Sommarlivet på landstället – ett sätt att se naturen och äran att närvara

Familjen har haft äran att spendera många veckor på vår ö i Stockholms skärgård. Det är en sann lyx att kunna ge barnen den här typen av sommarlov med bad och sol på klipporna hela sommaren lång. Det blir bastubad, hopp från klippan, dyk från bryggan, mellis på berget, sporadiska båtutflykter, blåbärsplock i skogen och många familjenära stunder att minnas varje sommar.

En del av ölivet som jag njuter av som mest är möjligheten att själv se, känna, lyssna och lära av naturen. Och att barnen, som annars växer upp i storstadspuls trots förortsliv, får den möjligheten. Vi lyssnar på havets kluckande, vindarnas sus, trädens knarrande och fåglarnas kvitter hela dagen lång. Vi möter skogsmöss, mink, abborre, vråk och huggorm. Vi pratar och diskuterar hur saker och ting har sin gilla gång.

MIH_2736

Just utanför vårt bastuhus, på dess upphöjda förstukvist, har pigga Herr och Fru Sädesärla byggt bo emellan våra ihopsamlade vedkorgar där de tillsammans de senaste juliveckorna frenetiskt matat sina tre små ungar. Vi har snällt fått använda andra bärhjälpmedel för att hämta ved till bastun så att familjen Sädesärla har fått vara i fred i största möjliga mån.

MIH_2730

 

På någorlunda avstånd har vi sett de små ungarna växa från små dunbollar till flygfärdiga gråfjädrade barn med begynnnade vita magar. Mamma och pappa har med täta mellanrum landat på bastubryggan med mask i näbben för att snabbt trippa in mot land och med försiktighet hoppa upp med vippande stjärtfjädrar för bastuhustrappen in i boet.

MIH_2743

 

Ungarnas ivriga kvitter har hörts vid varje matstund. Mycket spännande även för mina små skatter.

MIH_2731

Det märks att sädesärlor gillar att vistas i människors miljö. De bygger gärna bo i människors bebyggelse och där på en plats som är skyddad mot både vind, väta och insyn. Boet placeras därför gärna relativt högt, till exempel på tak med ingång från en sprucken tegelpanna, men även vedstaplar, timmerupplag och stenmurar går bra.

MIH_2733

En efter en har fågelungarna de senaste dagarna, till föräldrarnas alltmer påhejande kvitter, lämnat boet med svajande men modiga vingslag och kommit upp i närmsta träd.

MIH_2795

 

MIH_2791

Nu återstår bara en unges första flygtur. Sedan får herr och fru sädesärla tacka för lånet och vi som sommargästande öbor kan återta våra vedkorgar.

Sista

 

Vi tackar återigen naturen och djurlivet i skärgården för en av dess vackra och spännande föreställningar.