Lyx.se testar Outfittery

Under början på 2015 har jag provat Outfittery, som är en relativt ny tjänst för stilrådgivning. Outfittery fungerar i stora drag som en digital personal shopper. Jag tycker att det här är ett spännande alternativ för de män som inte gillar att shoppa på stan, och som kanske saknar stilrådgivning i sina liv. Då är det här en trevlig och smart lösning. Lite som att gå till frisören. Jag har provat hela tjänstens process och tänkte berätta lite om mina erfarenheter av detta nytänkande sätt att shoppa kläder. Här beskrivs processen i en bild från Outfitterys hemsida.

Så funkar det - Outfittery

Så fungerar det – Outfittery

Mina preferenser och min stil

I den första fasen av processen får man som kund registrera sig och fylla i olika önskemål för att effektivisera och precisera det hela. Förutom kontaktuppgifter så får man till exempel välja preferenser vad gäller passform, färger och man får ta ställning till vilken generell stil man brukar ha. Det betyder att man ger Outfittery en bild av hur man normalt sett klär sig och man får också möjligheten att precisera vilken budget man rör sig med när det gäller klädinköp. Allt för att det ska bli så individanpassat som möjligt. När väl allt är ifyllt och specificerat så bokar man in ett telefonsamtal med någon av Outfitterys stilkonsulter.

Outfittery Stylist

Outfittery Stylist

Telefonsamtalet och stilkonsultationen 

Precis på minuten då jag bokat in mitt samtal blir jag uppringd av en av Outfitterys trevliga stilkonsulter. Det stod klart för mig att de genom mina tidigare val redan hade en bild av mig och min stil, som vi kunde komplettera under samtalet dessutom. Initierade och genomtänkta frågor ställdes av konsulten och en outfit växte fram. Det ska tilläggas att jag själv har ett stort intresse för mode. Trots det fick jag en känsla av att vi tillsammans kunde hitta på lite nya saker tillsammans genom just det konsultativa samtalet. Det tror jag är en av tjänstens stora styrkor. Men jag återkommer till det i omdömet längre ner. Efter att ha pratat igenom min nuvarande stil och mina stilambitioner så går vi igenom vad vi har kommit fram till och konsulten räknar upp vad han tänker skicka hem till mig.

Outfittery Box

Outfittery Box

Mitt alldeles egna provrum i hemmet

Endast några dagar efter vårt samtal får jag ett sms om att mitt paket finns att hämta hos närmaste postombud. Jag hämtar ut min Outfittery-box och tar hem de två outfits som stylisten har satt ihop utifrån mina val. Väl hemma kan jag prova när och hur jag vill och jag får ta ställning till om jag kostnadsfritt vill returnera några av varorna och vilka jag vill behålla. Efter det så kommer en faktura på de saker jag valt att behålla. Här får man som kund gott om tid och man kan prova plaggen ihop med andra saker i sin garderob i upp till 14 dagar.

Omdöme

Generellt sett var jag mycket nöjd med tjänsten och den fungerade precis så som utlovats av deras hemsida och stylist. Själva processen när jag som kund gör min val var relativt snabb och enkel och även stilkonsultationen per telefon var ganska snabb men kärnfull. Dessutom var det tydligt och tryggt upplagt med bekräftelser via mail och stylisten i fråga var väldigt tillmötesgående vad gällde återkoppling och frågor. Det som kan kännas lite ovant och otryggt med att göra den här typen av shopping via nätet är kanske att man skulle vara orolig över att man blir sittandes med kläder man inte fått prova och ta på själv. Outfitterys rutiner för returer gör en trygg med detta och man kan istället faktiskt se detta som ett mer smidigt sätt att shoppa kläder, om man inte gillar att trängas på stan efter jobbet eller på lunchen.

Så processen och själva tjänsten är helt klanderfri enligt mig. Det som däremot blir ett kritiskt moment för min del är det utbud som Outfittery har och de varumärken man arbetar med. Eftersom jag själv skulle påstå att jag är en stilmedveten person, med ganska specifik smak, så känner jag kanske att sortimentet som Outfittery kan erbjuda är lite för svagt. Det var fina kläder jag fick hem, men ändå inte riktigt det jag söker, som är lite mer skandinaviskt avskalat mode – vilket skulle vara roligt att få se mer av i Outfitterys kollektion i framtiden. Avslutningsvis kan man alltså säga att tjänsten är väldigt fin och passar en viss typ av målgrupp helt förträffligt, men än så länge kanske inte är något för den mest inbitne modefantasten.