Hitta ljuset i midvintermörkret – Nirvanas solrum

Jag vet inte hur det är med er, men det är något med skymning runt 14.30 som får mig att vilja krypa ner under täcket och inte komma ut igen förrän någon gång i mars.

Det sunda förnuftet säger en givetvis att man bör försöka masa sig ut i dagsljus vid lunchtid för att motverka det faktum att det är mörkt när man går till jobbet och mörkt när man går hem. Och det fungerar säkert bra de dagar vi faktiskt har sol – men om det är molnigt eller snöar i veckor då – vad gör man?

När jag diskuterade detta på kontoret (läs: gnällde) hävdade en kollega till mig att han hade gått omkring och deppat i flera vintrar innan han fann sin nya kärlek – sin ljusterapilampa. En eller två timmar om dagen sitter han nu framför den medan han jobbar. Jag skulle inte vilja saga att han nu skuttar fram genom snödrivorna och strör rosor ur hatten  – men nog kan jag hålla med om att han verkar friskare och gladare i jämförelse med förut.

Inte själv helt nöjd med detta surfade jag dock runt på nätet, plågsamt medveten om att min skrala kassa knappast skulle tillåta ens en enkelbiljett till vare sig Thailand eller Långtbortistan.

Men, under det att jag googlade (‘ge mig sol, sol, sol’) snavade jag över ett ställe i Stockholm där man utlovades solljus och värme, oavsett hur vädret ute såg ut.

Nirvana, som ligger på Södermalm i Stockholm, finns nämligen ett solrum, där man kan fly bort till mer tropiska breddgrader med ljus, vågskvalp och 25+.

Efter att ha bytt om till linne och shorts, kan man slå sig ner i en solstol och njuta av de varma strålarna , utan att behöva oroa sig för vare sig farliga UV-strålar eller sand i matsäcken. Dessutom finns där ett alldeles eminent café, som serverar fruktdrinkar och raw food mat för soldyrkare.

Allt detta lät ju väldigt bra – men jag var dock inte helt övertygad innan jag gick dit. Skulle det inte kännas fånigt att sitta och sola inomhus?

Men nej, efter en timme i det upplysta solrummet upplevde jag verkligen att jag kände mig piggare och gladare hela dagen – om det var ljuset eller inte är svårt att avgöra– men så kändes det iallafall.

För mig var det underbart att bara luta mig tilbaka och njuta av att göra ingenting – men för dem som känner att de inte kan kasta bort en timme finns det möjlighet att jobba från solstolen, och om man vill kombinera sol-lapandet med friskvård finns det yoga och qigong-pass i solen.

En timme sol och värme kostar för närvarande 200 kronor, ett klippkort på 10 gånger kostar 1800 kronor. Nirvana har dock öppet hus den 19 januari – när man kan prova på solrummet, yoga eller qigong.