Koppla ner, koppla av. Och lyssna när TAW pratar med…

Vad fångar din uppmärksamhet? Hur mycket information kan du ta in? Jag är knappast ensam om att känna mig informationsstressad. Ibland. Ett snabbt ”like” i ett aldrig sinande flöde och sen vidare. En bild, ett kort citat, det får räcka. Jag läser hela dagarna men absolut färre böcker än tidigare, sållar mer i de tidningar jag läser. Herregud, att gå in i en roman! Vem vet vad man missat och vad som hänt under tiden. Det gäller att hela tiden vara i rörelse. Ingen vill eller hinner läsa något som innehåller mer än 140 tecken. Eller?

Vår hjärna har inte förändrats sedan stenåldern, brukar det heta. Och så är det säkert. Fler känner sig stressade och fler får koncentrationssvårigheter i informationssamhället, sen är det så klart individuellt hur vi hanterar det där. Man kan vara mer eller mindre bra på att koppla av och på. För vi behöver variationen. Ibland snabb stimulans, ibland stillhet och total avkoppling och ibland – lite tid och tankar som får tänkas färdigt.

Som alltid finns det olika strömningar samtidigt och parallellt och om något dominerar i samtiden kommer också en motreaktion. Det blir till exempel tydligt när man inser att podcasts där ofta bara två personer sitter och pratar med varandra i en timme eller mer utan att bli avbrutna lockar stora lyssnarskaror.

Visst kan det vara en lyx att få sitta och lyssna när två intelligenta människor pratar med varandra. Och jag vågar lova att det är vad vi har att vänta när Tomas Andersson Wij under elva måndagar bjuder in kända personer för djupsamtal på Teater Brunnsgatan Fyra:

”För mig är det här en chans att få träffa personer jag är nyfiken på, personer jag gärna hade ätit en längre middag med. Tanken är att vi sitter vid ett bord, mitt emot varandra på scen, under en lampa och pratar i en timme. Inget spelas in, allt sker där och då, inför max 90 personer.”

Andersson Wij är en alldeles utmärkt artist som också haft (och har) en karriär som journalist och skribent. Några av gästerna: Lena Andersson 18/3 (läs hennes kolumner på DN:s ledarsida varannan lördag och tvingas tänka ett steg längre), Kristian Lundberg 1/4 (läs Yarden och drabbas av språket men framförallt av verkligheten och baksidan av arbetslivet och samhället), Jonas Gardell 15/4 (behöver knappast någon närmare presentation). Själv har jag, än så länge, köpt biljett till den 29 april när Jan Gradvall är gäst.

Att sitta fint skapar ytterligare bra förutsättningar för givande samtal. På twitter meddelar Tomas Andersson Wij att möbelformgivaren Jonas Bohlin lånar ut möbler till ”TAW pratar med”. Bohlins möbler kan du, förutom i vissa möbelbutiker, se och prova på Rolfs Kök och Brillo.

vilda-stol-1

Koppla ner en stund. Slå dig ner i mörkret på en källarteater och lyssna på människor som har tänkt. Och som får tala till punkt.