Categories
Krönikor Kultur Musik

Juni, Juli, Augusti. Sommartider…

Nu är det officiellt sommarmånad. I lördags var det första juni och det innebär att det inte är långt kvar till midsommar och, för många, även sommarsemester. Visst känns det lyxigt att få känna denna hoppfullhet och förväntan inför dessa ljusa månader som nu snart är här i vårt vackra avlånga land. Långa dagar, ljusa kvällar och förhoppningsvis ljumma vindar under hela dygnet. Det är nog få människor i världen som mer än svenskar längtar så efter sommaren.

För Amerikanarna innebär kommande helg, inför Memorial Day som alltid infaller sista måndagen i maj, starten av sommaren.  Sommaren sträcker sig ända fram till första måndagen i september, då Labor Day infaller, och markerar således symboliskt slutet på sommarmånaderna. Under båda dessa helger festas och firas det av olika anledningar.

Själv tycker jag det är nog bara att fira in sommaren. Solen går inte ner förrän framåt tiotiden på kvällen. Det är ljuvligt och, för många runt om i världen, ytterst exotiskt.

Som Per Gessle så fint uttrycker det:

” Hela året har jag väntat på
Juni, juli, augusti
Allts känns mycket bättre då
Juni, juli, augusti
Allting verkar lättare då
Juni, juli, augusti
Vindarna är varma då
Juni, juli, augusti”

Per Gessle_Bild dt.se

När vi ändå är inne på Per Gessle – underbara Gyllene Tiders nya album ”Dags att tänka på refrängen” släpptes 24 april och de ligger etta på topplistorna sedan flera veckor. Lyx.se ber att få gratulera. För en som vuxit upp med deras klassiker ”Sommartider” och ”När vi två blir en” på skolfesterna, måste man ju lyssna igenom alla nya låtar flera gånger för att se om samma eftertraktade känslor möjligen kan infinna sig.

Per Gessle ska i och med Roxette också släppa en DVD/BluRay och en dokumentärfilm om deras tour. Releasedatum blir senare i sommar enligt deras officiella hemsida.

Tills dess – Ha en skön juni, juli, augusti!

Mora - idyll ved Siljan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *