Veckans recept: lax à la Pontus Frithiof, med öl, spetskål och kall sås

Nu är hösten här och när mörkret sänker sig träffas vi gärna över en måltid med god mat och dryck, helst med spraket från en öppen brasa i bakgrunden. Pontus Frithiof har tagit fram ett höstigt recept med lax, öl och trendig kål. Lyx.se lagade, smakade och gillade att få inspiration till nya smaker.

Sätt smak på höstmaten med öl

Allt fler upptäcker att öl är gott både till och även i matlagningen. Det är populärt att smaksätta höstgrytor med mörka och mustiga öl, men nu tipsar kocken och krögaren Pontus Frithiof om att använda ljust ofiltrerat öl för att sätta smak på lättare rätter. Pontus har skapat ett recept, där ölen Falcon Raw förhöjer smaken på en av höstens främsta råvaror – kålet.

Pontus Frithiof

Precis som med vin upptäcker alltfler, med alla nya roliga ölsorter dyker upp från både mikro-och större bryggerier, att just öl och mat är en fin kombination – att matcha rätt öl med rätt maträtt kan ge en rik smakupplevelse.

Personligen tycker jag att det är roligt att alltfler har börjat upptäcka ölets egenskaper och kombinationsmöjligheter ihop med mat. Många öl är även utmärkta smaksättare, där malten och humlen ger en extra pikant krydda åt rätterna – Pontus Frithiof

Kocken och krögaren Pontus Frithiof har med
utgångspunkt i de smakegenskaper som finns i
 ölen Falcon Raw komponerat ett gott och lättlagat recept.

Ingredienser_låda_höstlax

Falcon Raw är ett doft- och smakrikt öl som samtidigt är friskt, vilket gör att det passar mycket bra att dricka till framförallt lättare rätter som fisk och skaldjur eller ljust kött. Ölet har en lätt brödig och fruktig smak med inslag av aprikos, apelsin, smörkola och örter.

Pontus Frithiof i profil

Höstlax med ölbrässerad lök, smörslungad spetskål och kall kaviar- och gräslökssås

Recept för 4 pers

4 Norsk fjordlaxfiléer med skinn
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
3 dl crème fraiche
1 dl Kalles kaviar
1 knippe färsk gräslök
2-3 st gula lökar
33 cl Falcon Raw
350 g smör
1 tsk råsocker
1 spetskålshuvud
600 g potatis
1 knippe färsk dill
Salt & peppar

Gör så här:

  1. Koka potatis med salt och dillkvistar.
  2. Blanda crème fraiche med kaviaren och fint skuren gräslök. Krydda med svartpeppar. Låt stå kallt med de andra tillbehören blir klara.
  3. Skiva den skalade löken fint, sautera i smör (250 g), slå i ölen, låt koka ner tills att det nästan är torrt. Smaka upp med råsocker, salt och peppar och en tesked smör.
  4. Skär kålen i fina trekanter. Blanchera i saltat vatten ((1-2 tsk salt/liter vatten) i ca 45 sek, slå av vattnet och sautera i en panna med smör (100 g). Avsluta med salt, peppar och lite gräslök.
  5. Stek laxfiléerna i olja, med skinnet nedåt på mycket svag värme i ca 15 min. Toppa med lite flingsalt. Den skall serveras med knaprigt skinn och glasig ovansida. Servera laxen tillsammans med tillbehören.

Ovanifrån Höstlax med ölbräserad lök oc

Serveringsritual för Falcon Raw

I och med att Falcon Raw är ofiltrerat behövs en speciell serveringsritual vid upphällning i glas. Flaskan ska roteras före och under upphällning för att frigöra smakerna.

  1. Rulla flaskan försiktigt innan öppning.
  2. Häll upp 2/3 av flaskans innehåll i glaset.
  3. Rotera flaskan kraftigt för att frigöra sediment och därmed smaker.
  4. Töm flaskan i glaset så att en vacker skumkrona kröner ölet.

Den smakar bäst vid en temperatur på ca 8 grader.

Trevlig höstmiddag och skål!