Helande lavendel

I trakterna kring Valensole Plateau och Drôme i Provence finner du den spröda och vackra lavendeln bokstavligen i parti och minut. De enorma lavendelfälten breder ut sig som böljande lilafärgade hav under de varma sommarmånaderna, och det är en magnifik känsla att dra in de ljuvaste av dofter. Denna lilla silvergrå växt med blåvioletta blommor är ett av franska rivierans absoluta signum, och är uppskattad för både sin skönhet och doftrikedom.

Huskurer och skönhetsvård

Att använda resurser som naturen erbjuder i form av örter och essenser är inget nytt för att hela och läka sjukdom och ohälsa. Innan den idag rådande skolmedicinen gjorde sitt intåg var homeopatiska läkarböcker inte en ovanlighet i svenska hem. I bondesamhället var sår, stora som små, ett allvarligt och potentiellt hot mot livet. Blodförgiftning var ständigt närvarande bland jord och smutsiga verktyg. Örter och blandningar som var antiseptiska var en förutsättning att ha i husapoteket.

LavendelHelande lavendel.

Lavendel var en välkänd växt eftersom den ansågs ha renande egenskaper.

Lavendel är inte bara en prydnad för ögat utan används för sina egenskapers skull i många skönhetsprodukter

Den aktiva substansen i lavendel, lavandula angustifolia, används fortfarande som en ingrediens i oljor och hudkrämer.

Grasse är dofternas stad

I parfymernas och väldoftens stad strax norr om Cannes, finns parfymhuset Fragonard som med sann stolthet vårdar och förvaltar anrika traditioner. Med spännande och innovativ kreativitet integrerar parfymörerna på Fragonard traditionell parfymlära med modernt nyskapande.

Fragonard Grasse_700Fragonards fabrik och utställning i Grasse på Côte d’Azur. Foto publicerat med tillåtelse av Fragonard Parfumeur.

Fragonards underbara Lavande eau de toilette är en klassisk doft i en modern och stilfull flaska som sammanfattar det som naturen bjuder på av väldoftande skirhet och skönhet.

Eau de toilette_Lavande_FragonardFragonards Lavande Eau de toilette. Foto publicerat med tillåtelse av Fragonard Parfumeur.

Fragonard har skapat ett museum i Grasse där parfymens intressanta historia dokumenterats. Det går att njuta av Fragonards skönhetsprodukter utan ett besök i dofternas stad. På parfymhusets hemsida finns en välsorterad webshop.

Njut av lavendelns lindrande egenskaper

Det finns flera bra skönhetsprodukter att välja bland för att pigga upp en eftersatt hud och en trött och dränerad själ. Weledas Lavendel Relaxing Body Oil, som innehåller ekologiskt odlad lavendel, lenar och vårdar trött hud som behöver lite extra omsorg och tillsyn under en tid.

Weleda_lavendel_relaxing body oil

Njut av lavendel i engelsk version. Det är lätt att tro att skönhetsprodukterna från Crabtree & Evelyn härstammar från det brittiska imperiets tid – men är faktiskt betydligt yngre än så. Sedan 1972 tar Crabtree & Evelyn fram vårdande produkter som fångar det ljuvliga cottagelivet på den engelska landsbygden med rosenträdgårdar och blommiga teserviser. I produktutbudet finns det en omtyckt lavendelserie som innehåller tvålar, showergel, och handkrämer. De säljs var för sig eller tillsammans i oemotståndliga askar.

crabtree_evelyn_lavender_hand_therapy_123krSärskilt Lavender ultra-moisturising hand therapy är en räddning för torra händer, och är samtidigt en prydnad vid diskbänken för att användas efter disk och handtvätt.

_____________________________________________

Anna Östberg är Lyx.se’s gästskribent och driver mediaföretaget Clairmont Productions. Bland hennes andra uppdragsgivare finns Magasinet Sturebadet, Bröllopsmagasinet och tidningen Bröd.