arganolja

Arganolja från Marocko – Guld för hår och hud

På senare år har produkter för hårvård genomgått en revolution. Det är inte bara schampo och balsam som gäller längre. Folk nöjer sig inte med det mest basala, utan vill använda speciella produkter framtagna för att näringsboosta hårets välmående, tillväxt, styrka och glans.

Under och efter tvätt vill man tillföra näring som tränger in på djupet i hårstrået och hjälper det att återbygga sig själv. Efter tvätt vill många dessutom använda stylingprodukter som inte bara formar utan också här ger näring och spänst. Den exklusiva arganoljan är en ingrediens som idag används i både hår- och hudvårdsprodukter.

Vad är då grejen med Arganolja som så många talar om? Det flytande guldet – Arganoljan – är en gul vegetabilisk olja som görs av arganfruktens frön. Arganträdet växer bara i sydvästra Marocko på gränsen mot Saharaöknen och finns på Unescos världsarvslista sedan 1999.

arganolja Arganträd

Arganoljan framställs för hand enligt traditionella metoder. Innanför skalet på arganfrukten finns fruktkött och tre kärnor/mandlar. Fruktköttet används som djurfoder, men det är av mandlarna man får fram den omtalade oljan genom att kallpressa dem. För bara en liter olja krävs drygt 30 kg nötter och 15 timmars arbete. Oljan, som anses vara världens mest exklusiva olja, har i flera hundra år ansetts hälsosam och används både i matlagning samt i skönhetsprodukter.

arganolja Argan fruits on white background. Shallow depth of field

Arganoljan är en av de vegetabiliska oljor som är rikast på essentiella omättade fettsyror, antioxidanter och E-vitamin. Arganoljan anses även ha antiinflammatoriska egenskaper och är även stärkande för spruckna naglar och torr hud.

Man får säga att det var i och med att MoroccanOil lanserades kommersiellt för år några år sedan som arganoljan blev speciellt populär hos gemene man och därigenom fick fler företag upp ögonen för att börja använda den speciella oljan som ingrediens i diverse kroppsvårdsserier. Ett flertal produkter har sedan dess dykt upp, samtliga med mer eller mindre mängd arganolja i sig.

arganolja styling_moroccanoil

Argan Secret från Marrakesh är en hårvårdserie med exotiska ingredienser, däribland arganolja, med en rad olika för att styla ditt hår. Från schampo och balsam till spraybehandling, leave-in-olja och shine mist. Inpackningen, som är rik på arganolja och hampfröolja, återfuktar och återbygger dess styrka och spänstighet.

arganolja Argan Secret

Lyx.se gillade framför allt håroljan som kan kramas in i fuktigt hår efter tvätt. Håret känns mjukt, följsamt och glansigare.

arganolja kahina_berberiska

Vad gäller hudvård hittar vi en relativt ny produkt på den svenska marknaden. Kahina Giving Beauty’s ekologiska hudvårdsprodukter är bra inte bara för din hud utan även för att deras organisation återinvesterar 25% av vinsten till de berberiska kvinnorna som utvinner oljan i Argankooperativen i Marocko.

arganolja Kahina

Kahinas produkter är certifierade av Ecocert som naturlig och ekologisk och är fri från parabener, sulfater, petro-kemikalier, GMOs, artificiell färg och doft. När jag läser detta blir jag direkt inspirerad till att kräva detta framöver, inte bara för huden utan även för andra produkter. Man vill gärna inte tänka på hur många ohälsosamma produkter man smörjt in sig med genom åren. Kahinas exklusiva ansiktsolja, med 100 % ekologisk arganolja, ger en skön känsla i ansiktets känsliga hud så här i vintertider.

arganolja

100% ren ekologisk arganolja känns som ett medvetet sunt val både för kropp och miljö. En flaska olja att använda för hud, hår eller i mat kan köpas in på flertalet ställen runt om i Sverige, både online eller i fysiska butiker, från flertalet olika varumärken.

arganolja pure_argan