Bo i Sala Silvergruva – en annorlunda hotellvistelse dit ljuset inte når

Sala Silvergruva i Västmanland är en av världens bäst bevarade gruvor med mörka bergsrum, stora grottor och magiska sjöar under jorden. Det är kallt, fuktigt och mörkt, men alldeles alldeles underbart. Och vackert – på ett mystiskt sätt.

Här har vi med all säkerhet ett av världens djupaste hotellrum. 155 meter ner under jorden kan du checka in i en underjordisk svit inuti den gamla silvergruvan i Sala. Vill du ha total isolering där du inte kan stöta på en enda annan hotellgäst i korridoren är detta alternativet för dig. Visst finns det en enkel toalett ca 50 meter från sviten, men duscha får du göra uppe i Sala Bed & Breakfast ovan jord.

Minesuite

Nere i Sala Silvergruva är det endast 2 grader året om, men sviten värms upp till 18 grader. Dessutom är sängen bäddad med tjockt varmt täcke och extra filtar finns att tillgå. Gruvans personal finns tillgänglig dygnet runt om du skulle vilja ha hjälp med något. Då är det en kommunikationsradio som gäller, eftersom det saknas mobiltäckning så här 155 meter under jorden.

Belystgruva_high

I gruvsviten vilar du tryggt i bergets famn. Dröm dig bort till gruvans mest aktiva dagar då gruvarbetarna och dess familjer levde och samlades kring traktens aktiviteter och gruvans vardag.

Ljud av hackor och släggor mot berget, malm som lastades i gnisslande vagnar, brinnande eldar långt under jorden och hårt arbetande människor som tog sig fram långsamt genom det mörka, kalla berget dag efter dag för att utvinna silver.

Tillvaron kan inte ha varit enkel nere i gruvorna. Sammanhållningen var nog desto gemytligare ovan jord.

Queen_Christina_shaft,_Sala_Silver_mine,_Sala,_Sweden

Sala silvergruva var under minst 400 år Sveriges största och viktigaste producent av silver. Under 1500-talet upplevde gruvan sin absoluta storhetstid. Gustav Vasa visade stort intresse för gruvan och kallade den för ”Svea Rikes skattkammare”.Kunniga guider kan berätta massor om ett stycke historia inom gruvindustrin när du besöker Sala Silvergruva.

Under dess glansdagar producerade man här över 3 ton silver per år. Totalt fick man ut över 400 ton silver under gruvans aktiva år.

Helt brutet för hand. De mesta av silvret användes till att tillverka mynt. Många bönder övergav på den tiden sina jordbruk för att delta i silverbrytningen. Ett blomstrande vildvuxet samhälle, Gruvbyn, växte upp runt gruvan. Som mest hade detta samhälle minst 1500 invånare, att jämföra med Stockholms då ca 8000 invånare. Ett betydelsefullt samhälle med andra ord.

Silvermynt2

År 1908 upphörde den huvudsakliga brytningen av silver och 1962 stängdes den sista silvergruvan i Sala.

Sala Silvergruva_Lucia_Pappilabild

Sveriges kungapar besökte Sala Silvergruva år 1999 och 2008 invigde Kronprinsessan Victoria konsertsalen på 155 meters djup. Här hålls koncerter som inte liknar några andra på grund av miljön. Gruvans akustik ger en musikupplevelse utöver det vanliga. Den egna kören ”Gruvfolket” framför stämningsfulla luciasånger i den vackra bergssalen ”Victoriasalen” under en Luciakoncert den 14-15 december.

Sala Silver_dyk

Även ett av världens mest unika dyk finns i Sala Silvergruva. Och ett av de mer krävande. Vattentemperaturen ligger, även den, konstant på cirka 2 grader och med fullständig avsaknad av strömmande vatten är miljön helt oförlåtande. Gruvans djupaste schakt är 318 m och vattenytan befinner sig 155 meter under markytan vilket ger drygt 160 meters vattendjup som mest. Man dyker genom enorma salar och smala gångar med släta väggar i både horisontellt och vertikalt plan, orter som slingrar sig många kilometer genom berget.

Allt är skapat av våra förfäders bara händer på 1600- och 1700-talet.

Dykning erbjuds endast under ett begränsat antal tillfällen till ett mycket begränsat antal dykare så skulle du tillåtas är det nog med största sannolikhet att du blir ensam i kompisgänget om just detta dyk. Om du går igång på ”once-in-a-lifetime”-aktiviteter och ”mest-unika-upplevelse” så har du nog hittat ett bra alternativ.

Sven_Norling-foto_trappa_till_26

Fotograf: Papillabild och Sven Norling