Kasthalls mattor är pricken över i – neutrala färger möter neon i ny kollektion

Kasthall är kända för sina handvävda och handtuftade mattor av hög kvalitet i härliga färgskalor. I den nya kollektionen ”Neutrals & Neon” ser vi en rad användbara mattor i mer neutrala färger som skapar en harmonisk känsla i ditt hem och kan tacksamt blandas med andra mer färgglada inredningsaccessoarer.

Kasthall har handtuftat mattor sedan tiden då Eiffeltornet byggdes. Fabriken ligger i Kinna sedan 1889 varifrån man alltså har tillverkat mattor för hand i finaste ull och lin i över 120 år. Allt garn färgas i fabriken och finns i mellan 4-5000 nyanser. Nu finns Kasthall representerade i 30 länder med showroom i Stockholm, Milano och New York. En svensk framgångssaga med andra ord.

Man vet inte hur härlig en Kasthallmatta är förrän man satt ner sina bara fötter på den.

Kasthall har i fabriken ett arkiv sedan 1950 där det finns prover på de flesta mattor som de tillverkat sedan dess. Arkivet innehåller också massor av originalskisser, fotografier och dokumentation som speglar design genom tiderna. De utgör en kulturell skatt som ständigt fungerar som en stor inspirationskälla för både anställda och designers.

Kastahll_Dior_HeroLyxmodemärket Dior har nyansen lav på de handtuftade mattorna i sina butiker. Skuren lugg i ren ull kombineras med en bouclérand av lin och lurex, som ger känsla av diskret lyx.

The hidden power of neutrals

Den nya kollektionen ”Neutrals and Neon” är framtagen av chefsdesigner Gunilla Lagerhem Ullberg. I Kasthalls flaggskeppsbutik på Ingemar Bergmans gata i Stockholm har Roberta Elingsen tillsammans med Kasthall skapat en utställning där mattorna är huvudpersonen.

Kasthall_Hidden power f neutrals

Inför utställningen har man ställts sig frågan ”Vad är en färg?”.

Kasthalls DNA är färg, att leka med ickefärger är spännande, de har många egenskaper och är lättplacerade. Kombinationen med starka accenter bjuder på oväntat resultat. I tillägg till detta har vi skapat en 3D miljö i neon – Roberta Elingsen.

Kasthall berättar att de denna säsong har arbetat med så kallade ”icke-färger” – färgerna från klipporna, haven, laven, molnen och sanden till exempel. Neutrala och naturliga färger som vi möter i det svenska landskapet.

Bardot_Matta_KasthallDesigner Gunilla Lagerhem Ullberg skapade mattan Bardot i 100% ull för 15 år sedan.

Neutralerna har under de senaste åren utvecklats till en viktig del av var inredares portfölj. Färgskalan kan utgöra grunden, till vilken accentfärger adderas, eller själv stå för uttrycket.

TheNeutrals_Velvet & Stella_KasthallMattorna Velvet och Stella i neutrala färger.

Våra kreativa designers har strävat emot en ny nivå och skapat ett unikt spektrum av neutraler som är både sofistikerat och komplext. Färgskalan sträcker sig från mjuka beiga nyanser, genom grått mot förfinade bruna toner, säger Sara Althini, Marknadschef Kasthall.

I kollektionen ingår nyanser i allt från beige till blågrått och brunt där mattorna heter till exempel Bardot, Greta, Häggå och Lav.

Classic_KasthallClassic tillverkas av ett långfibrigt och högglansigt ullgarn som används i många av Kasthalls mattor.

Färgbeteckningar som isgrå, sälgrå, stengrå, lergrå, granit, guldbeige, sand, puderrosa och åskblå ger en idé om mattornas färger inspirerade av naturens ombytliga karaktär.

Inte bara mattor

En av Kasthalls anställda heter Anna Rydén och vi slås av hennes passion för och kunskap om mattorna samt andra lösningar för golv. Hon berättar med inlevelse om deras olika mattor, hur de tas fram och om hur kundernas olika behov och önskemål tillvaratas.

En av de roligaste kunderna är arkitekturledet för att de vågar ta ut svängarna – Anna Rydén, försäljningsansvarig Kasthall Göteborg

Anna berättar att hos en av hotellkunderna Miss Clara, som ingår i Nobis-gruppen, har man levererat ett hårt golv. Anna var med i projektet hos Miss Clara från första början när man tillsammans med arkitektbyrån Gert Wingårdh designade hotellets inredning.

I Emporia köpcenter i Malmö spelar golvet från Kasthall en central roll. Olika färger för respektive våning visar kunderna vägen.

Emporia_Kasthall

Med en yta på 93 000 kvadratmeter, 200 butiker och ett snitt på 25 000 besökare per dag, var valet av golv av yttersta vikt. Även till detta projekt hittade Kasthall tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh en lösning som ligger i framkant vad gäller trägolv med högsta krav på både funktion som estetik. Valet blev ett massivt industriparkettgolv i ek från Kasthall.

Nytt samarbete

Ett annat samarbete som lanserats på sistone är tillsammans med Linum. Man har tagit fram mattor från Kasthall som har matchats till Linums kollektioner av textilier och inredningsaccessoarer. Kollektionen ”Gems”, inspirerad av ädelstenar och kristall, lanseras i butik senare i år lagom till höstkollektionen.

Say no more…

Kasthall har alltid haft fokus på att tillverka unika och hållbara mattor för både privata och offentliga miljöer. Att säga att man har en Kasthallmatta är ett statement i sig och behöver inte förklaras vidare – det betyder kvalitet och en känsla av exklusivitet. Och smakar det så kostar det, men är en bra investering i ditt hem.