Den lilla svarta – om Hemingway själv fick välja

Som skribent är allt kring skrivandet ganska heligt för mig. Mycket av det jag jobbar med skriver jag direkt på datorn, men gör jag en intervju eller behöver skriva ner minnesanteckningar gör jag det alltid på det gammalmodiga sättet – med penna och papper. Och det är här Moleskine kommer in – för jag fullkomligt älskar de här klassiska anteckningsböckerna.

Moleskine har blivit lite av en legend. Liknande anteckningsböcker – handgjorda av franska bokbindare – var populära i Paris under arton-och-nittonhundratalet. De blev en symbol för avant-garde konstnärer som använde sådana böcker när de fångade gatulivet med pennan eller skrev ner intryck, tankar och funderingar under deras dagliga liv.

Bland de som man vet använde de här böckerna fanns namn som Oscar Wilde, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Henri Matisse och Ernest Hemingway.

Den bok man kan köpa i dag har designats efter en beskrivning gjord av den engelske författaren Bruce Chatwin (1940-89). Chatwin använde böckerna ända fram till att den sista av de små franska bokbindarna lades ner i slutet av åttiotalet. Han konstaterade då att en era var över.

Själv upptäckte jag skrivboken i en pappersvaruaffär i Storbritannien strax innan millennieskiftet. Den passade bra i mina universitetskretsar och gjorde sig supersnyggt till mina pretentiösa first editions av Camus och Kafka som jag – skam till sägandes –  fortfarande gick och släpade på för effekt.  Att den sedan visade sig vara oumbärlig blev liksom en bonus.

Moleskine boken – som fick sitt namn efter Chatwins smeknamn på sin skrivbok – hade nämligen återuppväckts från det döda i slutet av nittiotalet när ett litet företag från Milano, Modo & Modo SpA, bestämde sig för att blåsa liv i den legendariska skrivboken.

Sedan dess har den spritts över hela världen och innefattar en familj av både svarta och färgglada anteckningsböcker, dagböcker, väskor, skriv-verktyg och läs-accessoarer som passar vår mobila och digitala identitet.

Idag finns det special editions, som The Hobbit eller Star Wars, en serie med  iPad covers och ett community av Moleskine entusiaster, där fans laddar upp bilder på sina egna skrivböcker.

Så långt tror jag inte att jag skulle gå – men jag  ska erkänna att jag njuter av att  känna mig lite som Hemingway när jag drar upp min svarta bok, tuggar lite på pennan och skriver ner en (givetvis djupsinning) tanke.

Levde Hemingway idag kanske han hade haft hela kitet. Jag nöjer jag mig med min lilla svarta – helt oumbärliga- anteckningsbok. Och Kafka och Camus får helt enkelt stanna hemma.

 

Bilder: Moleskine®