Haberdash – prisad herrekipering

Jag får jultips från skäggiga män i mejlen. Det är kavajer, handskar, skor, halsdukar, jackor och skjortor. Tomtar, tänker du. Nej, tipsen kommer från männen bakom Haberdash, de sedan i år två butikerna i Stockholm. En på Kocksgatan på Söder och en på Upplandsgatan i Vasastan. 

Att vara sist på bollen är inte något att skämmas för. Inte när det handlar kvalitet och något värt att tycka om. För vi gillar Haberdash, som är vad de heter och alldeles bokstavligen hette tidigare när den första butiken öppnade; nämligen en herrekipering. Butikens förträfflighet har uppmärksammats bara i år såväl internationellt som av tidningen Café som tilldelade Haberdash sitt modepris i kategorin årets butik. Motiveringen i den korta versionen: Två fina butiker i Stockholm som har gräddan av världens allra vassaste varumärken.

Inte illa. Men det handlar så klart inte bara om varumärken som Ralph Lauren, Our Legacy, Gant, Red Wing, Hestra och ASP, vad som tilltalar är den uppenbara känslan för design och kvalitet. Om man frågar dem själva låter det så här:

Vår idé är att hitta märken med rykte att göra kvalitativa produkter i tiden och med tiden, ha en sund produktion och en stark historia. Märken med ett internationellt tänk där det inte bara handlar om att få människor att konsumera utan även att tänka långsiktigt.
Plagg och produkter som är producerade av en anledning. För att njuta av livet vid alla tillfällen.

Och för oss som gillar att klä oss väl men inte alltid har tid och inte heller tycker det är så kul att gå och leta i butiker är det alldeles utmärkt att hitta ett sådant här ställe där allt liksom är provat, utvalt, blandat och klart. Så skulle du av någon outgrundlig anledning missat det här – tipset är levererat.

Själv var jag faktiskt tidigt ute. Redan när det stod Kocksgatan 17 Herrekipering på skylten och Olle – som då inte alls var ”Så mycket bättre-Olle” med hela svenska folket – Ljungström 2008 ställde ut sina teckningar föreställande läskiga monster och glas fyllda med ond saft var jag där och smög. För ärligt talat, egentligen är jag väl en ganska dålig kund som bara vill komma in i värmen och få känna mig lite bättre. Som vill få vara en stund i ett rum, på Upplandsgatan minimalistiskt utformat av Form Us With Love, där harmoni råder, där fina saker i äkta material ligger på sin plats och har en liten skylt bredvid sig som skänker mening. Folk köper alldeles för mycket skräp. Vem vill egentligen ha skräp i julklapp? Inte jag… för att citera ett av de där skäggiga mejlen.

Nu när jag ändå är där plockar jag med mig en stekgryta i gjutjärn från Skeppshult.