Categories
Resor Sport

Att få besöka en annan värld under ett av världens bästa dyk.

Det känns som få förunnat på något sätt, något speciellt, som om man är på besök på nåder, när man befinner sig långt under vattenytan med sin dykutrustning, hovrandes över några vackra koraller och fiskarna simmar nyfiket omkring en. Det är verkligen en unik känsla att besöka undervattensvärldens alla platser, gömmor och naturliga skatter. Att dyka under en utlandsresa förhöjer vistelsen många gånger om. Det är något av det mest spännande jag vet. Och en av de mest roliga aktiviteter att göra tillsammans med min man och vänner.

Det bästa dyket jag någonsin gjort är i Belize. Vi reste till Guatemala och Belize under några fantastiska veckor och bodde bland annat i en mysig bungalow på ett strandresort på Ambergris Caye. Revet utanför Ambergris Caye i Belize är ett av världens största, närmare bestämt det näst största efter Stora Barriärrevet i Australien. När vi tagit oss igenom ett par dagars magsjuka kunde vi boka in oss på diverse dykupplevelser. Ett av dessa dyk skulle visa sig bli ett av de bästa dyken vi gjort. En morgon trotsade vi ganska hög sjö och satte oss i en motorbåt, s k speedboat, som i snabb takt skulle ta oss ett par timmar rakt ut till havs. Vi tyckte att vi åkte och åkte i en evig tid, rakt ut på havet utan att det fanns land så långt ögat kunde nå på väldigt länge. Till slut kom vi till en plats där det stack upp några enstaka korallformationer här och var. Ju närmare vi kom såg vi att det var ett gigantiskt stort mörkblått hål ner i havsbotten. Plötsligt var inte längre havet ljust turkost. Vi befann rakt ovanför Blue Hole och skulle en liten stund senare sjunka ner under vattenytan för att ta oss an denna jätte grotta. För det är precis vad Blue Hole är – en enorm grotta vars tak rasat in för länge sedan och är nu öppen för oss att göra entré ifrån ovan. Hålet är ca 300 meter i diameter och över 120 meter djupt. Vi dök ner till dryga 40 meter som djupast och flöt omkring bland stalagtiter och hajar. Det är svårt att beskriva den mäktiga känslan och vilken respekt för naturen som infinner sig vid ett sådant dyk. Svårslaget är det i alla fall. Inte ens dyken vid Tahiti och Cook öarna i Söderhavet, som vi gjorde på vår smekmånad året efter, skulle visa sig ta priset över Blue Hole. Ett besök och dyk i Blue Hole kan rekommenderas med andra ord! Även dykningen generellt kring revet utanför Ambergris Caye.

Blue Hole_Belize

Det är klart att det finns andra helt magiska dyk att göra i olika delar i världen. Det hela beror på vilken typ av dykupplevelse du är ute efter. Att dyka i bara badkläder i det varmaste av vatten på en exotisk plats i tropikerna kan vara lockande medan andra kanske är ute efter en helt annan utmaning. Vrakdyk kan jag tänka mig är spännande, och även annorlunda typ av dyk så som grottdykning och dyk som görs i trånga utrymmen. Som exempel kan jag beskriva det dyk jag gjorde en gång utanför Sardiniens kust. Själva dyket var inte så djupt, det som däremot var utmaningen var att dyka ca 100 meter in i berget inuti en naturlig undervattenstunnel som till slut mynnade ut i en mörk grotta inne i berget. Enda vägen att ta sig var framåt, vända fick man göra i grottan längst in. Ett mycket spännande och roligt dyk. Man ska dock inte ha klaustrofobi!

Jag kan vid det här laget erkänna att jag är en så kallad coctaildykare. Jag gillar att dyka i vatten vid varmare breddgrader och jag gillar när man får servicen med påklädnad, hjälp att ta av sig tuberna när man kommer upp, avsköljning och så vidare. Då kan man koncentrera sig på att njuta av själva dyket och naturen istället. Men det bästa är att det är som i Östersjön – valfritt! Man gör helt enkelt som man vill.

Trots förkärlek för värme och bekvämligheter så är jag ändå lockad av att prova på dykning i vackra Norge. Nordnorges naturdykning anses av många vara i absolut världsklass. Tänk dig bara att få befinna sig i närheten av de späckhuggare som varje år i slutet av oktober vistas i området kring Tysfjord utanför Narvik.

Thistlegorm, ett brittiskt slagskepp som sänktes under 2:a världskriget, sägs vara en av de bästa siterna i världen vad gäller vrakdyk. Thistlegorm vilar på 30 meters djup i Röda Havet, strax utanför Ras Mohammad i Egypten. Förutom havsmiljön och djurlivet som lever med vraket som rev måste det vara roligt att leva sig in i historien om skeppet och vad det och dess besättning gått igenom.

Thistlegorm

   Kanon på vraket Thistlegorm utanför Egypten

Av alla dyk jag gjort på alla fantastiska resor runt jordklotet har jag aldrig dykt på ett vrak, men någon gång skall väl vara den första. Känns lyxigt så länge det finns nya saker att upptäcka i världen.

Vilket är ditt bästa dyk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *