Boråstapeter firar 110 år och lanserar jubileumskollektion

Boråstapeter grundades 1905 och frodas fortfarande 110 år senare. År 1905 var under en tapeternas guldålder och företagets grundare Waldemar Andrén ville ge alla svenskar möjlighet att tapetsera sina hem, inte bara de allra rikaste. Sedan dess har Boråstapeter prytt väggarna i våra hem i över ett århundrade och jubileumskollektionen kommer att bestå av några av tidernas mest älskade tapeter.

Boråstapeter är Sveriges äldsta och i särklass mest kända och sålda tapetvarumärke. Varje år lanseras 5-7 kollektioner. Företaget arbetar utifrån en klassisk och tidlös grund, och 110 års arbete har genom åren lett till flera framgångsrika försäljningssuccéer. I samband med jubileet har designteamet gjort en djupdykning i arkivet för att hitta tidernas mest populära och sålda tapeter. Resultatet lanseras i vår i en unik jubileumskollektion.

Tapeter berättar något om tiden. Att ta fram den här kollektionen har varit en otroligt spännande resa i formuttryck genom historien. Vi sitter ju på ett fantastiskt arkiv med klassiska mönster från förra seklets början ända fram till idag. – Ulrica Hurtig, ansvarig designer för Boråstapeters jubileumskollektion.

Boråstapeter_Jubileum_kollektion_tapetprover_tillverkning_Fabrik3_intext

Tapetmönster

Boråstapeter är ett av få svenska bolag i tapetbranschen som behållit produktionen i landet. Åke Stråberg, VD för WallVision-koncernen där Boråstapeter ingår, ser klara fördelar med att ha kvar tillverkningen i Borås.

Det är vår styrka att ha kontroll över hela produktionen. Från inköp och design till effektiv logistik och distribution. Dessutom tillåter det oss att säkerställa vårt viktiga miljö- och hållbarhetsarbete. Vi använder uteslutande vattenbaserade färger och lim. Och pappersråvaran kommer från ett av världens miljövänligaste pappersbruk. 

Boråstapeter_Jubileumskollektion_Färgblandning_110år_intext

Färgblandning

Jubileumskollektionen rymmer ett urval tidlösa tapetmönster varsamt framplockade ur Boråstapeters gedigna arkiv från 1905 ända fram till idag. Uppdaterade i nya moderna färgställningar.

Förhoppningen är att den här jubileumskampanjen ska väcka intresse för tapethistorien. I våra arkiv ryms ett stycke inredningshistoria. Genom vår unika jubileumskollektion låter vi några mönster komma tillbaka ut i butikerna. Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda ett sådant här tillfälle att ge människor tillgång till tapeter som aldrig annars hade kunnat nå den breda massan idag. – Ulrica Hurtig, ansvarig designer för jubileumskollektionen.

Inför lanseringen av jubileumskollektionen sjösätter Boråstapeter nu en lanseringskampanj där det svenska folket uppmanas att dela med sig av sina favorittapeter på Instagram. Dela med dig av ditt favoritmönster under hashtaggen #allatiderstapeter. Samtliga bidrag i skattjakten publiceras löpande på Instagram, i Sköna Hem samt på Boråstapeters kampanjsida. Varje månad utser en jury med b. la. representanter från Sköna Hem, en inspirerande bild som får sin hittelön i form av valfria tapetklassiker från Boråstapeter.

Besök Boråstapeters webbsida så får du veta mer.

Borås_Tapeter_Jubileum_kollektion_110år_maskin_tapettillverkning_rullar_Fabrik1_intext

Borås_Tapeter_Jubileum_kollektion_110år_maskin_tapettillverkning_Fabrik1_intext