Mariestads Dampfbier

Mariestads Dampfbier – En limiterad nyhet från Mariestad

Mariestads Dampfbier blir den sjätte och senaste utgåvan av Mariestads limiterade ölsorter som de har släppt under de senaste åren. Denna öl är direkt inspirerad av Den Stora Smakresan som Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson har gjortoch den här gången begav han sig längs den svenska inlandsbanan och även till Kalifornien.

Denna öl är vad man kallar för Steam Beer, eller ång-öl här i Sverige. Det är en gammal ölsort som härstammar från Kalifornien och dess högdagar under guldrushen på slutet av 1800-talet. Richard besökte bland annat Anchor Steam Brewery i San Fransisco, några som är experter inom just den här typen av ång-öl, eller Dampfbier som tyskarna säger.

Mariestads Dampfbier Richard Bengtsson

Jag har alltid gillat ångöl och drömt om att göra ett. Tyskar som kom till Kalifornien, lockade av guld, upptäckte inte bara guld utan också att bristen på is gjorde det svårt att brygga lager och bryggde då ölet som idag kallas ångöl.

Richard började resan redan i Tyskland och vidare längs den Svenska inlandsbanan där han dundrade fram via ånglok, det var där inspirationen började gro för att göra detta ång-öl. Ölen är i grunden en lager men den får jäsa vid en högre temperatur än vad som annars är vanligt för lager. Den har en gyllene, nästan bärnstensfärgad nyans. Ölen har en tydlig och fyllig maltarom och drar lite åt det torra hållet men med en välbalanserad beskhet.

Än idag går åsikterna isär till varför denna öltypen kallas just för steem beer. Vissa menar på att det underjästa ölet bildade mer koldioxid än vanligt, när man öppnade upp faten eller flaskorna slog en puff av ånga ut, något som kan ha påmint om just ett ånglok. Andra menar att namnet kommer ifrån att mäsken värmdes med just ånga från ångmaskiner.

Mariestads Dampfbier

Mariestads Dampfbier är limiterad till 2000 flaskor och går att beställa på Systembolaget från den 1 Maj. Flaskorna är på 75cl och har etiketterats för hand och signeras av bryggmästaren själv.

Här nedan kommer en liten trailer från Mariestad och Den stora smakresan.

Jonathan har en bakgrund som både chefredaktör och skribent och har främst haft fokusen på musik och events. Lyx för Jonathan är att kunna unna sig det där lilla extra, att kunna koppla av med en bra skiva och en god whisky, att ha tid att andas och slappna av och ha möjligheten att kunna resa och utforska världen. Musik, teknik, klockor och bilar är det som intresserar honom mest.