micael dahlén intervju

Vad innebär “lyx”? Intervju med Micael Dahlén

I en serie intervjuer träffar Lyx.se’s Claes Foxérus ett antal intressanta människor för att ta reda på vad ordet Lyx innebär för just dem. Denna vecka – Micael Dahlén, professor och författare.

“Lyx är att inte behöva välja. Detta är oerhört intressant ur ett ekonomiskt perspektiv, då hypotesen att om du inte tvingas välja utan bara agerar, så skulle alternativkostnaden minimeras.”

Micael Dahlén är professor på Handelshögskolan i Stockholm och har skrivit flera böcker inom marknadskommunikation. Han har även vågat ta steget utanför akademiens konservativa väggar och författat en bok om människan mörkaste inre – Monster. Du hittar hans blogg här.

De som känner till Micael Dahlén vet att han bär svart nagellack. Detta kan ses som en lyx för en excentrisk akademiker, eller ett smart pr-trick. (Han har förresten fått förfrågan av ett japanskt kosmetikbolag att vara deras Skandinaviska ansikte!). Men det är mycket djupare och mer subtilt än så:

 Om man gräver så mycket i olika slags skit som jag gör, så blir man svart om naglarna.

Detta ger ju en helt annan bild än en ren estetisk association. Och det skall dessutom vara nagellack av märket Chanel.

– Jag gräver så mycket och det måste hålla.

Detta slog mig som en intressant vinkling – även en professor i marknadskommunikation har tagit till sig ett sk ”lyxvarumärke”, dock med en mer rationell förklaring.

Vad är Lyx för dig?
Att inte behöva välja. Att inte vara begränsad, av kulturella, ekonomiska, politiska, sociala och religiösa (eller andra) skäl. Att inte behöva välja är oerhört intressant ur ett ekonomiskt perspektiv. OM du inte behöver välja, utan bara handlar, så skulle ”sunk cost” och alternativkostnad elimineras. Detta är dock ett gungfly, då människan trots allt är en biologisk och kemisk organism, och inte en maskin – som vissa tror.

Hur vill du definiera lyx?
Något positivt som tillåter att ”berusa” sig; att kunna njuta ohämmat av något (utan att tänka på alternativkostnaderna: “hinner jag verkligen”, “har jag verkligen råd”, “vad ska folk säga”)

Beskriv lyx förr och idag?
Lyx var förr monetärt och även moraliskt. Hade du pengar både åtnjöt du en lyx och kunde konsumera lyx. Idag är lyx kulturellt: vi i västvärlden orkar inte släpa oss till vallokalerna vid ett val, medan medborgare i andra kulturer offrar sina liv för att kunna rösta. Skrämmande!

Vad kommer lyx vara i framtiden?
Lyx är flyktigt, så fort vi börjat vänja oss, eller rentav bli beroende, är det per definition inte lyx längre. Lyx är det vi bara kan “låna” ett kort ögonblick och längta efter. På så sätt är egentligen framtiden i sig själv en lyx.

Vad associerar du till när jag säger:

Lyx och konsumtion?
Överdriven och inte hållbar. Vi måste omdefiniera vad lyxkonsumtion är, den lyxkonsumtion vi pratar om idag är ohållbar eftersom den syftar på överdriven konsumtion.

Lyx och status?
Traditionellt: lyx ger status, eller gav status. Idag finns andra markörer som fetma i vissa länder, händighet i andra, antal vänner i ytterligare andra…

Lyx och rikedom?
Rikedom gav lyx, som gav status, som gav makt, som gav…

Lyx och utbildning?
Utbildning är inte en lyx i västvärlden längre, här kan vi plugga vad och var som helst, till zombiejägare på ABF eller gå en MOOCStanford hemifrån köksbordet.

Lyx och bildning?
Bildning är en lyx i termer av att fördjupa sig och utveckla sig precis som man vill, snöa in på djupet, tvären och bredden efter eget huvud. Detta till skillnad från utbildning där man (fortfarande) förväntas följa en given mall.

Lyx och liv? 
Att leva.

Lyx och död?
Ickedöden är lyx. Här kanske är den mest intressanta kopplingen till lyx. I alla tider har vi människor eftersträvat evigt liv, evig ungdom etc. Ungdom har betraktats som lyx i framförallt i den västerländska kulturen de senaste 50 åren. Idag vet vi att hälften av alla som föds idag kommer bli över 100 år! Dvs människan kommer närmre utopien ”evigt liv”.
micael dahlén intervju

Rent etymologiskt härstammar ordet lyx från latinets luxus och anses ha samma betydelse som medicinens luxation – en led som hamnat utanför, alt. svävat ut från, sin rätta plats. (Hellquist: Svensk Etymologisk ordbok). Betydelsen av lyx har förändrats från att förr varit starkt kopplat till det materiella, till att numera vara en upplevelse.

Dessutom är lyx på väg att bli ett framtidsscenario – ett evigt liv! Detta innebär rent evolutionistiskt en mycket spännande resa: lyx var förr främst rationellt, idag är det emotionellt och i framtiden blir det utopiskt – i vissa aspekter.

Sen kan jag inte annat än hålla med Micael om innebörden av ordet lyx; vi ser en slags “gammal” lyx och vi ser en slags “ny” lyx.

Den “gamla” lyxen fasthåller artefakternas status som bil – Ferrari eller penna – Mont Blanc. Den “nya” lyxen spänner förbi (de flesta stegen i) maslows behovstrappa: i västvärlden har vi har våra fysiska och psykiska behov tillfredsställda, så vi kan tillåta oss fokusera på det extra(vaganta).

Vi söker efter livets mening, eller snarare livet efter detta: och i detta sökande prövar vi allt som går att pröva för att lyckas. En oerhörd lyx.

Foto: Cato Lein 

Claes Foxérus är bildad genom livets olika vägar samt utbildad civilekonom i Lund och Köpenhamn, och har varit kommunikationschef, marknadschef och VD i olika bolag. Han har startat upp bloggarna www.davidreport.com och www.produktutveckling.nu samt organisationerna www.apgsweden.se och www.planner.se. Claes är numera egenföretagare med kreativ kommunikation, strategi och affärs/produktutveckling på agendan, där skrivande, föreläsande och utbildning utförs i olika former, bl a om trender och framtid för www.secondsight.nl. Dessutom driver Claes www.hintland.com som avses vara en inspirationskanal för framtida innovationer, produktutveckling och marknadskommunikation genom att lyfta fram ”allt möjligt”. ”- Vi lever i en postmodern tid där allt och inget fungerar, därför hittar du inspiration till stordåd där du minst anar det”