Tolv Stockholm

Tolv Stockholm – en lekplats för vuxna

En ny galleria. Kan de va nåt det? Det är inte särskilt originellt att beklaga sig över alla nya shoppinggallerior som öppnar runt om i stan. Men likafullt, spännande är det inte. Men om det inte handlar om att handla? Om det istället är en nöjesgalleria? Okej, jag är beredd att lyssna.

Tolv Stockholm lobby_b-copy

Tolv Stockholm är en lekplats för vuxna, säger Jesper Ahlbom, en av ägarna till Familjen Ahlboms krogkoncern, som nu gör sin största satsning någonsin när de gör fem nya etableringar i anslutning till Tele 2 Arena. Och fortsätter:

– Eller som en stor bargata inomhus. Det är första gången det här görs i Sverige. Samma tänk finns i LA, jo, något större, och i anslutning till O2-arenan i London. Det blir inte shopping. Man köper inte så mycket byxor när man går på fotboll.

Familjen Ahlboms satsning betyder Enzo´s (fotbollsbar som vid Hornstull), Kara &E (läs: Karaoke), Davaj Delikatessen, Solidaritet Arena och Ballroom 12. De två senare ryms i samma lokal. Kvällstid systerklubb till Solidaritet på Södermalm, dagtid öppet för företag och konferenser.

Jag frågar nöjeschefen och klubbdrottningen Julia Frändfors vad vi kan vänta oss när det kommer till uppträdanden och artister. Även om jag tycker jag har en bra bit kvar till pensionering uppstår någon sorts generationsklyfta när hon säger att det inte bara blir house, utan även hip-hop. Jag får namnet på ett par DJ:s, nickar “igenkännande” och lommar vidare bland byggdammet. Det ska vara klart på lördag. Då öppnar man nämligen.

Tolv Stockholm Baren_Solidaritet_12

Med tanke på ett visst fotbollslag från Söder kan jag hålla med Jesper Ahlbom när han säger att han hittills haft mestadels sämre upplevelser i området. Ibland kan jag sakna Söderstadion. Den liksom lirade ihop med laget, spelet, tabellen. Och på väg in blev man bryskt ifråntagen sin halvätna hamburgare och avslagna läsk.

Men snart är säsongen över och vi kan se fram emot nästa. Kanske blir det så mycket bättre då, då när vi sitter där med en matig macka med smak från Östeuropa som hämtat inspiration från delibutikerna i Little Odessa i New York inhandlad på Davaj.

Tolv Stockholm Davaj_Ark DinellJohansson

– Först hade vi tänkt oss namnet Bröd och bärs, men det blev liksom parodi på oss själva nu med tanke på kanal 5:s Café Bärs, säger hammarbysupportern och kreative chefen med det klockrena namnet, Carlan Snygg.

Från baren på Davaj kommer man att kunna smygspana på karaokegästerna en trappa upp (Inte för att jag på något sätt är byggare, men när jag tittar in känns det svårt att tro att detta ska stå klart nu på lördag. Känns som om det krävs ett par veckor till.) Där blir det en miljö som för tankarna till filmen Lost in Translation, genomskinliga karaokeboxar, telefon med direktlina till baren och 100 000 låtar i alla genrer.

Tolv Stockholm Karaokebås. Ark DinellJohansson

– Vi vill skapa en karaoke som är både dynamisk och ikonisk. Med ett schysst formspråk, en hög designgrad och ett brett musikutbud är vår förhoppning att karaoke ska bli en naturlig del av vardagen, säger Carlan Snygg och avrundar:

– Det kommer att finnas en japansk toalett som gör allt det där ni tror att den gör.

Det är inte bara Familjen Ahlbom som flyttar in. O´learys drämmer till med en enorm anläggning med bland annat bowling och – stockholmsgolfen. Minigolf bland modeller av monument som det kungliga slottet och Globen. Det blir korvrestaurang med egen tillverkning som siktar på att ta den klassiska sport- och arenamaten till en ny nivå. Bistro & bo. Som det låter, en bistro med rum för den som vill stanna över natten. Och så “poddar” där det kan dyka upp “pop-up-butiker” fast inte inriktade på försäljning, utan upplevelser. Det skulle till exempel kunna handla om en tv-spelstillverkare som vill lansera något nytt.

Tolv Stockholm

Ingen har bett mig om ett omdöme. Men det skulle vara svårt att lämna ett, då stället är inte färdigt och innan den stora grand opening gått av stapeln. Men så här mycket kan jag säga: På Tolv Stockholm kommer jag säkert att kunna slå ihjäl en ledig söndag. När jag tröttnat på matchen går jag ner till Enzo´s och äter kökschef Mikael Bergstens alldeles utmärkta pizza och tröstar mig med en match i en helt annan liga.

Tolv tusen kvadratmeter. Öppet tolv timmar om dagen. Tolv månader om året. Därav namnet.

Tolv Stockholm