Pjotr Pens – världens först reservoarpenna tillverkad i en 3D-skrivare

Pjotr – världens först reservoarpenna tillverkad i en 3D-skrivare

Vackra reservoarpennor är ofta samlarobjekt. Nu presenterar Pjotr Pens en penna som med all säkerhet kommer att bli ett eftertraktat objekt i framtiden.

Vid första anblicken ser den ut som vilken annan exklusiv penna som helst. Vacker, skrivvänlig och med former som tilltalar ögat. Men det som är unikt med just den här reservoarpennan är att den är tillverkad i en 3D-skrivare. Den  är lika vacker som ett handgjort konstverk, men är framtagen med additiv teknik i form av metallsintring – och är den första i sitt slag i världen. (För många med mig känns säkert 3D-utskrivna produkter fortfarande som science fiction, men de är i allra högsta grad verklighet redan.)

Mannen bakom pennan är den holländska industridesignern Rein van der Mast, som också står bakom varumärket Pjotr Pens. Han har länge jobbat med additiv teknik och med de framsteg som gjorts de sista åren kände han att det var dags för något nytt på marknaden. “Jag hittade en produkt som passade perfekt: Reservoarpennan, en sak som är lyxig och värdefull, speciellt om den kan göras i unika utgåvor – och som verkligen förenar konst och teknik. Med den här tekniken kan jag tillverka pennorna i mycket små serier, ända ned till enstaka exemplar, med extremt komplexa former och i olika material, bland annat guld och tekniska keramer. ”

Den första modellen som tagits fram heter Cavalry och temat är det nederländska kavalleriet. Pennan är gjord i titan med en genomsnittlig väggtjocklek på 0,3 millimeter med graveringar och skulpturala dekorationer.

Vill du skräddarsy en egen penna får du räkna med att hosta upp runt 6000 euro för ditt eget, unika exemplar. Blir den det samlarobjekt som den förutses bli, så kommer dock värdet att vara ett helt annat i framtiden!