svampplockning

Svampplockning – sensommarens njutbara skogsturer

Snart ploppar de upp – de där svamparna. Aldrig blir man så glad som när de där guldgula tittar fram i mossan eller de svarta trumpetsvamparna låter sig finnas efter idogt letande i skogen. Klart man måste ha rätt grejer med sig också – Lyx.se tipsar om några.

En modern svampbok

Lämna mormors gamla bok hemma, det finns förmodligen mer uppdaterad, och i vissa fall livsviktig, information om svampplockning, i en nyare version.

svampplockning Nya_svampboken_2014Pedagogisk, klassisk och oumbärlig – så beskrivs Pelle Holmbergs och Hans Marklunds svampbok. Svampkniven kommer från Åhlens.

Korg

En större till pappa och ett par mindre till de små. Barnen tycker oftast det är roligt att få bära på sin egen korg ute i skogen. Däri hamnar det förmodligen även andra spännande saker än bara svamp.

svampplockning SvampkorgarSpånkorgar finns i olika storlekar och material. Hos Panduro Hobby finns både mindre och större. Den ihopfällbara varianten heter passande nog Karl-Johan och är tillverkad i juteväv med trästomme och plasthandtag. Den tar inte upp mycket plats ihopfälld – sätt ihop den och vips har du en rymlig svampkorg! Finns bl a hos Naturkompaniet.

Termos

Pausa i skogen och njut av fågelkvitter och vindens sus i granar och tallar. Fridfullt att slå sig ner på en sten och ta sig en kopp varmt kaffe eller varm choklad.

svampplockning_Thermos_termosKlassiskern Thermos håller dryckens värme bra.

För rens och puts

Svampen ska rensas och putsas från jord, barr, mossa och annat som hängt med hem från skogen. Njutbart att göra det med en snygg skärbräda och en vass kniv. Knivspecialisten Fällkniven grundades av Peter Hjortberger för över 30 år sedan och har idag nöjda kunder över hela världen – allt från marinsoldater till hemmakockar.

svampplockning_Skärbäda_Tom DixonSkärbrädan Chop Long i ek med mjuka, runda former, från brittiska designmärket Tom Dixon. Fin att hänga på väggen när man inte använder den.

svampplockning_Fällkniven_DeltaKniven Delta kommer från kungliga hovleverantören Fällkniven i Norrbotten. Hållbarhet och kvalitet så det räcker och blir över.

Pajform

Kantarellpaj är mums. Blev det mer blåbär än svamp på skogstuten går det ju bra att göra en efterrättspaj istället.

svampplockning_pajformDen traditionella pajformen finns i uppdaterat formspråk, här med en lite skarpare zigzag-mönster. Snygg tycker Lyx-redaktionen. ICAs pajform finns i butik i början på september (vecka 37, 2015) – lagom till höstens pajer.

Inläggningsburk

Mormors knep är icke att förakta. I generationer har det varit populärt att sylta och safta. Hinner man inte äta upp alla läckerheter på en gång an man antingen torka dem eller lägga in dem. Att lägga in svamp är enkelt och kräver endast en bra, tätslutande burk och saltlag.

svampplockning Konserveringsburk_Ahlens_quattro stragioniKonserveringsburkar från Åhlens och Quattro Stagioni.

Rensa och skär kantarellerna i småbitar och fyll burken så mycket det går. Häll därefter på en avsvalnad, svag saltlag (1-2 tsk per liter). Det ska vara saltlag ända upp till kanten på burken. Skruva på locket hårt och se till att locket sluter helt tätt. Lägg en vikt handduk eller annat tunt tygstycke i botten på en kastrull och ställ ner den fyllda burken. Häll på vatten så burken täcks ordentligt. Koka upp långsamt och låt sjuda i minst 1 timme. Tygstycket är till för att mildra skramlet mot botten. Lyft upp burken medan den är varm (med t ex en istång) och ställ den att svalna på t ex en skärbräda. Lång hållbarhet.

Lycka till i svampskogen!