Dublin

Dublin – en pulserande kulturstad med stort hjärta

Denna intima lilla storstad har oerhört mycket mer att erbjuda än bara Guinnes stout och Jamesons whiskey. Dublin är ett musikaliskt och litterärt metropol med alla sina festivaler, teatrar och konstgallerier. Men framförallt är det en stad med ett stort hjärta. Lyx.se guidar dig till sevärdheter, shopping och undangömda pärlor, som du inte vill missa!

På Irlands östkust, vid mynningen av River Liffey, ligger huvudstaden Dublin. Det är en stad som aldrig sover, med sitt ständigt pulserande kulturliv. Det som framförallt griper tag i mig är den trevliga och lugna atmosfären. Jag kunde inte låta bli att tänka att Irländare förmodligen är de vänligaste människorna i världen. Det var innan jag visste att Dublin blev framförstad som Europas vänligaste stad 2007 och nyligen knep andra platsen, efter Glasgow, som vänligaste staden i Europa 2014.

Det är något speciellt med atmosfären i Dublin. Det räcker att gå från de livliga shoppinggatorna rakt in i parken St. Stephen’s Green, som ligger i stadens hjärta, för att förstå vad jag menar. Har kan du se irländare som slagit sig till ro på en parkbänk för att läsa en god bok i höstsolen, har picknick i timmar, eller föräldrar som med sina barn skrattandes tittar på fiskarna i sjön.

Sevärdheter och upplevelser i Dublin

Sevärdheter i Dublin

Trinity College, vacker miljö och en hel månad med festivaler i fokus. Foto: Chris Hill 2009 & Failte Ireland

Det finns mycket att se och upptäcka i Dublin. En väldigt populär plats att besöka är universitetet Trinity College som grundades redan på 1500-talet av Drottning Elizabeth. Här kan du ta del av utställningar med olika teman, se världskända The Book of Kells och framförallt besöka det sagolikt vackra biblioteket (i sann Harry Potter-anda). Värt att nämna är att Irland har en imponerande samling författarnamn. James Joyce, Oscar Wilde och Jonathan Swift är bara några framgångsrika författare som studerat på Trinity College.

Marsh's Library

Marsh’s Library tar dig tillbaka i tiden och är, till skillnad från Trinity, ett mer undangömt bibliotek i Dublin.

Vill du utforska ett mer dolt guldkorn är Irlands första offentliga bibliotek Marsh’s Library ett hett tips. Här kan du i lugn och ro kliva in i 1700-talet och åskåda mer än 25 000 sällsynta böcker som huserar på de välbevarade bokhyllorna i ek. Du behöver dock inte bläddra i en enda bok. Att bara vistas i biblioteket är en upplevelse i sig.

S:t Patricks Cathedral

S:t Patricks Cathedral uppfördes åren 1191 till 1270 och är en nationell katedral för hela Irland.

Några andra historiska sevärdheter är Dublin Castle med delar från 1100-talet, Nationalmuseet, mytomspunna S:t Patricks Cathedral och det ökända och kusliga gamla fängelset Kilmainham Gaol.

Dublin Castle

Dublin Castle var huvudsäte för brittiskt styre på Irland fram till år 1922.

Vi nordbor kan även uppskatta rundturer och utställningar med temat vikingar. Som exempelvis Viking Splash Tours där du får se de viktigaste sevärdheterna i Dublin – från land och i vatten.

Andra exempel på guidade turer är Irish Architectural Walking Tours som låter dig upptäcka Dublins arkitekturhistoria samt den guidade turen Le Cool Dublin Walking Tour som på två timmar låter dig ta del av dolda historiska pärlor, gatukonst, de senaste trenderna och även ger dig chansen att komma i kontakt med människor bakom initiativ, som omformar staden på meningsfulla vis. Med andra ord är Le Cool Dublin Walking Tour en perfekt tur för dig som vill upptäcka staden på ett helt annat sätt – och inte som en turist.

Temple Bar Dublin

Med sina medeltida gränder, vindlande kullerstensgator, chica butiker och turisttäta pubar är såklart Temple Bar också ett måste att besöka. Rycks med av den muntert vackra folkmusiken och slå dig till ro på något mysigt ställe. Det finns gott om sådana.

St. Stephen's Green St. Stephen's Green

Och missa för all del inte att ta en promenad genom den centralt belägna parken St. Stephen’s Green.

St. Stephen's Green

I St. Stephen’s Green samlas man i vått och torrt.

Wakeboarding i Dublin's Docklands

Om du vill prova på något mer äventyrligt är wakeboarding en rolig aktivitet. Det är som att åka snowboard på vattnet. I Sverige är wakeboard inte så välkänt, men i Dublin är det en populär aktivitet. Särskilt i hjärtat av staden, i Dublin Docklands.

DublinShopping i Dublin

Dublin är litet till ytan. Om du går runt i några timmar hinner du se klassiska sevärdheter och utforska miljön – som bjuder på allt från graffitiklädda gator till moderna byggnader. Något anmärkningsvärt är att det endast finns ett fåtal höga hus i staden. Inte ens lägenheterna är mer än tre våningar höga. Staden känns på så sätt väldigt öppen. Du kan enkelt överblicka ett stort område på samma gång.

