Nya Agapi 950 – en dröm för sjöbjörnar och skärgårdsnjutare i alla åldrar

Tillhör du den delen av svenska befolkningen som vallfärdar ut på havet så fort isen släpper till våra oändligt många vackra öar och kustremsor runt om vårt avlånga land, så vet du att uppskatta en båt som både går bra i vattnet, är säker men också ger dig en härlig känsla av frihet. Svenskdesignade Agapi 950 är en högpresterande men ändå lätt och bränsleeffektiv familjebåt, som uppfyller dagens varierande krav på båtliv.

Agapi kombinerar RIB-konceptet med en modern svensk design och ett upplägg som passar familjen på sjön. Lyx.se träffade de som står bakom märket och testkörde nya Agapi 950.

Agapi 950 – köregenskaper

Kabinbåt i kombination med RIB-teknologin (Rigid Inflatable Boat) gör Agapi 950 trygg, rolig att köra och enkel att hantera oavsett väder och fart. Med sin längd passar båten även för de öppna haven och de unika köregenskaperna gör att man känner sig säker hur man även manövrerar. Agapi 950 kan köras i 45 knop med kapellet på.

Agapi speed_700

Agapi_Peder Asplund_700  Agapis grundare och VD Peder Asplund.

Vi pratade en stund med både Peder och hans fru Alejandra om egenskaperna hos Agapi 950.

Tack vare två extra meter har vi kunnat designa en båt med smått sensationell flexibilitet. Drygt 32 fot, slanka och vackra linjer, låg vikt trots två kabinutrymmen och stor umgängesyta har resulterat i en helt ny familjeorienterad båt med otroliga prestanda.

Agapi 950 har världspremiär på världens största båtmässa i Dusseldorf, BOOT 2015, den 17-25 januari.

Agapi_950_700

Vid testkörningen av Agapi 950 kändes båten stor, stabil och säker men samtidigt smidig och lättmanövrerad – samma trygga gångegenskaper i hela fartregistret. Agapi 950 går i 47 knop, men behaglig marchfart är 35-38 knop. Båten reagerade direkt på roderutslag och krängde inte vid skarpa manövrar i höga farter. Den känns välbyggd och genomtänkt både för användning som transport av familj men även som prestandafordon.

Sjön är en plats där alla kan känna sig riktigt fria och den svenska friheten är världsunik. Det är den som inspirerar oss när vi skapar våra båtar. Åka på dagtur? Helgtur eller en vecka med familjen? Lite vattensport? Fiska? Utforska nya vatten där du aldrig varit? Allt handlar om frihet att välja själv – Alejandra Levinas Asplund, delägare och grundare av Agapi.

Vid sneak preview i december och vårt provkörningstillfälle deltog även en annan internationell båtentusiast som vid det här laget testat tusentals båtar och det var väldigt tydligt att han var begeistrad över Agapi 950.

Agapi 950 – utrustning

Agapi designas i Sverige och byggs sedan en tid tillbaka i Polen på Delphia Yachts, ett av de ledande varven i Europa.

Rent fysiskt känns Agapi 950 trevlig med snygg inredning både vad gäller däck, detaljer, säten, färgval och dynorna invändigt. Den har ett exklusivt belysningssystem och en targatak i kolfiber.

Agapi_interiör_700

Båten är dessutom trailerbar, fast även om båten är lätt för sin storlek så kräver det en större SUV samt bokstaven E på körkortet.

Agapi_seating_700

Agapi 950 har solbäddar och stora sociala ytor för att vara en RIB, samt upp till sex bäddar, kokplattor, kyl och spoltoalett. Passar allt från skärgårdspendlare till familjesemestrar.

Vad gäller motor så tror Peder att de flesta kommer att välja singelmontage, Yamahas 350 hkr, men i USA och medelhavet ser de en större efterfrågan av dubbelmontage.

