Ekologisk hudvård på riktigt – Iván Valencia för Maria Åkerberg berättar…

Det går en stark trend i ekologiska produkter av alla dess slag – mat, dryck, kläder, leksaker, hudvård…ja, listan fortsätter. Vi är mycket mer kräsna kring det vi stoppar i oss och smörjer in oss med. Med all rätt. Till vår stora glädje tänker fler och fler skönhetsmärken på att ta fram ekologiska produkter. En av dessa är Maria Åkerberg. Men hur vet man att en produkt verkligen är ekologisk? Lyx.se fick både en tankeställare men också ordentlig genomgång i vad ekologisk hudvård innebär på riktigt.

Flertalet hudvårdsmärken markerar tydligt att de är gjorda på ekologiska och/eller naturliga ingredienser. Hur ska man då som konsument veta att det verkligen stämmer? Lyx.se fick av kunniga makeupartisten och ”eco beauty consultant” Iván Valencia en genomgång av produktsortimentet hos Maria Åkerberg Deepskin Organics och hur man enkelt kan lära sig se om en hudvårdsprodukt verkligen är ekologisk.

Ivan Valencia sminkar

Iván är Maria Åkerbergs väl anlitade Eco Beauty Consultant

Hudvårdsmärket Maria Åkerberg är en av de som hållit på med ekologisk hudvård längst. Företaget Dermanord startades 1995 och har idag egna laboratorier samt egen tillverkning i halländska Frillesås. Av erfarenhet, forskning och dedikerad passion har de kommit fram till dagens sortiment av naturlig hudvård för hela kroppen. Som användare är det viktigt att de naturliga produkterna även är lika effektiva som de icke-naturliga. Vi vill ju använda produkter som är bra för oss både invändigt och utvändigt och som gör att vi känner oss fina.

Maria Åkerberg

Maria Åkerberg

Jag sa lite i förbifarten till Iván att kroppen ju absorberar 30 % av det vi lägger på den, men då rättade Iván mig snabbt och bestämt med att det faktiskt är 60 %. Ja, det känns plötsligt än mer angeläget att vara snäll mot kroppens största organ – huden.

Maria Åkerbergs produkter är tillverkade av 100 % naturliga ingredienser. Naturen är den bästa kemisten. Innehållet i produkterna är biologiskt nedbrytbart i naturen och råvarorna är ekologiskt odlade. I hudvårdslinjen finner vi växter, oljor och örter som alla gör sitt, till exempel havtorn, rosmarin, sockerbetor, apelsin, lavendel, bergamott, neroli, kokosnöt, papaya och eukalyptus. Låter ju nästan gott nog att äta upp. Färger och dofter i produkterna kommer från eteriska oljor och växtextrakt.

Hudvård är livet_Maria Åkerberg

Samtliga Maria Åkerbergs produkter är fria från parfymer, fria från allt syntetiskt och onödiga artificiella utfyllnader. Företaget är dessutom först ut på den svenska marknaden med att lansera giftfria, koldioxidneutrala plastförpackningar av bioplast, ett projekt som tagit initiativtagaren Mikael Åkerberg tre år att genomföra. Produktförpackningarna är tillverkade av cellulosa från sockerrör och inga andra onödiga ytterförpackningar används.

Iván Valencias tips för att avslöja en produkts renhet:

Aqua Purificata

Första ingrediensen är för det mesta Aqua, d v s vatten. Om det bara står aqua kan det vara vatten som hämtats vart som helst ifrån och som ej är renat. Ett odestillerat vatten skvallrar om att en produkt kräver starkare konserveringsmedel för att bakterier ej ska kunna gro. Står det däremot Aqua Purificata innebär detta att vattnet är destillerat och kräver mindre och snällare konserveringsmedel.

Avslöja silikoner i din hudvård

Silikoner är inte direkt skadligt på huden. Problemet uppstår när det tvättas av och hamnar i avloppen, då de ej kan filtreras av reningsverk och sipprar ut i grundvatten. I sin nedbrytningsprocess kan silikoner omvandlas till formaldehyd, som är ett cancerframkallande gift. Det påverkar fiskar, som vi sedan äter. Silikoner avslöjas enkelt genom att de alltid bär ändelsen “cone”. Till exempel dymeticone, trimethycone, silicone o s v. Det existerar inga naturliga silikoner, det är ett syntetiskt fett. Dessa bör vi undvika.

”Riktigt lyxigt är vegetabiliska oljor. Kallpressade vegetabiliska oljor är som ett rinnande guld” – Iván Valencia, Eco Beauty Consultant

I Maria Åkerbergs produkter används 100 % ekologiska vegetabiliska oljor, förutom bivaxet som finns i vissa produkter, även den ekologisk. Vegetabiliska oljor har förmågan och kraften att kunna nära och stärka huden och dess olika beståndsdelar.

