Categories
Design Inredning Kultur

Piero Fornasetti firar 100 år. Vi tittar in genom hans nyckelhål…

Nu i november är det 100 år sedan konstnären, inredaren, skaparen, målaren och grafikern Fornasetti föddes. Fornasettis vackra och smått komiska kreationer har återigen blivit populära och säljs världen över som attraktiva inredningsdetaljer. Familjeföretaget drivs vidare av sonen Barnaba som vidareutvecklar faderns arv.

Som många andra känner du säkert igen hans design via de svart/vita kvinnoansiktena som fått pryda många av hans verk. Länge undrade man vem den mystiska kvinnan var som hade fångat konstnärens intresse, men vid ett tillfälle råkade Fornasetti själv avslöja vem hon var. De många kvinnoansiktena sägs således vara inspirerade av Lina Cavalieri som levde kring förra sekelskiftet. Idag finns den klassiska skönheten som 350 olika variationer.

Fornasetti Keyhole & beslöjad

Många av hans designs är så kallade ”tromp d’oeil ” vilket betyder att hans former ibland lurar ögat.

Tallrik Tromp d'oeil

En store mängd av Fornasettis teatraliska motiv har tagits fram ut arkivet med hjälp av Barnaba Fornasetti och används på otaliga inredningsprodukter.

“So I dressed with remaining ceramics, furniture and objects;

so I placed a message in each, a small story, at times ironic and obviously wordless,

but audible to those who believe in poetry.”

Piero Fornasetti

Har man lust att fördjupa sig ytterligare i denna excentriska mans magiska värld kan du bege dig till Piero Fornasettis ateljé och hem i Milano som är öppet för allmänheten. Det är en rolig vistelse eftersom man får se hans hem som det såg ut när han bodde där och på något sätt försöka förstå sig på hur han komponerade sin egen vardag. Han använde nämligen sin egen hem som en slags teststudio med unika pjäser och originella möbler.

Fornasetti Teatro_tapet

Ytterligare fördjupning finns i nya utgåvan av boken “Fornasetti – The Complete Universe“.

Fornasetti_The complete Universe

Hans verk är speciella och många blir så kallade “conversation pieces” när man placerar dem i sitt eget hem. Som exempel kan vi ta ett hus byggt 1939 i tidig funkisstil. Raka linjer och rymlig planlösning, men ändå de “äldre” detaljerna med stengrund, parkettgolv och öppna spisar. Hur mixar man arvegodsen med de moderna linjerna och funkisstilen?

Fornasetti_Hall

Här kommer Fornasetti in perfekt. I en mellanhall där ett antikt spelbord samsas med en tung guldspegel från 1800-talet vill man lätta upp lite. På ena väggen sätter vi Fornasettis tapetmotiv “Tema e Variazoni” där massor av ansikten tittar på dig när du passerar. På motsatt sida matchar vi med tre tallrikar i samma motiv uppsatta på väggen. Resultatet blir en klassiskt snygg blandning med kul detaljer.

Är du sugen på något av Fornasetti kan du vända dig till Svenskt Tenn i Stockholm där bland annat tallrikarna ”Tema e Variazioni” finns. Svenskt Tenns Estrid Ericsson specialbeställde även en tallrik med Stockholmsmotiv från den italienska formgivaren någon gång under 1950-talet.

Svenskt Tenn_Tallrik Stockholm_Fornasetti

Tapeterna finns att handla via Cole & Son och hos nätbutiken Net-à-Porter finns de exklusiva doftljusen i porslinsburk med Fornasettimotiv.

I Fornasettis ära och för att uppmärksamma 100-årsjubileet har Triennale Design Museum i Milano en utställning som pågår mellan den 13 november 2013 och den 9 februari 2014.

Tallrik_Fornasetti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *