Orientexpressen: svunnen elegans i modern tappning

Om du, som jag, drömt om att sätta foten över tröskeln på Orientexpressen ända sedan du som liten läste Agatha Christies detektivromaner, har jag goda nyheter  – Venice Simplon-Orient-Express järnvägen  (VSOE) kommer från och med 2013 erbjuda resor från vår Skandinaviska avkrok hela vägen till norra Italien.

Resenärer kommer kunna gå ombord på tågets vintage-vagnar i ett fortfarande kylslaget Stockholm i april, för att efter en natt i Köpenhamn, finna sig på väg att möta våren i Venedig.

Två nätter på tåget följt av ytterligare två på det luxuösa Hotell Cipriani avslutar sedan resan till La Serenissima.

Ombord på tåget finns allt det som gjort bilden av Orientexpressen till vad den är –  vita dukar, skinande silver och riktig art deco elegans. Romantik, äventyr och en air av en svunnen tid är enligt företaget en del av upplevelsen når tåget tuffar sig fram genom själva hjärtat av Europa.

Vad som i dag i folkmun kallas Orientexpressen är egentligen det privatägda VSOE, med vintage-vagnar från mellankrigstiden som har varit i bruk som lyxtåg sedan 1980-talet, då en amerikansk miljardär ville återuppväcka den legendariska järnvägen vars lakoniska tuffande över Europa hade fallit offer för den moderna världens tidspress.

Eftersom järnvägssförbindelsen har förändrats över åren och flera sträckningar har använt sig av namnet tvistar i dag de lärde om vad som är den äkta Orientexpressen. Frågan är om man som resenär egentligen bryr sig.

Om man vill förbereda sig för upplevelsen eller om plånboken helt enkelt inte ännu tillåter biljetter runt £3,800, finns tre av järnvägens autentiska vagnar för allmän beskådan närmare hemmet.

Men de som ändå väljer att langa fram plånboken kan som passagerare på VSOE förvänta sig all den Old World elegans som den legendariska järnvägen förknippas med.

Enligt företaget möter tåget även de behov som en modern resenär idag kräver, som en nytänkande köksmästare, dubbel-kupeér samt gratis wifi.

Men det gäller att anpassa sig till sin omgivning, eftersom resenärer förväntas klä om till middagen – det är alltså smoking och långklänning som gäller i restaurangvagnen.

Under resten av resan dagen kan man slappna av lite mer modemässigt men jeansen – de ombeds man lämna hemma.

För att läsa mer, eller rentav boka en biljett eller två – klicka här.

Bon voyage!