agapi

Lyx Testar: Agapi – Sveriges kanske mest spännande RIB

De flesta har en dröm men det är inte alla som förverkligar den. Några som har gjort det är skaparna bakom Agapi. Lyx.se testade båten från Sveriges kanske mest spännande båtföretag.

Agapi är en RIB båt, vilka med sin låga vikt och stabila gång i sjön är både roliga och säkra. Det var just det här som Peder och Alejandra Asplund upptäckte –  när familjen var ute till sjöss var det alltid deras rib som blev det självklara valet.

Året 2010 lanserades Agapi 900 WA, en 9 meter lång walk around rib som slog ner som en bomb i Sverige och gav dem priset rookie of the year. Senast 2013 tilldelades Agapi priset årets motorbåt och jag förstår varför!

Jag fick chansen att ta ut deras prisbelönade båt Agapi 750 med utombordare med 250 hk en solig vårdag i Stockholm – och ja, jag förstår varför den är prisbelönt!

Den säkra känsla som båten levererar är oslagbar och odramatisk –  så accelerera båten upp i hastighet utan någon direkt planingströskel. Den mer eller mindre skjuts fram.

Väl uppe i hastighet sitter du bekvämt och kan föra en bra samtalston, vilket innebär att hon går tyst och lugnt i vattnet. Du lägger henne ner i en full sväng och låter henne vara kvar där, du kommer få leta länge efter hugg i vattnet, för när du väl lagt en Agapi 750 i en piruett blir hon kvar där. Hur ofta kan man sitta avkopplad i femtio knop och korrigera med enbart små justeringar med ratten?

Det är få båtar jag kört som levererar en sådan trygg känsla att man känner att man kan sitta i timmar och se skärgården flyga förbi.

Som ägare av en konkurrent i samma båtklass (vilken jag trivs väldigt bra med) är jag mycket imponerad av Agapi 750. Hatten av för kör-känslan och balansen i båten, bra gjort Agapi!

Till skillnad mot många konkurrenter i storleksklassen så har Agapi 750 en ruff som faktiskt är användbar. Många walk around-båtar i denna storleksklass har en ruff för eventuell övernattning, men om vi ska vara ärliga och få såga båtbranschen en minut så är det ju sällan något man vill krypa ner i.

Det liknar mer ett rejält stuvfack där väskor och dylikt får ett fint mjukt vadderat underlag att ligga på! Ungefär som att klä in herrgårdsvagnen med dynor i bagaget för att man tycker synd om sportbagen. I Agapi däremot skulle jag kunna övernatta utan några som helst problem; layouten på denna båt är väl genomtänkt och det märks!

Materialvalen har det heller inte snålats på. Materialen känns fina, tekniken ligger i framkant. När det gäller att följa utveckling i andra branscher så har teamet på Agapi anammat detta –  i alla båtar sitter seapilot ett navigeringssystem som du använder i din Ipad.

agapi

Om man vill bli ägare till en Agapi startar de med basic paket på 750.000 sek till full edition paket på 843.000 sek.

Agapi står för Kärlek på grekiska och är det inte precis vad alla vi sjöbjörnar känner, en kärlek till havet och den frihet det ger! Agapi tänker helt rätt med att båtägande ska vara lätt, modernt och roligt.

Slutligen kan sägas att Agapi verkligen vet hur man levererar – allt från båtar till kundservice till charter och alla andra områden de täcker.

Sorry, the comment form is closed at this time.