ölglas orrefors

Ölglas – Orrefors följer trenden med nya glastrion Beer

Nyfikenheten för nya ölsorter har vuxit sig allt starkare och den moderne öldrickaren lägger mer pengar än tidigare på god öl. Mikrobryggerier startas runt om i landet och en uppsjö nya ölsorter erbjuds. De växande kraven på ölets smaksättning och kvalitet har bidragit till att förväntningarna på hur det serveras ökat.

För att möta dessa förväntningar lanserar Orrefors en serie ölglas under namnet Beer. Serien består av de tre glasen Pils, Lager och Taster som har tagits fram tillsammans med den framgångsrika formgivaren Erika Lagerbielke för att förhöja dryckesupplevelsen både vad gäller form och smak. Dessa ölglas passar för olika typer av öl såsom pilsner med kraftigare skum och mildare kolsyra, ljus lager med spännande smaker och tydlig beska samt för aromatiska Indian Pale Ale.

ölglas Beer Lager Orrefors

Det är otroligt spännande att följa de rådande trenderna och just nu är intresset för öl enormt. Av den anledningen bestämde vi oss för att ta fram tre snygga prisvärda ölglas för den moderne öldrickaren som tycker att design är lika viktigt som funktion, säger Magnus Andersson, vd Orrefors Kosta Boda.

– Med Erikas kunskaper om formgivningens betydelse för form och smak skapade vi serien Beer med en tanke om att man nu ska kunna dricka öl hemma på samma sätt som på en lyxkrog. 

GENERELLA REGLER FÖR GLASETS UTFORMNING 
Ett bra ölglas bör vara utformat så att det förstärker och framhäver ölets harmoni, inte dess defekter eller orenheter. Den österrikiske glastillverkaren Riedel har alltid hävdat att glaset skall vara ett instrument för att föra samman de olika beståndsdelarna i dryckens personlighet: 

Utseendet, doften och smaken

För att fullständigt kunna uppskatta de olika beståndsdelarna och dess subtila karaktärsdrag i den individuella ölen, är det viktigt att glasets form är så pass finstämt att det ges utrymme för detta. Glasets form ansvarar för att kvaliteten och intensiteten hos ölets bouquet skall kunna tillgodogöras på ett optimalt sätt.

Ölglas Beer Pilsner Orrefors

Den första initiala kontakten som man har med ölet beror mycket på just glasets form och volym. Glasets diameter vid kanten, materialets tjocklek och dess finish (här avses vilken typ av tillverkningsmetod som använts), om glasets är skuret, gjutet, pressat eller handblåst, allt detta kommer att påverka upplevelsen av vinet.

När man för glaset till sina läppar är det en signal till smaklökarna att vakna till. Ölens flöde in i munnen kommer att träffa på olika smakcentra som finns på tungan och i munhålan. Detta kommer i sin tur att leda till stimulans av olika smakbilder. När tungan väl har fått kontakt med ölen kommer den att sända ut tre dominanta signaler till nervsystemet:

temperatur, textur och olika smakförnimmelser

GLASETS VOLYM
Glasets storlek är viktigt eftersom det kommer att påverka aromernas kvalitet och intensitet. Här gäller det att man har valt ut ett ölglas med tillräckligt andningsutrymme så att ölets personlighet tillgodoses på bästa möjliga sätt. Mörkare ölsorter som IPA, Ale & Stout kräver generellt större glas av denna enkla anledning. Ljusa öl av lager & pilsnertyp medelstora av samma anledning. Destillat kräver mindre glaskroppar för att förstärka destillatets fruktiga karaktärer och inte alkoholen, som är en dominant faktor.

SERVERINGSKVANTITET
Ett ölglas bör aldrig fyllas för mycket. Det finns inget som är så irriterande som när man måste balansera glaset för att överhuvudtaget orka lyfta det till sin mun, för att upptäcka att det är hart när omöjligt att rotera det för att en hygglig provning skall vara möjlig. Här rekommenderas vid provning att ölen och vin serveras i kvantitet om cirka fem centiliter och för destillaten cirka en centiliter. Att dricka vin & öl är något helt annat, då rekommenderar jag att inte hälla upp mer än en tredjedel av glaset.

INNEHÅLLET BESTÄMMER FORMEN
När man talar om att utveckla formgivandet av ett glas så är detta ingalunda något som enbart tar sin plats på ritbordet. Mycket av arbetet går snarare ut på att samla en grupp användare, i det här fallet erfarna provare, och testa olika modeller. Den här typen av utveckling kan man kalla ’trial and error’.

En individs intresse för ett specifikt vin eller öl är styrt av färg, bouquet/arom och smak. Men allt för ofta är inte glasets utformning tillräckligt för att kunna förmedla dryckens budskap till användaren. När man sysselsatts sig med utformning av glas har man funnit vissa rent vetenskapliga förklaringar till varför just glasets form påverkar bouquet och smak så påtagligt, när det gäller alkoholhaltiga drycker.

En första och relativt enkel upptäckt görs om man enbart njuter av ett vin eller en öl. Serveras samma dryck i olika utformade glas så kommer dessa att inte bara dofta utan också smaka olika. Denna skillnad kan vara så pass stor att till och med riktigt erfarna provare kommer att tvivla på sin egen kapacitet.

ölglas Beer Taster Orrefors

ÖL PÅ SEMESTERN?
Har inte du funderat över varför den där goda ölen som vännerna bjöd på sist inte smakar lika bra hemma? Eller varför det där goda flaskan som ni hittade på semestern inte smaka lika bra när man kommer hem? Det enkla svaret kan vara ölglaset. Och det är inte fråga om snobbism då det gäller ett bra ölglas och även ett vinglas för den delen.. Det gäller den fysiologiska njutningen, och den är vi ju alla värda, eller hur? Jag är en så pass nördig livsnjutare att jag alltid reser med egna glas på semestern …

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.

COMMENTS
  • Mycket bra skrivet och tydligt förklarat vad som gäller för att ett ölglas ska vara ett bra ölglas. Tack Björn!

    PS. Hittade en förvirrande felskrivning, i stycket efter bilden på Beer Pils glaset. Det står “allt detta kommer att påverka upplevelsen av vinet.”. Antar det ska stå ölet…för man ska inte blanda öl och vin 🙂

    2014-12-07

Sorry, the comment form is closed at this time.