Carolyn Bessette Kennedy – Hyllning till en stilikon

Kanske var det hennes blonda hårsvall, det röda läppstiftet eller hennes absoluta gehör för smakfull enkelhet som bidrog till Carolyn Bessette Kennedys position som stilikon och förebild för kvinnor över hela världen, tror gästskribent Anna Östberg. 

Simplicity is the ultimate sophistication” – Leonardo da Vinci

Vi var trötta på grungen – det trasmode som dominerade de tidiga åren under 90-talet. Med Carolyn Bessette Kennedy började en ny tidsera som andades elegans och ungdom. Designers som Ralph Lauren och Calvin Klein jublade. Rasande sofistikerat, glamouröst och dyrt var Carolyn Bessette Kennedys signum – men med en elegans som var avskalad och befriad från allt vad bling bling hette.

CBK_cover_Vanity Fair

Carolyn Bessette Kennedy på förstasidan av den amerikanska tidningen Vanity Fair, sept 1999, kort efter att Carolyn och hennes man JFK Jr. och syster Lauren omkom i flygolyckan utanför Martha’s Vineyard.  (Foto på förstasidan: GettyImages. Foto på tidning: Michaëla Hemgren.)

I sommar är det femton år sedan Carolyn Bessette Kennedy omkom i en flygolycka utanför USAs östkust. Under en flygresa tillsammans med sin man John F Kennedy Jr och hennes syster störtar de i havet och alla ombord omkommer. Den tragiska olyckan skapade det som på engelska kallas för media frenzy – och journalister och redaktörer tävlade mot varandra att hitta vinklar och rykten att publicera. När mediastormen mojnade återstod den sorgliga och beklämmande insikten att tre unga människor hade förlorat sina liv allt för tidigt.

Fortfarande dyker Carolyn Bessette Kennedys namn upp i modemagasin och på modebloggar. Intresset för hennes korta liv verkar finnas kvar långt efter hennes död på ett sådant sätt som hon delar med stilikoner som prinsessan Diana, Jackie Kennedy och Grace Kelly. Deras gemensamma nämnare är att de lämnar efter sig en odödlig känsla för stil och skönhet och vi fortsätter att fascineras av deras livsöden. Denna tonsäkerhet för kvinnlighet, stil och elegans plockas ständigt upp av trendkänsliga modeskapare som tar fram nyare och uppdaterade versioner. Men grunden och utgångsläget är densamma.

Carolyn Bessette Kennedy walking the dog_700 John F Kennedy Jr. och Carolyn på en hundpromenad i New York 1997. (Foto: Evan Agostini/Liaison, Getty Images.)

Carolyn Bessette Kennedys resa mot kändisskap började flera år före hennes tragiska bortgång. Redan i skolan förutsåg hennes klasskamrater en framtid som var mycket mer glamourös och stjärnbeprydd än andras. Ett arbete som modeexpert hos Calvin Klein tog henne från hennes hemstat Connecticut till modets mecka New York. Det var i New York som Carolyn Bessette Kennedy träffade sin framtida man, John F. Kennedy Jr, ende son till den mördade presidenten John F. Kennedy. Bröllopet ägde rum i en liten träkyrka i Georgia ett par år efter parets första möte. Bruden var förstås fashionabelt sen till vigseln men fotona som kablades ut över världen visade en strålande vacker ung kvinna i en drömkreation signerad modeskaparen Narciso Rodriguez. Brudklänningen var en till synes enkel skapelse, fri från iögonfallande detaljer, men som däremot krävde en perfekt figur av sin bärarinna. Det var en brudklänning som helt och hållet reflekterade Carolyn Bessette Kennedys personlighet och uttryck.

Carolyn Bessette Kennedy style_wedding dress

En brudklänning i Carolyn B-K’s stil. 

Coco Chanel lär ha sagt en gång att en kvinna ska vara ”classy and fabulous”. Och kanske är det ett epitet som krävs för att kvinnor ska bli ihågkomna. För visst var Carolyn Bessette Kennedy både classy och fabulous. Med sin stil som innebar sportighet, friskhet och fräschör blev hon en blåkopia för miljontals kvinnor – den atletiska, vackra och nonchalant sofistikerade kvinnan – den amerikanska drömmen personifierad och ytterst verklig. Men lika viktigt är att hennes stil var så märkligt tidlös och frisatt från en specifik tidsperiod. De klassiska vita skjortorna och de svarta och okomplicerade klänningarna som Carolyn Bessette Kennedy föredrog är lika 2014 som 1999. Hennes klädstil är med andra ord lika modern och gångbar då som nu. Den sofistikerade enkelheten förblir på sätt och vis evig.

Carolyn Bessette Kennedy_black dress_700

New York, 5 oktober 1998 – John Kennedy Jr. med hans fru Carolyn Bessette Kennedy besöker Municipal Art Society gala på Grand Central Terminal. (Foto: Richard Corkery/NY Daily News Archive via Getty Images.)

Hon var flickan som drog högsta vinsten i det synnerligen orättvisa genetiska lotteriet och som gifte sig med en hett eftertraktad man. Carolyn Bessette Kennedy ville hålla sin privata persona högst privat – det vi fick se och läsa var en publik version av henne. För sin familj blev hon efter sin död en älskad och saknad dotter – för resten av världen en hyllad stilikon. Det är svårt att inte fundera över vad som kunde ha blivit.

Av Anna Östberg

Anna Östberg är frilansjournalist och skriver om livsstilsrelaterade frågor om rör och berör människor. Hon skriver bland annat för tidningen Bröd, Fastighetstidningen, Bröllopsmagasinet och Bröllopsguiden. Läs mer om Anna Östberg på www.clairmontproductions.se.

_________________________

Lyx.se anteckningar: Fotot på Carolyn Bessette och John F. Kennedy Jr. vid deras bröllopsceremoni, som introducerar denna artikel, har utmärkts som “Photo of the Year” i tidningarna Life, Time, Newsweek, People och många andra. Fotot är taget av den välkände bröllopsfotografen Denis Reggie, ©1996 Denis Reggie.