Categories
Lyxigt boende Resor

Njut av solen i höst – The Yacht Classic Hotel i Fethiye

Hösten är snart här på riktigt och för många av oss innebär det en återgång till jobb och vardag. Men vill man inte släppa taget om sommaren riktigt än kan man söka sig söderut – närmare bestämt till Turkiets Turkoskust.

Hamnstaden Fethiye är inte, för oss svenskar, ett av de mest kända turistmålen i Turkiet. Men för den skull inte desto mindre värt att besöka.

Fethiye ligger vid Lykiska kusten (ofta kallad Turkoskusten) och bjuder på ett storslaget sceneri där Medelhavets djupblå vatten möter fantastiska stränder, klippor och raviner. En bit innanför havet reser sig de 3000 m höga Taurusbergen och längs med hela kusten löper den 50 mil långa vandringsleden Lycian Way, som startar i Fethiye och slutar i Antalya. Att vandra hela leden tar cirka 5 veckor och den utsågs för några år sedan till en av världens tio bästa vandringsleder.

fethiye-bay
Slående utsikt längs kusten

För den som söker annan sorts lyx än vandring intill klarblått vatten finns även ett annat skäl att söka sig till området  –  The Yacht Classic Hotelett hotell välbesökt av ‘det vackra folket’.

James Bond har varit här (delar av Skyfall filmades på hotellet), liksom andra prominenta gäster som den berömda regissören Sam Mendes, Bondbruden Berenice Marlohe och skådespelaren Daniel Craig.

The Yacht Classic Hotel, Fethiye, Turkiet
Inte svårt att föreställa sig hur delar av James Bond filmen Skyfall spelades in här.

Hotellet har nyligen genomgått så väl en yttre som inre renovering. Resultatet är ett enastående  boutiquehotell. Det ligger i direkt anslutning till den privata stranden och rymmer 35 luxuösa rum, sviter och poolvillor. Dessutom har hotellet en egen privat marina, högklassig concierge-service, förträfflig restaurang och självfallet ett eget hamam med äkta turkiskt ångbad, bastu och ett stort utbud av sköna behandlingar.

The Yacht Classic Hotel, Fethiye, TurkietVita och rena linjer för hösttrötta gäster

I den lugna och vackra trädgården väljer gäster mellan att slappna av i en solstol under en palm, bada i söt- eller saltvattenspoolen, eller varför inte i det turkosblå havet vid den privata stranden. Varva det gärna med något svalkande att dricka i en av de två barerna samtidigt som man kan betrakta den strida ström av lyxbåtar som seglar förbi.

The Yacht Classic Hotel, Fethiye, TurkietMan kan luta sig tillbaka och bara njuta.

Om man nu ändå vill lämna denna fristad är the Yacht Classic Hotel även utmärkt som bas för att utforska trakten – den gamla stämningsfulla staden Fethiye, den blå lagunen på Olüdeniz (om man har tur kan man få simma med sköldpaddor), Kelebekler Valley (Fjärilsdalen), spökstaden (numera museistad) Kayaköy eller den gamla amfiteatern vid Tlos.

Om havet lockar mer erbjuder hotellet även en egen lyxig yacht, ”Langouste”, som bara väntar på att få ta med dig på en segling runt Fethiye Bay, och utforska dess många orörda vikar och öar. Snorkla eller stanna bara för att bada i det lugna och härligt turkosblå vattnet. För boende på Thotellet finns ”Langouste” tillgänglig för daglig eller veckovis charter.

Boende på The Yacht Classic Hotel varierar i pris från ca 950 kr/natt för de enklare rummen och upp till ca 3 000 kr/natt för en poolvilla. Strax intill hittar du också systerhotellet, The Yacht Boutique Hotel, som har paketerbjudande – 7 nätter för två personer inkl. en middag, ett spa-besök och en heldagssegling – för ca. 12 000 kr.

Att ge sig en chans att koppla av i lyxig omgivning de natursköna områdena kring Lykiska kusten är nog väl värt att unna sig innan höstrusket sätter in på riktigt.
 
Text: Ingegerd Skrealid

Bilder: The Yacht Classic Hotel; Chris Parfitt/Flickr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *