ABBA The Museum. En svensk skatt och stolthet.

Den 7 maj 2013 öppnar ABBA The Museum på Djurgården i Stockholm. Enligt den PR byrå som sköter informationsspridning och press inför den stora öppningen har trycket även från internationella medier och intressenter varit mycket stort. Vi är inte förvånade.

ABBA är Sveriges mest framgångsrika musikgrupp, och en av världens mest kända och uppskattade band, med 378 miljoner sålda skivor världen över. ABBA The Museum vill presentera en samlad bild av gruppen, från det att ABBA bildades på 70-talet, genombrottet med Waterloo, de stora världsturnéerna, fram till splittringen 1983.

Bygget är i full gång. Museehuset ligger på Djurgårdsvägen 68, bredvid Liljevalchs konsthall, och blir bland annat hem för ABBAs samlade verk inom musik och konst i en interaktiv, energifylld och musikalisk utställning där besökaren har möjlighet att komma det ikoniska bandet riktigt nära. ABBA The Museum är en del av Swedish Music Hall of Fame som också öppnar i maj och räknar med över 200 000 besökare under 2013. Swedish Music Hall of Fame hyllar svensk populärmusik från 1920-talet fram till idag och kommer att innehålla både permanenta och tillfälliga interaktiva utställningar som besökarna kan titta, lyssna och njuta av.

Det 5000 kvadratmeter stora huset byggs just nu och får en unik exteriör med massiv träfasad och glaspartier. Swedish Music Hall of Fame hyr hela 2 100 kvadratmeter av det nya huset. Resterande yta kommer att innehålla ett boutiquehotell vid namn Melody Hotel samt en restaurang med bar.

ABBA The Museum_Kv Konsthallen

Museet äger en del av sakerna som kommer att visas i utställningarna, men mycket är utlånat från ABBAmedlemmarnas privata samlingar och från de som jobbat med ABBA under åren – musiker, bakgrundsvokalister, tekniker, designers, Polar Music och många andra.  De ikoniska Waterloo-kläderna som bars av kvartetten under Eurovision Song Contest i Brighton 1974 står på display på Arlanda flygplats till i början på sommaren för att marknadsföra det nya museet i Stockholm.

Agneta Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus och Benny Andersson guidar besökarna genom museet. Alla fyra ABBA-medlemmarna har pratat in sina egna röster för audioguiden som tar besökaren runt på alla stationer i museet. Det kommer att bidra starkt till känslan av att komma bandet nära.

Biljetter till museet kostar 195 kronor och kan köpas online på museets hemsida eller vid museets entré. Öppettiderna ser ut enligt följande: 10.00 -20.00 (maj till aug) och 12.00 -20.00 (sep till april).

Lyx.se ser framemot att få lyssna, lära, känna och se mer av och om ABBA när museet öppnar i maj. Det blir en trevlig aktivitet under försommaren och kommer säkert att få mig och många andra att dra på en och annan skön ABBA-låt på semestern i år.

Thank you for the music.

 

ABBA The museum_Does your mother know

 

 De två ABBA-bilderna ovan är tagna av Bengt H. Malmqvist © Premium Rockshot