Jamie Oliver – den brittiske kändiskocken – öppnar sin första Jamie’s Italian i Norden

Jamie Oliver kom in i våra hem via TV-showen ”Den Nakna Kocken” samt efterföljande program och åtskilliga boklanseringar. Han gör sig på något sätt ständigt påmind. Restaurangkonceptet Jamie’s Italian grundades i Oxford för sex år sedan och har fortsatt ut i världen, till bland annat Australien, Ryssland, Singapore, Irland och Turkiet. Konceptet har vuxit till ett 50-tal restauranger och nu öppnas alltså dörrarna till Nordens första Jamie’s Italian på Scandic Anglais, vid Stureplan i Stockholm.

Under helgen har man kört en så kallad soft opening med speciellt inbjudna gäster, men på torsdag 16 oktober öppnar Jamie’s Italian på riktigt, för alla som vill smaka på brittens italienska mat.

Jamies Italian_Stockholm_Fönster

Tidigare i år inleddes intensiv utbildning av konceptansvarig för Jamie’s Italian, tätt följt av nyckelpersoner i svenska köks- och restaurangteamet, som alla hårdtränat på Jamie Olivers restauranger i England. Under totalt drygt åtta veckor har det svenska teamet tränats i råvarukunskap, recept, servicekultur och ledarskap på Jamie’s Italians restauranger i London och Cambridge. Målet med utbildningen har varit att teamet ska kunna driva restaurangen på Scandic Anglais i Stockholm enligt Jamies matfilosofi. En av de tongivande i träningen har varit Gennaro Contaldo, Jamie Olivers mentor sedan han var 15 år, och stark inspiratör till Jamies intresse för italiensk matlagning.

Jag har samarbetat med Scandic i nästan fem år nu och jag är fantastiskt glad över att det är tillsammans med dem som vi nu lanserar Jamie’s Italian i Norden. It’s going to be epic – watch this space – Jamie Oliver

Dessvärre hade rockstjärnekocken inte tid att vara med på invigningen av Jamie’s Italian här i Stockholm, men här finns ändå några sanna ambassadörer: bland andra Nathan Moore och Nicolas Truedsson.

Nathan Munslow_Jamies Italian

Nathan Moore kommer från Nya Zeeland och har bland annat arbetat som Executive Head Chef på flertalet Hilton Hotels, samt lagat mat åt både president Barack Obama och påve Benedictus XVI.

Det ska vara enkelt att prata om mat och det ska vara tillgängligt för alla. Jag ser mig själv som en ambitiös kock med en passion för färska råvaror och schysst matlagning, och jag kan inte tänka mig något bättre än kollegor som tänker likadant och att jobba enligt Jamie Olivers matfilosofi som betonar precis det – Nathan Moore, kökschef på Jamie’s Italian på Scandic Anglais.

I den delen av lokalen som har fönster mot Humlegården ligger Jamie’s Bar.

Jamies Italian_Jamies Bar

Nicolas Truedsson är Bar Manager på Jamie’s Italian i Stockholm och har gedigen barerfarenhet från bland annat Lydmar Hotels, Hotel Rival, Hamburger Börs, Taverna Brillo och Hornhuset.

Nicolas Truedsson_Jamies Italian

Lyx.se var förbi under slutfasen av bygget på Anglais, och kunde konstatera att det sprang runt allehanda människor på hotellet, vilka alla talade olika språk, men som hade en sak gemensamt – glatt engagemang. Många är de som varit involverade i etableringen av Jamie’s Itailan i Norden; och nu är det dags att smaka. Mötesplatsen är inspirerad av den italienska matkulturen i en avslappnad miljö.

Jamie Oliver_Tomato Sallad

På menyn finner vi Italienska klassiker som penne arrabbiata, pasta vongole och italienska charkuterier, men även inslag av andra nationaliteter såsom pavlova och kalkon. Matstationerna är uppdelade på antipasti, pasta, fisk och grillat.

Jamies Italian_Stureplan_meny

Man lägger vikt vid lokala råvaror och gärna ekologiskt. Idéen bygger på god och enkel italiensk mat, lagad från grunden och där prisvärdhet är nyckelordet, varför merparten av huvudrätterna ligger under 200 kronor. Nu håller vi tummarna för att den hemmagjorda pastan håller måttet.

Jamies Italian_Scandic Anglais

Jamies Bar_Stureplan Jamie’s Bar

Sorry, the comment form is closed at this time.