Guitars – The Museum

Du har väl inte missat att Umeå är europeisk kulturhuvudstad 2014? I samband med att kulturhuvudstadsåret invigdes i februari slog även ‘Guitars – The Museum’ upp portarna, mittemot Norrlands operan i den pampiga tegelbyggnad som tidigare varit Vasaskolan. 
I ‘Guitars – The Museum’ visas tvillingbröderna Michael och Samuel Åhdéns samling bestående av över 500 objekt. Samlingen med vintagegitarrer och basar är en av världens främsta.

Gibson Flying-V 1959 Korina. Photo- Guitars - The Museum:Roger Degerman. 2013

Bland annat kan skönheter som en Gibson Les Paul Sunburst och Switchmaster, en 1950 Fender Broadcaster, en 1954 Fender Stratocaster och två Gibson Flying Vs beskådas.

64 Silvertone1

Någon gång för 40 år sedan fick bröderna Åhdén från Vännäsby sina första gitarrer. Sedan har de som sagt byggt upp en av världens främsta samlingar, som nu finns att beskåda på ‘Guitars – The Museum’. Instrumenten är från 50- och 60-talen, den tid då rocken föddes. Man kan riktigt se – och för sitt inre höra – musikhistorien bara genom att titta.

1958 Gibson ES 335

På ‘Guitars – The Museum’ finns en likadan gitarr som den Keith Richards drar igång riffet till Honky Tonk Women med. Här finns även modellen som Jimi Hendrix tände eld på i Monterrey.

Själv tömde jag mina besparingar när jag fyllde 15. Istället för moped köpte jag en liten förstärkare och en Fender Stratocaster. Eller en kopia, men ändå. Resten är – inte musikhistoria. Nu startar vi “amerikanaren”, vrider upp stereon och drar till Umeå.

Guitars.HUSET.WEBB

“We’ve honestly never seen such a breathtaking collection of vintage instruments – the most astonishing guitar collection anywhere in the world.” GUITARIST MAGAZINE OCT 2013.

 

Guitars-TheMuseum-Sam&Mike