Panasonic Lumix GX7 har allt det som du har önskat dig i en kompakt systemkamera

Nikon och Canon må dominera bland stora systemkameror för proffs och seriösa amatörer, men på kompaktsidan har de en värdig utmanare i Panasonic. Nu när dessutom systemkameror görs kompakta så blir Panasonic intressanta även där.

Deras senaste kamera heter Lumix GX7 och är en spegellös systemkamera. Det innebär att det går att byta objektiv men att storleken är betydligt mindre än på en normal systemkamera. Rent tekniskt har den en sensor på 16 megapixel och ljuskänslighet upp till iso 25 600. Självklart kan den också filma video i HD. För några år sedan var det värden som fotografer skulle skriva sånger om men idag är det normalt för en kamera i den övre prisklassen. Det fina med GX7 ligger istället i detaljerna.

GX7 frontFör att undvika skakningsoskärpa har kameran utrustats med bildstabilisering och sensorn saknar lågpassfilter vilket ger mer skärpa och sting i bilderna men det kan också medföra att det uppstår moirémönster ibland. Autofokusen har blivit riktigt snabb och kameran klarar av att ta 4,3 bilder per sekund med autofokus som följer motivet. Vill du fokusera manuellt finns en riktigt smart funktion då du i sökaren kan se vilka delar av bilden som är i fokus.

GX7 topBåde sökaren och skärmen går att vinkla så att det blir lättare att ta bilder när kameran står på stativ eller när du håller kameran över huvudet och försöker sikta in Håkan Hellström på scenen. Avslutningsvis kan du koppla in kameran på trådlösa nätverk och har du en mobil som stöder NFC kan du föra över bilder från kameran till mobilen på det sättet.

GX7 blackPanasonic Lumix GX7 släpps i september och priset med ett ljusstarkt 20 mm objektiv väntas landa på runt 12 000 kronor. Kameran finns i svart eller silver fast jag kan inte begripa varför någon skulle välja annat än silvervarianten.