Dublin Festival Season

I september och oktober sprudlar kulturlivet i Dublin …

Dublin Festival Season

… Iögonfallande konstverk får människor att stanna upp och reflektera …

Dublin Festival Season

… Musik hörs överallt och levande installationer bjuder in både dig och mig att prova på en del av kulturkakan.

Besöker du Dublin mellan 1 september till 31 oktober serverar staden dig särskilt många kulturella upplevelser. Då pågår nämligen Dublin Festival Season som firar allt från konst, arkitektur, musik, film, mat och öl till mode, sport, teater och litteratur. Några festivaler som pågår under Dublin Festival Season är bland annat Culture Night, Oktoberfest, Hard Working Glass Heroes och Bram Stoker Festival.

Shopping i Dublin

Shopping i Dublin

Allting finns inom gångavstånd.

Först och främst. På med promenadskorna! Tunnelbana finns inte i Dublin och spårvagnen, Dublin’s Dart, bara går på en gata. Att promenera är därför det trevligaste och smidigaste sättet att ta sig runt.

En av Dublins främsta shoppinggator är Grafton Street. Med alla gatumusikanter, konstnärer och turister är det en gata som verkligen ger uttryck för Dublins härliga atmosfär. Henry Street är också en populär shoppinggata som låter dig hitta det mesta. Kläder, skor, accessoarer och prylar i alla möjliga prisnivåer.

Vill du däremot ha mer unika fynd med dig hem kan du besöka dundercoola The Ferocious Mingle Marcade. Det är en sagolik butik som för tankarna till Alice i underlandet. Du hittar allt från gamla tekannor och uppstoppade djur till samlarföremål och annorlunda prylar som ägarna själva knåpat ihop. Förutom att shoppa kan du fika på övre plan (har du tur får du sittplats bredvid räven), eller slå dig till ro och se en svartvit rulle i butikens lilla biograf längst in.

The Ferocious Mingle Marcade

Slå dig till ro bredvid butikens berömda räv eller i biomörkret.

The Ferocious Mingle Marcade

Hos The Ferocious Mingle Marcade vet du aldrig vad du hittar runt nästa hörn. Här syns en provdocka och lampa i symbios.

The Ferocious Mingle Marcade

Och här, en strålande jul.

The Ferocious Mingle Marcade

På övervåningen kan du köpa kakor, godis och snacks.

Att kombinera just fika och shopping tycks bli ett allt trendigare koncept. En annan butik med detta tema är Raglan Clothes Store + Coffe Bar. Här kan du shoppa hippa kläder, fika eller läsa en bok.

Raglan Dublin Raglan

Mat och dryck i Dublin

På Irland är stora portioner och rätter på lamm vanliga. Till en av de mest berömda hör Irish stew. Det är en specialitet med mört lamm blandat med rotfrukter och en krämig sås. Till lunch är det populärt att beställa en mustig soppa serverat med smarrigt soda bread. Detta kan fås på de flesta matställena för drygt fyra euro.

The Big Blue Bus

Att käka pizza på Big Blue Bus var en upplevelse i sig.

The Big Blue Bus

För dig som söker något utöver det vanliga är ett tips att gå igenom The Bernard Shaw till den hippa innergården och käka mat på “Big Blue Bus“. Här bjuds det inte på några irländska rätter utan däremot en härlig irländsk miljö och ack så goda pizzor.

Dublin Parking Day
En bild från Dublin PARKing Day som ägde rum den 19 september.

En stad att återvända till 

Dublin är utan tvekan en stad för alla smaker och åldrar. Oavsett vad du är ute efter. En lugn weekendresa, nattliv, roliga aktiviteter eller annorlunda shopping. Dublin serverar det mesta. Men det som framförallt gör att du kommer vilja återvända till staden är den irländska atmosfären. Det märks att Dublin är en av Europas vänligaste städer. Människorna är genuint trevliga och välkomnar dig med öppna armar. Vacker natur, god mat, promenadvänliga avstånd, spännande kulturevenemang, historiska pärlor och  härlig folkmusik gör att du säkerligen också kommer dras med i atmosfären som vibrerar av livsglädje. Oavsett väder. Dublin en liten pulserande kulturstad med ett stort hjärta.


 

Fakta om Dublin

Yta: 117,8 kvadratkilometer
Folkmängd: ca 1 miljon
Grevskap: Dublin

Tips! Ta med sköna promenadskor, en reseadapter och ett paraply.

När ska man resa? När som helst – staden sover aldrig. St. Patrick’s Day (17 mars) är dock speciell, liksom september och oktober.
Resa till Dublin? Flera flygbolag flyger direkt till Dublin. SAS och irländska Aer Lingus har till exempel avgångar fyra gånger i veckan från Stockholm till Dublin. Resor går att få för runt 2 000 kronor tur och retur.


Foto: Ida Eriksson
Featurebild: Andrew Bradley/Fáilte Ireland

Sorry, the comment form is closed at this time.