Agapi_ratt_700

Varje båt är utrustad med en iPad som sätts i en praktisk hållare vid ratten så att båtföraren har full koll på utrutsningen. Ipad:en är laddad bl a sjökort med navigationssystem från Seapilot och även Agapis egen app – Agapi Routes.

I Agapi Routes kan man dela sin båtfärd och upplevelse med andra Agapiägare, men det roligaste av allt är att Agapis team hela tiden lägger till nya spännande routes som upptäcks, exempelvis till ostörda badstränder, pittoreska sund eller bakvägen till Stockholms vackraste vik i ytterskärgården. Kanske har man mest användning av denna funktion när man är utomlands och befinner sig på lite mer okända vatten. Senast lades det till en rutt till Miamis bästa skaldjursbar. En tjänst utöver det vanliga.

Inga papperskartor eller handböcker behövs heller eftersom allt finns online – tekniska data om båten, försäkringsbrev, servicehistorik samt filmer om hur man använder båten rent praktiskt.

Agapi_signature red rope_700    Agapi och dess röda tampar

Agapi Club

Något som också sticker ut hos Agapi är att det finns flera sätt att äga en. Att köpa eller lease:a är en sak, men Agapi Club är en helt annan och betyder att man har maximal frihet till sjöss. För en månatlig kostnad får man som medlem tillgång till en Agapi 750 eller 950 med båtplats mitt i Stockholm city. Agapi Club är ett unikt koncept där man anpassar sitt medlemskap till den nivå som passar de egna behoven. Under sin bokade tid har man möjlighet att använda båten på valfri plats i Sverige och fungerar ungefär som en förbokning där man utnyttjar ett fast antal dagar per månad. Förutom sina normala klubbdagar har man även möjlighet att hyra en längre period. Agapi Club är helt enkelt ett nytt sätt att göra båt tillgängligt för personer som inte vill äga båt, men där allt ändå ingår: båt, utbildning, båtplats, service, vinterförvaring och försäkring.

Agapi World – en båt i varje hamn

Vill man trots allt ändå äga en egen båt, med den frihet det innebär i livet, finns det även här möjlighet till flexibla lösningar. Reser man till exempel bort en period kan man göra sin båt tillgänglig för uthyrning via Agapi och kan då i gengäld få tillgång till en Agapi utomlands. Att jämföra med det så populära konceptet ”husbyte”, finns nu även möjlighet till ”båtbyte”. Kan vara en riktig nivåhöjare och en lyx att vara del av ”The Agapi World” som ger Agapiägare möjlighet att känna att de alltid har ’sin egen båt’ med sig när de reser runt på olika ställen i världen. Mot en reducerad hyra får medlemmar tillgång till en båt i någon av de hamnar där Agapi finns representerade, såsom i Spanien, Kroatien, Frankrike och USA. Ett roligt sätt att kunna uppleva olika marina miljöer runt om i världen. Båten är man ju som ägare redan bekant med och känner sig trygg i, men i en ny spännande miljö.

Kopplar man samman Agapi med ordet lyx blir svaret genast körglädje, kvalitet och frihet.

Agapi 950_front_700

Läs även vår artikel om Agapi 750.

Fakta om Agapi 950

Längd: 32 fot
Längd (yttermått): 9,92 m
Bredd (yttermått): 3,06 m
Djupgående: 0,45 m
Tubdiameter för: 300 mm
Tubdiameter akter: 550 mm
Vattentank: 80 liter
Fart: 40-50+ knop
Vikt utan motor: från ca 1900 kg
Vikt med motor och trailer från 3.100 kg
Utombordare, singel- eller dubbelmontage – Rek motorstyrka: 300-600 hkr.
Inombordare (diesel)
- Rek motorstyrka: 300-370 hk
Bränsletank: 300 liter
Bränsleförbrukning: från 1,7 l/n.m för utombordare samt c:a 1,1 l/n.m för inombordare diesel.
Maxlast: 12-14 personer
 
Agapi_turn_700
Agapi_lines_700