Mathias Dahlgren_PRIMA Julsnaps 2014

Mathias Dahlgren tolkar Prima Julsnaps 2014

PRIMA Julsnaps lanseras för 21:a gången och har blivit en tradition på de flesta julbord. Årets smak är inspirerad av den första julsnapsen som lanserades 1994 och var Rånäs Brännvin. Kryddmästare Jonas Odland har tillsammans med Mathias Dahlgren skapat en aromatisk julsnaps med inslag av cognac, dadlar och frisk citrus, som tillsammans förhöjer smakerna på julbordets rätter. Jens Odland kryddade tidigare även O.P. Andersson Klar.

Munsbitar till julbordet skapade av Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren, krögare och ägare av Matsalen, Matbordet och Matbaren på Grand Hôtel Stockholm samt rågbrödsbageriet Green Rabbit , har komponerat tre munsbitar i olika smaker, framtagna för att passa särskilt bra till PRIMA Julsnaps 2014. Årets julsnaps förhöjer smakerna i munsbitarna: Kokt ägg i sherry med gräslöksmajonnäs, raspat citronskal och rostad lök, Fänkålsstekt revbenskött med rött äpple, ingefära och blekselleri samt Böcklingsallad med potatis, grönt äpple, crème fraiche, pepparrot och kryddkrasse.

PRIMA_julsnaps_5

PRIMA Julsnaps har en självklar plats på julbordet och har sedan 20 år lanserats med en ny smak varje år, skapad av kryddmästare Jonas Odland. PRIMA Julsnaps 2014 lanseras i oktober och inspirationen till årets smak har Jonas Odland funnit genom att gå tillbaka till den första julsnapsen som lanserades 1994. Resultatet är en aromatisk dryck med ett komplext smakregister. PRIMA Julsnaps 2014 har en klassisk akvavitkryddning med kummin, anis och fänkål i grunden, kompletterad med fyllighet från dadlar och cognac samt en friskhet från citronzest.

– När jag skapade årets julsnaps gick jag igenom våra tidigare julsnapsar, en spännande smakresa genom olika årtionden. Jag blev särskilt inspirerad av den första julsnapsen vi tog fram 1994. Precis som vår första julsnaps har PRIMA Julsnaps 2014 fylliga inslag av cognac och friska toner av citrus. När jag skapade årets julsnaps rundade jag dessutom av med sötma från dadlar, en modern och ovanlig ingrediens i snapssammanhang, berättar kryddmästare Jonas Odland.

Ett allt större intresse för naturliga råvaror och hantverk

PRIMA Julsnaps är hantverksmässigt skapad och består av äkta råvaror av högsta kvalitet. Kryddmästare Jonas Odland har noterat en allt växande trend där fler är nyfikna på drycker, som är framställda av naturliga råvaror.

– Precis som att vi blir allt mer intresserade av hur och var vår mat tillverkas, så kan jag se att vi blir alltmer intresserade av hantverksmässigt tillverkade drycker. Akvavitkryddningen till PRIMA Julsnaps lagras exempelvis på ekfat under sex månaders tid för att få sin runda smak och jag letar efter kryddor från världens alla hörn för att skapa en spännande kryddning till julsnapsen, säger kryddmästare Jonas Odland.

 

 

PRIMA_julsnaps_böcklingsallad

Böcklingsallad med potatis, grönt äpple, crème fraiche, pepparrot och kryddkrasse

PRIMA_julsnaps_Fänkålsstekt revbenskött1

Fänkålsstekt revbenskött med rött äpple, ingefära och blekselleri

PRIMA_julsnaps_Kokt ägg i sherry1

Kokt ägg i sherry med gräslöksmajonnäs, raspat citronskal och rostad lök

Här bjuder vi på ett av recepten – böcklingsalladen serverad på godaste rågbröd. Receptet gäller för 10 portioner.

Ingredienser:

250 gr rensad böcklingfilé, fri från skinn och ben
500 gr potatis, kokt, skalad, kall och tärnad i mindre bitar
100 gr purjolök, fint skuren och hastigt förvälld i kokande vatten 200 gr crème fraiche
100 gr grönt syrligt äpple med skal, fruktköttet fint strimlat
2-3 msk senap, söt och stark
Pepparrot, fint riven, efter tycke och smak
2 askar kryddkrasse
Lite god olivolja, salt och nymald svartpeppar

Metod:

Blanda potatis, böckling, äpple, purjolök, crème fraiche och senap i en bunke, smaka av med salt, svartpeppar och pepparrot. Täck med lock eller plastfilm, och låt stå minst två timmar i kylen innan servering, så att salladen både får sätta sig konsistensmässigt och utvecklas smakmässigt.

Serveringstips:

Böcklingsalladen fungerar väl som julbords- eller bufférätt. Lägg röran ovanpå skivor av rågbröd, smör och servera en hårt lagrad svensk ost till.

Sommeliererns provningsnotering: ‘Färgen är vackert gyllengul, som solblekt guld(!). I den milt eleganta och rika doften döljer sig spår av fikon, dalar & romerska bågar(!). I smaken är brännvinet frisk med en ren klingande stil, med ett bra kryddigt anslag och fet generös rondör med en helt torr och snygg finish. Ett riktigt bra brännvin!’

 

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.