Koppar och mässing – en glödande het inredningstrend

De varma metallerna är utan tvekan här för att stanna. Vi ser just nu koppar och mässing överallt i inredningsvärlden – på allt från möbler och lampor till tändsticksaskar och köksredskap. Lyx.se har fångat det bästa från en ståtligt blänkande trend.

Mässing och koppar hade sin storhetsperiod under det glada 70-talet när mässingsljusstakar och kopparkittlar förgyllde vart och vartannat hem. Nu, si så där 40 år senare, är koppar och mässing återigen hetare än hetast.

Vi kan med fördel även blanda metaller för en charmig markering i hemmet.

Kopparlampa och pall

Koppar som en naturlig del i hemmet

En lampa i koppar ovanför vardagsrumsbordet är en ögonfångare som direkt sätter sin egen prägel i rummet. Det finns massor av olika lampmodeller, storlekar och former att frossa i just nu. Vi har särskilt fastnat för denna dramatiska kopparlampa från Tom Dixon som tydligt lyfter hela rummet.

Möbler har också fått sig ett uppsving med kopparfinish. Till höger ser vi en pall i kopparfinish som fungerar minst lika bra som avlastningsbord.

Kopparhylla och köksmaskin

Vill du liva upp ett rum rejält är en möbel eller hylla i någon av de varma metallerna ett hett tips. Ett inte allt för dyrt alternativ är denna hylla i koppar. Den lyser upp både mörka och ljusa väggar och blir en unik del av inredningen. Kanske något att satsa på istället för en tavla? Med några spotlights över kommer hyllan addera extra mycket karaktär till rummet.

Köksmaskinerna och kökstillbehören vill vi såklart gärna låta stå framme när de fått sig en uppdatering av koppar. I butikerna hittar vi bland annat snygga kaffepressar, termosmuggar samt köksmaskiner. Som denna från Obh Nordica.

Inredningstrender hösten 2014

En rustik charm

Det behövs inte mycket att sätta den rustika charmen med koppar i hemmet. En ljuslykta på bordet gör sig perfekt i höstmörkret. En rolig detalj är annars att pynta väggen med ett rådjurshuvud i kopparlackad metall. Eller låta tidningarna vila i en stilig tidningskorg.

Krukor i mässing

Att placera blommorna i en kruka i mässing är en tidlös klassiker som osar lyx.

Inredningsdetaljer i koppar och mässing

Med en ask eller burk med kopparinslag förvarar du i stil. Det är perfekt för småsaker som smycken och accessoarer. Eller ätbara ting som kakor eller kolor.

En oväntad och spännande inredningsdetalj är tändsticksfodralet som fått sig en rejäl makeover –  i mässing. Fodralet är formgiven av Kristina Stark och gör att tändsticksasken naturligt blir en dekorativ detalj bredvid ljuset.

För fler unika detaljer är ett hett tips att gå på koppar- och mässingjakt i secondhand-butikerna. Tänk på att de inte behöver vara borstade eller putsade föremål. Den industriella och grova känslan i inredningen är helrätt. Damma av ljusstakarna, kitteln och låt de stå framme i hemmet med stolthet. Mässing och koppar adderar guldkant till vilken inredning som helst.