black friday 2015

Black Friday växer – fynda julklapparna under realisationernas stora dag

I USA är Black Friday årets stora fyndardag. På andra sidan Atlanten är denna dag inristad i folks kalendrar som den dagen man näst inpå tar ledigt från jobbet för att shoppa. Det har även smällt till här hemma i Sverige och den 27:e november ser det ut att bli ännu större i år. Vilka fynd gör du på Black Friday?

Black Friday infaller dagen efter Thanksgiving och markerar för många en start på julhandeln. I Sverige har Black Friday kommit att bli en tidpunkt där webbutiker tävlar om att ha bäst erbjudanden. Reor på över 50 procent är inte ovanligt. Siterna Black-friday.se och Cyber-monday.se är några av de största siterna i Sverige på sina teman. Siternas grundare David Nilsson berättar att Black Friday växer för varje år som går.

black friday_2015_Shopping

Några butiker som satsar på erbjudanden på Black Friday är CDON ElgigantenEleven.se och Komplett.se.

Sverige har tagit shoppinghelgen till sig likt många andra amerikanska traditioner men är inte enda landet som anammat Black Friday. I Norge växer det allt mer till exempel, liksom Storbritanniens näthandlare som går hårt ut. Även i Tyskland växer fenomenet och 2015 spås vara året då Black Friday etableras ordentligt i Frankrike.

black friday_2015_infographicInfografik av David Nilsson, blackfriday.se. Siffrorna är sammanställda från publika källor samt black-friday.se statistik under de 3 år de följt fenomenet och tillväxten i Sverige.

De amerikanska reorna och erbjudandena går ju att ta del av även hår ifrån så länge företaget i fråga levererar till Sverige. Det kan löna sig trots att det tillkommer tull, moms och frakt. Priserna i USA kan redan från början vara mycket lägre så under Black Friday blir det bra rabatter. Theblackfriday.com och Blackfriday.com har samlat amerikanska erbjudanden.

Håll koll på nedräkningen!