miljömärkt inredning

Miljömärkt inredning – sekelskiftesromantik i huvudstaden

När Emily Feijen och Christian Kareld flyttade in i den 90 kvm stora sekelskifteslägenheten så var det självklart att inreda det nya boendet hållbart, med naturmaterial. För Emily var steget till miljömärkt inredning inte långt. Naturligt och ekologiskt ligger henne varm om hjärtat, hon är nämligen nordisk marknadschef för Weleda och jobbar dagligdags med biodynamiska skönhetsprodukter.

Emily och Christian bestämde sig för att köpa så lite nyproducerat som möjligt när de flyttade till det gemensamma boendet. Istället ville de handla möbler och detaljer utifrån ett långsiktigt och ekologiskt perspektiv. Naturliga material som är tåliga och håller länge, fynd på Blocket och i antikvitetsbutiker, miljömärkt inredning och arvegods var sådant de ville fylla sitt nya hem med.

miljömärkt inredning

Inspirationen kom från jobbet

Lägenheten är smakfullt inredd med möbler som passar den sekelskiftesromantiska stilen  och färgerna går i neutrala baskulörer och ljusa nedtonade pasteller. Mycket av inspirationen har Emily fått från sin arbetsplats. När Weleda flyttade in i nya kontorslokaler renoverade de utifrån samma hållbara tänk som nu Emily och hennes sambo eftersträvar.

miljömärkt inredningSovrummet är rofyllt dekorerad för att få bästa vilan. Byrån har Emily fyndat på Blocket.se. Sängen är Svanenmärkt, och sänggaveln i linne kommer från Englesson.
 


Emilys 3 bästa tips för hållbar inredning

1. Köp begagnat. Kan aldrig bli fel ur miljösynpunkt.
2. Köp endast nyproducerat om det kommer hålla länge och kan återanvändas i generationer.
3. Välj naturmaterial och gärna miljöcertifierat – bra för de som producerar, miljön och hälsan. Och fråga efter miljömärkta produkter i butik. Ju mer efterfrågan, desto mer produkter med miljöfokus tillverkas.

 

IMG_1830Ett antikt skrivbord passar perfekt för datorhörnan. Lampan fyndade Emily i en antikaffär i Gamla Stan, stickkontakten behövde förvisso bytas ut, vilket inte är svårt alls hävdar Christian.
 

När man väl börjat tänka på miljön och hälsan i varje inköp blir det svårt att sluta. Det känns rätt att inreda med naturmaterial och återanvända så mycket som möjligt istället för att köpa nyproducerat och plastmaterial.

 
IMG_1822 Vackra detaljer, gärna med patina för att få det där genuina och unika intrycket.
 
IMG_1838I barnrummet blandas gamla detaljer och möbler med moderna inslag.
 


Inköpslista – Emilys tips på hållbara butiker


 
Foto: Rattfeldt & Co

Jeanette Rattfeldt har en bakgrund från inredning, reklam, webb och kommunikation – både som designer, strateg, kreativ ledare och flera år som konsult. 2001 initierade Jeanette homestaging i Sverige och idag jobbar hon som inredningskonsult och konceptutvecklare. På lyx.se skriver Jeanette om allt hon brinner för, gärna där hon samtidigt kan bidra med sin expertis.