En dust av iris, ett spår av rökelse – Penhaligon’s

För dem som fortfarande i panik irrar runt på stan för att hitta något till sin älskade vän – styr genast kosan mot närmaste NK!
Varför? Jo, det ska jag tala om, NK har nämligen nyligen börjat sälja parfymer – för både damer och herrar – från anrika Penhaligon’s i London.

I England är Penhaligon’s lite av en institution. Grundaren, William Penhaligon från Penzance i Cornwall producerade sin första ”scent” eller parfum 1872.

Karriären kickstartades dock inte ordentligt förrän strax efter sekelskiftet då han skapade Blenheim Bouquet speciellt för hertigen av Marlborough – en doft som senare blev en speciell favorit även för dennes släkting Winston Churchill.

Penhaligon’s säger själva att ett av skälen för deras fortsatta framgång är att de verkligen förstår den emotiva styrkan hos dofter.

-De låser upp minnen och öppnar länge stängda dörrar, de kan få oss att stanna tvärt, för en sekund förlorade i ett ögonblick.

Minnen, säger de, kan bli triggade av en dust av iris, en viskning av nejlikor, en explosion av nektarin, ett spar av rökelse, en klick vamilj.

Penhaligon fann också sin inspration på ovanliga platser. Hans allra första parum, Hammam Bouquet, kom til efter att Pemhaligon inspirerats av de rökiga ångorna på sitt turkiska bad. Han var en fritänkare, enligt företaget, som beskriver sin grundare som en skarp, vitsig och extremt kreativ individ .

Idag har butiken 35 olika linjer av parfum, och är hoveleverantör för både Prins Charles och hertigen av Edinburgh.

Butiken har även en webbshop – tidigare det enda sättet att införskaffa sig produkterna från Sverige – där man kan botanisera igenom både de nya och gamla maskulina och feminina kollektionerna, med utförliga beskrivningar av dofternas sammansättning och historia. Vilka av produkterna som finna på NK, kan man ringa och ta reda på här.

Tiderna må förändras, trender komma och gå, men Penhaligons tradition fortsätter, enligt företaget. Namnet Penhaligon’s står för kvalitet – dofterna tillverkas även i dag i England och av de finaste och mest sällsynta ingredienserna, från handpressad bergamott till jasmin värd sin vikt i guld.

Flaskorna är designade efter William Penhaligons originalbutelj, och innehåller dofter från butikens historia som tolkats och anpassats till den moderna doftkonnässörens livsstil, enligt företaget.

-De passar både till moderna dandies och till djärva kvinnor som går sin egen väg.

Hur det än är med den saken är det ingen tvekan om att anglofilen i mig är lycklig att jag kan skämma bort min inneboende snobb (och då menar jag faktiskt mig själv) samt mina närmaste genom att införskaffa Penhaligons produkter utan att behöva betala skjortan för frakten. Och kunde Winston Churchill – då kan väl jag med!