och guldpulver i drinken?

Pharmarium_Priceless Cities

Du lär dig helt enkelt grunderna i hur man mixar en riktigt bra cocktail. Något att använda vid nästa hembjudning. Men passa på nu – exklusivt för Mastercards kortinnehavare fram till mitten på februari 2016.

Berlin – utmana en av Tysklands yngsta stjärnkock

Evenemanget “The Creative Dinner” är perfekt för matentusiaster som vill utmana sig själva inom matlagning. De mest varierande och, till viss del, högst ovanliga ingredienserna finns tillgängliga i showköket hos Berlins största vinbutik Weinheuer och bara väntar på att förvandlas till en festlig meny genom kreativitet och matlagningskonster. Guide Michelin-belönade kocken Andreas Tuffentsammer bara väntar på att utmanas. Hans uppgift är att skapa recept tillsammans med dig som ni sedan lagar ihop i grupp. Detta händer den 18 mars 2016 kl 18:00.

Miami – upplev Kubas matkultur 

The Little Havana Food Tour inkluderar en allround-tour i Miamis kubanska kvarter där du får besöka fem familjeägda Kubanska restauranger och smaka på deras specialiteter. Touren pågår fram till i mitten på april 2016.

Milano La CupolaMilano i julskrud.