Maria Åkerberg Produkter

Iván Valencia förklarar att kallpressade vegetabiliska oljor härstammar ur fotosyntesen, där solljus, syre och vatten möts för att liv ska uppstå. Rätt olja i rätt produkt ger omedelbara resultat.

– Olivolja består t ex av stora fettsyremolekyler och penetrerar inte huden så lätt. Den lämpar sig då väl till rengöring för att lösa upp smuts utan att det absorberas. Jojobaolja däremot har en mindre molekyl som penetrerar huden enklare. Den binder fukt i huden och kan släta ut rynkor. Har man kunskapen att kombinera rätt ingredienser från naturen så får man fram otroligt potenta produkter. Det är detta som är Maria Åkerbergs framgång – kunskapen.

Även om det står att en produkt är 100 % naturlig ska man kolla att den inte gjorts vattenlöslig. Vegetabiliska oljor som gjorts vattenlösliga känns igen på beteckningen Peg-. Dessa så kallade etoxylerade (Peg-) oljor har behandlats med lösningsmedel och kan ha rester kvar av det i oljan. Etoxylerade oljor används inte i Maria Åkerbergs produkter.

Ett sista tips är att kolla igenom innehållsförteckningen i sin helhet – förstår du vad alla ingredienser betyder och själv kan verifiera att det är naturliga ämnen så är det ett steg på vägen. Det är lättare att förstå sig på vegetabiliska oljor och örters namn i motsats till en massa koder för artificiella ingredienser.

Vi frågade också Iván om produkternas hållbarhet eftersom de inte innehåller konstgjorda konserveringsmedel.  Han berättade att produkterna är vad man kallar självkonserverande system. Det innebär att om en produkt till exempel innehåller rosmarin, som är antiseptiskt och dessutom rik på antioxidanter, så utnyttjas det både som konserveringsmedel men även för dess positiva effekt på huden.

Nu vet du lite mer om vad du själv bör kräva i form av det bästa för din hud. Huvudsaken är att du använder produkter som är nyttiga för dig och som får dig och naturen att må bra på alla plan.

Några av nyheterna hos Maria Åkerberg i vår är inom anti-ageing med ansiktsmasken More som innehåller persiskt silkesträd och havtorn, kroppsoljan Royal Body Oil samt ögonkrämen More för mogen hy.

Maria Åkerberg Eye Cream

Just vad gäller ögonkräm har jag själv inte kunnat använda någon annan kräm än de milda varianterna för känslig hud på apoteket eftersom allt annat gett irriterad hud på ögonlocken. Den har jag bara använt för att få fukt. Tills nu – Eye Cream More funkar för känslig hud, har en skön silkesaktig konsistens och är dessutom effektiv mot rynkor. Nyponfröolja och extrakt från persiskt silkesträd ger en utslätande och uppstramande effekt och dränerar svullnad. Den känns riktigt sval och skön att dutta på lätt över och under ögat.

Maria Åkerberg Royal Body Oil

Jag har tidigare skrivit om kroppsolja och att det är riktigt skönt att smörja in kroppen med den typen av produkt. Från att tidigare bara ha smörjt in mig med traditionell hudlotion, kan och vill jag nu inte vara utan en bra ekologisk kroppsolja. Maria Åkerbergs Royal kroppsolja innehåller med patchouli, neroli och rosmarin. Rosmarinen är det som ger oljan dess doft samt hållbarhet.

Kroppsoljan Royal har snabbt blivit en favorit, kanske är det den som ger mest effekt så här efter den torra luften under vinter och tidig vår. Snabb och lätt att spraya på efter duschen. Den har en självklar plats på badrumshyllan hemma hos mig.

Maria Åkerbergs produktsortiment är stort (egentligen framtagna för spa) och det finns ett flertal olika produkter inom varje område som man kan välja mellan beroende på vad din hud behöver. Min ålder och hudtyp mår bra av More-linjen, men jag mixar upp med till exempel rengöring och ansiktskräm från den ”vanliga” linjen för torr och mogen hy.

Mitt nästa steg blir nu att sluta använda deodorant som innehåller alkohol, aluminiumklorid och parfym. Jag har inte kommit dit än, men det är hög tid. Jag frågade en expedit på en av våra största skönhetsbutiker om effekten och fick veta att kroppen normalt tar ett par veckor på sig att vänja sig vid det nya. Så både jag och min omgivning få härda ut tills kroppen vant sig med andra ord. Deodorant utan gifter är härmed införskaffad.

Om du också vill ha Iváns tips, råd och behandlingar kan du boka honom på hans klinik Duo4 där han och hans kompanjon Natalie Gilert erbjuder fyrhändiga behandlingar som innefattar helkroppsmassage och ansiktsbehandling samtidigt. Iván har varit verksam inom skönhetsbranschen i över 10 år och har tidigare samarbetat med internationellt kända hudvårdsmärken som t ex Dior och Estée Lauder. Idag är Iván inriktad på ekologisk hudvård och har ett nära samarbete med Maria Åkerberg.

Sorry, the comment form is closed at this time.