studio roosegaarde

Välkommen till framtiden: Studio Roosegaarde skapar interaktiva landskap

Är du redo för lite mer “techno-poetry” i ditt liv? Daan Roosegaarde (född 1979) är konstnären och innovatören som i sin Studio Roosegaarde tillsammans med sitt team bestående av designers och ingenjörer utforskar relationen mellan människa, teknik och offentliga miljöer.

Med design som uppmuntrar till interaktivitet vill Studio Roosegaarde få oss att släppa blicken från plattor och telefoner för att istället vilja ge oss ut i den fysiska offentligheten för att interagera. Vad händer när tekniken lämnar våra dataskärmar och blir en del av den omgivande miljön och av våra kroppar?

studio roosegaarde Marbles

Visionären Roosegaarde, som också är en energisk och inspirerande föreläsare, har berättat att han brukar bli kallad “hippie with a businessplan”. Det är en beskrivning han är ganska nöjd med. Lyssna till exempel på hans TEDx Talk om interaktiva landskap.

studio roosegaarde Highway

Det är kopplingen mellan ideologi och teknik som resulterar i det Roosegaarde kallar “techno-poetry”. Projekten spänner mellan allt från mode till arkitektur. Ambitionen är att skapa framtidens interaktiva landskap.

studio roosegaarde Dune

Några av de många projekten: “Smart Highway”. En interaktiv vägbana som bara är belyst när någon är där och som varnar för halka genom att stora snöflingor blir synliga på själva körbanan.

“Intimacy”. Vågat high-tech-mode där klänningen kan bli genomskinlig beroende på hur den som bär den interagerar med omgivningen.

“Sustainable Dance Floor”. Det interaktiva dansgolvet där de som dansar genererar ström.

studio roosegaarde Dancefloor

Framtiden är redan här. Bara fantasin sätter gränser.