Pontus Silfverstolpe om Swedish modern

Barnebys presenterar tillsammans med Lyx.se det mest aktuella inom auktionsvärlden. Denna vecka berättar antikexperten Pontus Silfverstolpe om Swedish Modern och vad denna konstinriktning betytt i Norden.

Begreppet “Swedish modern”, även kallad “Swedish grace” eller “20-tals klassicism” hänvisar till en konstinriktning, likt Englands Art Déco, inom formgivning och arkitektur i norden. Konstinriktningen växte fram efter nationalromantiken och jugend då längtan var stor efter något “nytt”. Formgivare uppmanades att söka inspiration i det svenska 1700-talet. Ett genombrott för den eklektiska stilen Swedish Modern skedde under Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 samt världsutställningen i Paris 1925. Periodens mest utmanande möbler bjöd på strama, balanserade och mer graciösa linjer. Möblerna från den här tiden var ofta tillverkade i exotiska träslag och med mjuka, ljusa färger men även klara kontrasterande färger såsom röd, svart och grönt.

Swedish Modern har fram till 1980-talet ofta ansetts vara en temporär period mellan nationalromantiken och funktionalismen. Möbelformgivare som är signifikanta för den här konstinriktningen är Carl Malmsten, Yngve Ekström och Axel Einar Hjort. Fler exempel formgivare under den här epoken är glasformgivarna Simon Gate och Edward Hald.

I bilden ovan från vänster:

Fåtölj. Yngve Ekström, “Lamino”, Swedese. Utropspris: 3000 kronor, Bukowskis Market.
Takarmatur. Hans Agne Jacobsson. Utropspris: 6000-8000 kronor,  Uppsala Auktionskammare
Grå fåtöljer. Axel Einar Hjorth. 1928. Utropspris: 688 000 kronor, Phillips
Matta. Märta Måås Fjetterström “Rutmattan” Rug. Utropspris: 803 000 kronor, Phillips.
Skåp. Axel Einar Hjorth. Utropspris: 1, 430 000 kronor, Phillips.
Soffa. Carl Malmsten “Samspel”. Utropspris: 22 000 kronor, Nordlings.
Silverskål. Georg Jensen. Utropspris: 8 300 kronor, Clars (gick på auktion i söndags)Pontus väljer…

Idag är av de mest efterfrågade möbelformgivarna världen över är den tidigare chefsarkitekten för Nordiska Kompaniet inredningar(1927-38), Axel Einar Hjorth. Med en näst intill magisk känsla för form, funktion och kvalitet erövrade han 1920-talets mest exklusiva inredningar med såväl unika möbler som omfattande möbelserier. Det stora genombrottet fick Axel Einar Hjorth genom hans inredning till NK:s påkostade monter på Världsutställningen i Barcelona år 1929.

Axel Einar Hjorth räkans idag till en av våra främsta möbelarkitekter genom tiderna, men tills för några år sedan var han näst intill helt bortglömd för omvärlden, då man under funktionalismen uttryckte stark misstro till Hjorths dyra konstruktioner och materialval. Tack vare höga prisnoteringar på auktion under de första åren på 2000-talet ökade intresset världen över, och idag är Axel Einar Hjorths möbler bland de mest eftertraktade på de moderna auktionerna.

Den senaste auktionstrenden har omfattat de olika serierna av relativt enkla furumöbler såsom “Utö” och “Lovö” , tänkta till de svenska fritidshusen.

Barnebys_Lovö_StolarAxel Einar Hjorths “Lovö”. Utropspris: 80 300 kronor, Phillips.